Categorii
Arhiva General

Cum ne batem joc de singura chestie care ne mai poate salva

Citesc pe Ziare.com despre faptul că cercetătorii de la Măgurele sunt lăsați cu ochii în soare din cauza fondurilor puține și că vor face protest.

Conform Ziare.com:

Cercetatorii cer demisiile presedintelui ANCSI, Tudor Prisacaru, si directorului general pentru finantarea invatamantului superior, Adrian Curaj, pe care ii acuza de „elaborarea si coordonarea unei scheme de fraudare a fondurilor cercetarii”.

UPDATE: a avut loc protestul, dar cei de la Minister sunt surzi. Nesimțire maximă!

Desigur, titlul pare pompos, dar crearea tehnologiilor noi a salvat civilizația noastră de la moarte sigură. Altfel, am fi fâcut și azi discotecă în copaci.

Din păcate România demonstrează că încă suntem cu 2-3 decenii în urmă ca nivel de civilizație, popor, tehnologie și nu pare că ne vom schimba.

Institutul Național pentru Fizica Laserilor de pe Platforma Măgurele poate deveni unul dintre cele mai bune locuri de cercetare din regiune și sunt lacune mari din cauză că furtul și frauda distrug munca atâtor români destoinici care trag din greu pe acolo.

Lucrurile care se fac acolo ne pot duce în era contemporană, dar tâierile de fonduri, nu pentru că nu ar fi, ci pentru că se fură, sunt groaznice.

Gândește-te că avem ocazia să fim în lumina reflectoarelor cu proiectul ELI-NP care va construi cel mai puternic laser din lume la Măgurele. Este un proiect internațional, dar laserul va fi construit la noi.

Laserul ELI va avea o putere de 10PW (petawați – 10^15 wați), de 20 de ori mai puternic decât cel mai puternic laser al SUA, laserul de la National Ignition Facility, de 411 TW, care ajută la realizarea fuziunii nucleare.

Sunt multe alte proiecte faine, de la educație, medicină, cercetări care nu primesc banii care trebuie pentru că cei responsabili fură. Și nu fură numai de la noi. Ei fură și de la urmașii noștri.

Fiecare leu care merge în burta unui mizerabil care fură fondurile aiurea înseamnă un leu în minus pentru viitorul României.