Categorii
Arhiva General

Discuții despre ora de religie: 25 de ani degeaba

Un prieten îmi zicea, de curând, că ar trebui să vedem cum va fi România în vreo 50 de ani fără ora de religie. I-am replicat: „dar cum crezi că e România cu 25 de ani de religie, care s-au scurs deja?”.

Da. De 25 de ani de zile se predă religia în școli, un lucru inadmisibil, și care este rezultatul? Nimic, nada, inutil.

Singura utilitate a fost să învețe copii frica de ceva anume, să dea nota 1 elevilor care puneau întrebări prea multe și să plătească o mulțime de oameni degeaba. Așa cum zice și Eftimie în linkul anterior, anual 10 000 de profesori de religie sunt plătiți din banii noștrii ca să facă absolut nimic.

Care este utilitatea religiei în școli, locuri în care trebuie să se predea știintă? Zero. Religia nici nu ar avea ce căuta în școli pentru că școlile au fost create special pentru a promova o cunoaștere reală a mediului înconjurător prin știintă. Or știința nu este compatibilă cu superstiția, adică religia.

Așadar, mișcarea de a refuza ora de religie este corectă și trebuia făcută de mult timp.

Religia trebuie să fie ceva personal, nu ceva impus prin sistemul de învățământ. Caracterul moral al orelor de religie? Zero. Dacă acei copii nu sunt educați de acasă, orele de religie au valoare zero în școală.

Vrei religie, atunci învaț-o în familie, acasă sau la biserică.

Numai studiul aprofundat al științelor poate duce civilizația mai departe iar interesele economice ale prelaților care împing religia ca ceva esențial în viața oamenilor reprezintă o piedică de neiertat.

Religia trebuie înlocuită cu etică sau educație civică făcute de către profesori de filosofie sau de genul. Preoții și profesorii de religie trebuie să meargă la muncă, așa cum facem noi restul.

Legat de întrebarea de început: ce va fi România fără religie peste 50 de ani? Va fi foarte bine, mersi. De 25 de ani se predă religie în școli și numai arareori a reușit să sădească credința în copii.

Ce a reușit, în schimb, să facă religia în școli? A reușit să promoveze ipocrizia, o idee falsă despre Dumnezeu, să planteze frica și să dărâme spiritul critic pe care orice copil îl are. Pe scurt, a propagat superstiția și a atacat știința în mod subversiv ori de câte ori a avut șansa.

Și, desigur, religia la nivelul întregii țări și-a demonstrat (in)utilitatea ca armă politică în recentele alegeri prezidențiale în care s-a implicat într-un mod josnic.

Vom fi bine fără orele de religie.