Categorii
Arhiva General

Cele mai multe victime ale militanților jihadiști sunt din cadrul populației musulmane

LOL, conspiraționiști peste tot. Deși autoritățile din Franța au zis că au fost 12 morți în cazul atacului asupra revistei de satiră Charlie Hebdo, conspiraționiștii „își pun primele semne de întrebare” legate de faptul că polițistul francez a fost sau nu împușcat în cap.

„Conspirația”

„E o înșcenare”, strigă conspiraționiștii. „Uite că nu i-a explodat capul! Nu vedem sânge, nu vedem mișcarea corpului după ce este împușcat”. Cum ar fi americanii: „This is a setup”.

Ete, nah! Va să zică, o serie de „geniali” de-ai internetului de peste tot zic că, de fapt, Franța a înșcenat figura asta că poată organiza legi mai stricte. Și ca să le dea motive suficiente de a lua măsuri mai drastice legate de islamismul din Europa.

Ei bine, treaba este că Franța nu a înșcenat nimic. Părerea MEA este că nu avem nevoie de conspirații să explicăm un act terorist care s-a petrecut pe bune și care a lăsat o gaură adâncă în viețile apropiaților. Ce avem acolo este un act de răzbunare, motivat religios, din partea unei facțiuni ale militanților jihadiști care interpretează legea Sharia în modul cel mai strict, specific secolelor VII- VIII e.n..

Legat de polițistul împușcat în cap, ca să dăm mitul/conspirația la o parte, am făcut ceva „cercetări” ieri pe LiveLeak.com legat de dinamica execuțiilor prin împușcare în cap folosind pistoale și AK47/AK74. Dap, imagini NSFW and „all that shit”. Lucruri care te pot marca. Din filme se pot demonta ușor zisele conspiraționiștilor că „nu se vede recul, capul omului nu a explodat, nu este sânge” și alte bla-bla-uri.

Din linkurile prezentate în acest comment(linkuri către video NSFW) scris la articolul anterior menționat reiese că dacă împuști un om cu AK47/74 în cap, capul nu explodează (la ieșire glontele lasă o gaură măricica, dar nu rupe o parte din cap), nu vezi mereu sânge și nu vezi mișcări ca în filme, gen omul sare doi metri în sus. Nu, comparația cap de om – pepene este total deplasată. (Linkuri către filme ce exemplfică cele spuse mai înainte sunt aici – grijă mare – NSFW, imagini care te vor afecta emoțional – link1, link2, link3).

Terminați cu conspirațiile. Și cu alea cu 9/11 și cu Charlie Hebdo. S-a petrecut un lucru pentru că niște oameni s-au simțit insultați, jigniți, înjurați.

Deși din punctul nostru de vedere ce au făcut cei de la Hebdo este în limita libertății de exprimare, nu la fel este pentru musulmani/islamiști. Ca idee, eu prefer să nu merg până la limitele libertății de exprimare, pentru că n-am stomac pentru așa ceva, dar îi susțin pe cei care fac satiră.

De ce zic că nu merg „all the way”? Pentru că nu ai să mă vezi desenând lucru ca aici. Acolo vezi Trinitatea cum o pune de un „threesome”. Din acest motiv n-ai să mă vezi că pun imagini cu Mohamed pe blog, deși consider că nu este ceva greșit din punctul de vedere al civilizației europene.

Auto-cenzură? Da. De câte ori poți să îi spui prostului că este prost fără să vină să îți dea cu parul în cap? Atacurile motivate religios sunt o mizerie de neiertat, indiferent pentru ce motiv s-au petrecut. Cei de la Hebdo au știut riscul și, cred eu, și l-au asumat.

Ar trebui să dispară satira? Nu. Doar că trebuie făcută știind contextul și riscul. Trebuie continuată, dar oamenii respectivi trebuie protejați mai bine. Consider satira un fel de „sanity check”. Trebuie să se poată lega de orice subiect și ca totul să îi fie egal. Doar atunci îți poți da seama că, în toată povestea asta numită viată și Univers, omul este cel mai important, nu ideologiile politice, religiile, diferitele norme.

Despre islam

Sunt de acord cu ce zice Thunderf00t aici: islamul este singura religie din secolul XXI care a fost nucleul de pornire al unor facțiuni extremiste ce au făcut groaznic de multe victime peste tot pe Pământ. Cum am mai zis și în articolul acesta, islamul are cea mai mare șansă să genereze asemenea acțiuni, deși cea mai mare parte a musulmanilor sunt moderați și au o intepretare modernă a legii Sharia, legea religioasă care stabilește relațiile contractuale, familiale și religioase a musulmanilor.

