Categorii
Arhiva General

Lucruri bune învățate de la țigani

Pentru cei ce vor să se certe pe baza termenului de „țigan” și vrea să își arunce năduful pe această nație avem zona de comentarii de aici. În discuția de față este vorba de lucruri bune pe care românul le poate învăța de la țigani.

Folosesc termenul de „țigani” în context cultural prin care indic o anumită grupare, cu o anumită cultură bine știută la noi și urâtă peste tot în lume. Rasa și etnia nu sunt de interes pe blogul meu.

1. Sunt acolo unde este banul

Clișeu de marketer, dar ăsta-i adevărul. Trebuie să fii acolo unde sunt clienții tăi, chiar dacă tu le furi portofelul, le cerșești bani ori îi păcălești cu parfumuri ieftine sau telefoane furate.

„Șefu, e un parfum bun. Pentru dumneata e numai 30 de lei.”
sau
„Un telefon nou, șefu?”

Se aplică și în cazul vânzării de flori. Nu am avut chef să intru la piață pentru flori, dar țiganca era la intersecție cu florile gata de vânzare.

„Doi lei, șefu”. I-am dat un leu.

Dacă și românii ar vinde flori pe la intersecții de drumuri, atunci probabil că ar vinde mai bine.

2. Sunt insistenți

Desigur, insistența țiganilor prin piețe sau la cerșit este de-a dreptul enervantă, dar asta este o calitate care le lipsește românilor.

Nu trebuie să fii insistent ca un țigan, dar trebuie să fii insistent în obținerea rezultatului dorit, fie că este vorba de școală, muncă, obiective personale.

3. Sunt loiali nației lor și uniți

Nu vezi ca un român oarecare să aibă bai cu vreun „cocalar” iar ceilalți români să sară în ajutor. Țiganul ține cu țiganul.

Sincer, dacă românii ar fi uniți și ar da țiganii jos din autobuze pentru că nu au bilet și dacă tot autobuzul ar sări pe hoți, atunci am avea o călătorie mai plăcută.

Dacă românul ar pune piciorul în prag atunci când un alt român calcă în picioare demnitatea celor din jur, atunci am avea o țară mai bună. Nu ar fi nevoie să luăm lecții de la țigani.

4. Fac reciclare și munci pentru care românii rupți în cur sunt prea buni

Scuză-mi exprimarea dură, dar este necesară. Sunt destui români care nu vor să muncească mai mult, nu vor să învețe, nu vor și nu vor. Și atunci îi vezi că sunt răpănoși, beți mai tot timpul, dar ei nu ar merge la servicu de măturat. Sunt prea mândri pentru asta.

Mai sunt țiganii care așteaptă la ghenele de gunoi ca să selecteze plastic și hârtie. Dacă tot am fi români „verzi”, am recicla cu toții și am avea deja chestia asta în cultura noastră. Nu ar mai fi nevoie ca ei să facă treaba noastră.

Obiecții? Comentarii?

Un răspuns la “Lucruri bune învățate de la țigani”

[…] deși mulți români se poartă de parcă ar fi venit din neam țigănesc? Din cauza asta, asta, asta, asta, […]