Pentru cine nu știe, a circulat zilele trecute lista aceasta de medicamente (de pe FB) și alternativa mai ieftină a lor. Ce nu se știa atunci era că lista era valabilă pentru Moldova iar Șerban îi dăduse share fără să verifice ce și cum.
După ce am văzut lista la Daniel m-am auto-invitat în zona de mesaje ale Crisiei, descoperită prima oară la Zoso, și am întrebat ce și cum.
Ea a făcut verificări, a confirmat că lista nu pare a fi de la noi, DAR a revizuit-o pentru România. Așadar, ceva ce aparent era un share nedocumentat a fost transformat într-o resursă de preț de către farmacista bloggeriță.
Înainte de a pune lista revizuită de pe blogul lui Daniel merită să știm că informații despre medicamente găsim pe site-ul ANMDM (Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale) unde dai de nomenclatorul medicamentelor care se pot distribui în România. Pe site-ul msf-dgf.ro găsesti prețurile maxime pentru toate medicamentele care au preț impus. Așadar, dacă ai vreodată nelămuriri despre medicamente, atunci verifică acele două site-uri plus crisia.net, desigur.
Iată, mai jos lista de medicamente și alternativa lor. Lista cu explicații este la Crisia pe blog. Dă share cu curaj de data aceasta!
Nurofen 200mg x 48 comprimate (44 lei) – Ibuprofen Cipla 200mg x 20 cp la 4.5 lei
Nospa 40mg x 24 cp (12 lei) – Spaverin 20 cp (6.5 lei)
Panadol 12cp (4 lei) – Paracetamol (2.5 lei)
Voltaren 50mg x 20cp (6.56 lei) – Diclofenac 50mg x 20 dj (4.25 lei)
Olynth (13.5 lei) – Bixtonim Xylo (11.5 lei) sau Tezoline (9-10 lei)
Zovirax – 5g unguent (21.06 lei) – Aciclovir ( 4.98 lei)
Imodium x 6 cps (13 lei) – Loperamid x 10 cps (10-12 lei)
Cavinton 5mg (15.82 lei) – Vinpocetina Vim (10.29 lei)
Klacid 250mg x 14 cp (28.57 lei) – Klabax 250mg x 14 cp (14.67 lei), sau cea de Teva (11,34 lei)
Lamisil x 14 cp (87.90 lei) – Exifine x 14 cp (16.66 lei)
Maxidex (8.55 lei flaconul de 5ml) – Dexametazona (5 ml – 5.55 lei)
Mydriacil 15ml (27.24 lei) – Tropicamida (11.11 lei flaconul de 10 ml)
Movalis 7.5mg x 20 cp (14.84 lei) – Meloxicam 7.5mg x 20cp (9.65 lei)
Sumamed 500mg x 3 cp (38.17 lei) – Azitrox 500mg x 3cp (22.13 lei)
Un sfat de la Crisia, bloggerița farmacistă:
În plus, drag pacient, întreabă farmacistul ce variante mai ieftine are pentru produsele care ți-au fost recomandate, că nu se va supăra și-ți va răspunde. Iar dacă se va supăra măcar vei ști în ce farmacie să nu mai calci.
Cât ești aici ia dă citire și părerii farmacistului și înscrie-te la Crisia.NET.
2 răspunsuri la “Celebra listă de medicamente și alternativa lor ieftină a fost revizuită”
Revin cu comentarii la articolele medicale :))
O recomandare foarte importantă pe care o fac tuturor celor care-mi prezintă teoria genericelor mai ieftine este aceea să verificați țările de proveniență ale acestora. Sunt documentate și făcute publice foarte multe scandaluri din industria farmaceutică. Mă refer la produsele fabricate în țări cu legislație mai puțin riguroasă, dar și la cele neconforme cu specificațiile acceptate de autoritățile europene sau românești.
Apoi, o a doua recomandare pe care o fac este aceea să întrebați medicul dacă este în regulă să alegeți altă marcă decât cea recomandată de acesta. Între original și generic există diferențe care la o primă vedere pot fi nesemnificative, însă în cazul tău medical să fie extrem de importante.
O a treia recomandare: citește reacțiile adverse ale medicamenteleor pe care le cumperi și urmărește-ți evoluția. Dacă nu ești mulțumit sau nu te simți bine și recomandarea doi poate fi tăiată de pe listă, încearcă alte variante ale medicamentului. Chiar dacă costă mai mult, s-ar putea să te simți mai bine.
Și pentru că exemplul personal este de multe ori mai convingător decât o listă lungă și variată de materiale de cercetare îl dau pe al meu.
Când am început, acum foarte mulți ani tratamentul cronic pe care-l iau și acum, am încercat vreo trei forme comerciale de claritromicină (klacid, klabax, teva – în lista de mai sus). De la toate mi-era extrem de rău. Printre ele fusese și Klabax (mi-l amintesc pentru că primisem asigurări certe de la farmacistă că nu-mi va mai fi așa rău de la el). Pe restul nu le mai știu. Cum era indiferent ce iau, mă întorceam de fiecare dată la forma comercială pe care mi-o dăduse doctorul meu la prima prescripție. Am trecut prin starea aceea câteva luni bune, până a nimerit mama o farmacie unde nu aveau pe stoc decât Klacid. Și surpriză: cu Kacid nu-mi mai era rău.
Pe atunci habar nu aveam că este un medicament mai scump sau mai ieftin, că există generice și originale, că contează țara în care este produs un medicament, că interacțiunea diferitelor substanțe componente dintr-un pumn de pastile poate fi diferită de la o formă comercială la alta sau că în timp, fiecare medicament are efecte adverse pe care tot le vei resimți cândva și că este bne să iei variantele care au diferite protecții pentru stomac, ficat sau rinichi. Între timp, uneori și de nevoie, am citit mult și am întrebat la fel de mult despre medicamente în general și despre cele pe care le iau în mod special.
În concluzie, optați pentru varianta cea mai ieftină după ce cunoașteți și dezavantajele unei astfel de alegeri și sunteți siguri că va fi în regulă cu ea.
Mersi fain de completare. Cred că este improtant ca oamenii să citească tot comentariul tău ca să își facă o imagine mai completă.