Legat de Sharia, problemele apar când grupuri de musulmani adoptă accepțiunea strictă, conformă cu civilizația din secolele VII-VIII. Și aici întră în joc grupurile teroriste: ele folosesc interpretarea strictă și fac ravagii, fără să țină cont că lumea a evoluat. Mai mult, cele mai multe victime ale conflictelor duse de militanții jihadiști sunt chiar musulmanii din zona Orientului Mijlociu, Africa, Asia.

De-a lungul timpului am urmărit mai multe materiale despre islam și am să le pun și aici pentru cultura noastră generală.

Suniți și șiiți

Lumea islamică se împarte în două orientări mari: suniți și șiiți. Ambele orientări au același Koran, același profet și Dumnezeu, dar există un conflict de putere între cele două facțiuni. Au aceeași religie, dar suniții au ca lider un Calif iar șiiții un Imam. Diviziunea s-a făcut în 632, când Mohamed a murit, și există de mai bine de 1000 de ani.

Conflictul de putere nu pare a se termina niciodată și se lasă cu groaznic de multe victime. Conflictul dintre musulmani este conflict de putere. Terorismul este folosit ca armă fie împotriva musulmanilor, fie împotriva vesticilor. Terorismul împotriva musulmanilor are motivare politică, cel împotriva vesticilor are motivare religioasă și politică.

Ce trebuie înțeles este că există grupuri terorite de ambele părți: suniți sau șiiți. ISIS este un grup de teroriști suniți foarte bine antrenați. Când îi vezi omorându-se între ei, fie că sunt suniți ce îi ucid pe șiiți sau șiiti ucigându-i pe suniți, toți strigă „Alahu Akhbar” sau „Alah este mare” / „Alah este cel mai mare”.

Legea Sharia

Dar povestea nu se termină aici. In cadrul islam, fie că este vorba de suniți sau șiiți, avem de-a face cu legea Sharia. Este legea care stabilește relațiile contractuale, religioase, familiale ale musulmanilor. Interpretarea strictă este cea care duce la existența grupurilor teroriste iar interpretarea modernă permite statelor arabe să evolueze.

Yup, atacurile teroriste și multele încălcări ale drepturilor omului se datorează interpretării stricte.

Ce însemnă „jihad”?

Jihad înseamnă „luptă, strădanie, efort, străduință, zbucium”. Este vorba de un efort de a deveni un om mai bun. Nu înseamnă „război sfânt” în genul Cruciadelor, dar este folosit în acest sens de către teroriști.

Există chiar și hashtagul #myjihad prin care musulmanii care folosesc interpretarea modernă a Sharia vor să promoveze părțile pozitive ale religiei. Poate poate mulți alti musulmani se vor ralia, într-un final, la interpretarea modernă a Sharia și vor crea un cadru în care terorismul să nu mai existe. Poate.

Este islam o religie periculoasă?

Eu aș zice da, este mai periculoasă decât altele prin efectele ce le-a avut de-a lungul timpului asupra propriilor oameni și asupra țărilor vizate de terorism. Dar efectele negative se datorează grupurilor extremiste, nu sunt o caracteristică definitorie a islamului. Din păcate ai acel nucleu acolo gata să erupă.

Cel mai bine este să discutăm despre conflictele religioase generate de islamiști în termeni de „grupul X sau Y a făcut asta”, nu „toți islamiștii sunt răi”. Generalizările sunt ușor de făcut, dar dacă există posibilitatea ca islamiștii să preia interpretarea modernă a Sharia, am putea zice că islam ar putea deveni o religie mai puțin periculoasă.

De ce sunt interzise imaginile cu profetul Mohamed?

Coranul interzice idolatria, adică închinarea la obiecte sau picturi, chestie făcută de ortodocși, de exemplu. Din acest motiv islamiștii au interzis desenarea profetului Mohamed pentru a preîntâmpina situațiile în care acei musulmani s-ar închina direct la Mohamed sau la imaginea lui.

Curios lucru, din acest motiv pictura în zonele musulmane este destul de sărăcăcioasă cănd vine vorba de portrete. Pe de altă parte, cum idolatria a fost permisă de Biserica Catolică în zona Europei, am putut vedea picturi cu oameni din ce în ce mai bine făcute. Lucrul acesta a dus la crearea unor picturi foarte bine gândite din punct de vedere matematic în perioada Renașterii, de exemplu.

Dar nu este cazul islamiștilor care au mai ucis vestici și cu alte ocazii pentru că l-au reprezentat grafic pe Mohamed. Este un lucru pe care musulmanii vor trebui să îl schimbe dacă nu doresc să fie într-un conflict continuu cu zona Vestică. La noi este ok să desenezi orice lucru dorești, de preferat într-o notă respectuoasă.

Despre terorisți

Aici am să fiu scurt. E prea lung articolul deja!

Ce este ISIS? Este un grup terorist de sorginte sunită, care are un Calif ca șef de stat și dorește acapararea Siriei și Iraqului.

Ce înseamnă steagul ISIS? Negru este culoarea folosită de profetul Mohamed, prima linie de text se numește Shahada și zice „Nu există alt Dumnezeu decât Alah” iar cercul alb cu text în el se numește Sigiliul lui Mohamed și zice „Mohamed, mesagerul lui Alah”.

Trei grupuri teroriste de care nici nu știai. Treaba este că există groaznic de multe grupuri teroriste care fac probabil si acum zeci de victime despre care nu se aude la știri.

Grupuri teroriste menționate în film: Al-Shabaab în Kenya, Liga celor Drepți (grup extremist șiit) din Iraq și Partidul Islamic Turkestan din Xinjiang, China (atacuri teroriste cu cuțite și bombe, 200 de atacuri în anii 90).

De știut că nu se aude despre grupurile de teroriști din țările sărace, din zonele unde există grupuri mari de teroriști, gen Al-Qa’eda sau din zone unde statul respectiv cenzurează media, pe cum sunt China sau Rusia (31 de atacuri teroriste în Rusia în 2013).

Grupul terorist Boko Haram din Nigeria:

Ce se întâmplă dacă i se permite extremismului să prolifereze:

Despre Grupul Khorasan, grup care exista cu un singur scop: atacarea SUA.

Final?

Eu zic că nu. Niciodată. Atât timp cât există religia, va exista conflict religios. Cele mai mari pagube aduse omenirii și dezvoltării tehnice/științifice a societății au fost făcute de religii în general.

Din păcate omul a evoluat, psihologic vorbind, în direcția credinței în supranatural pentru a-și găsi identitatea. În acest fel o parte dintre oameni își explică faptul că există. Asta le permite să îsi continue viețile de zi cu zi și să nu înnebunească.

Desi credința în superstiții, zei, supranatural este irațională, ea este parte a unor comunități vaste care vor încerca mereu să își protejeze idealurile, indiferent de valoarea lor de adevăr.

Din punctul meu de vedere, religia (credința în supranatural) este o invenție a creierului uman. Mă poți considera agnostic sau, altfel spus, că as vrea să cred într-un Dumnezeu, dar nu am confirmarea științifică a faptului că există sau nu.

Respect însă orice religie atât timp cât și religia respectivă respectă drepturile omului, bunul simț, grija de oameni.

LE: Este relevant aici articolul lui Petreanu „Da, este Islamul„. Citez:

– în lumea musulmană sunt 9 cercetători, ingineri sau tehnicieni la mia de locuitori. Media mondială este de 41.
– 46 de ţări musulmane contribuie cu numai 1% la literatura ştiinţifică mondială, tot atât cât Spania şi India împreună.
– arabii reprezintă 5% din populaţia mondială, dar publică doar 1,1% din cărţile lumii.
– în Spania sunt traduse anual mai multe cărţi decât au fost traduse în toată lumea arabă în ultima mie de ani.
– un studiu realizat în 1989 a constatat că în SUA fuseseră publicate, numai într-un an, 10.481 de articole ştiinţifice, în timp ce, în aceeaşi perioadă, în toată lumea arabă fuseseră publicate numai 4.
– în 2002, revista Nature a examinat nivelul ştiinţific din lumea arabă, reuşind să identifice numai 3 domenii în care aceasta excelează: desalinizare, şoimărit şi… reproducerea cămilelor.
– See more at: http://www.petreanu.ro/2015/01/08/da-este-islamul/#sthash.L5nNRkSd.dpuf

LE: De citit și ce a scris Robintel despre libertatea de exrpimare.

4 răspunsuri la “Cele mai multe victime ale militanților jihadiști sunt din cadrul populației musulmane”

„Cele mai mari pagube aduse omenirii și dezvoltării tehnice/științifice a societății au fost făcute de religii în general.”

Cele mai multe crime din istorie le-a făcut o ideologie expres anti-teistă, atât în teorie („religia este opiumul popoarelor”) cât mai ales în practică – de văzut numai exemplele URSS și China.

Nici anti-teistii nu sunt mai prejos la nivelul distrugerii adus, insa diferents dintre cele doua este ca regimurile anti-teiste au avut programe de dezvoltare stiintifica. Nu mult, dar mai mult decat religia.

Cele mai bune sunt sistemele laice, in care religis si extremismul nu au putere.

Acum sa pun si eu paie pe…focul conspirationistilor…politistul care coordona cercetarea penala in cazul atentatelor din Paris s-ar fi sinucis prin impuscare.
Suspiciuni si teorii vor exista intotdeauna.

Eu cred ca meteoritul ala ce l-am vazut de curand este semn rau pentru cei care au mancat azi carne de ied.