Categorii
Arhiva General

Pentru 2015 hotărăște-te să dormi suficient de mult

De ceva luni bune mi-am făcut un program stabil de somn/trezire. Nu îmi iese mereu, dar mă ajută. Așa devin mai productiv și mă simt mai odihnit de-a lungul zilei. Gata cu nopțile în care stăteam până la 2-3 noaptea. Nu merge joaca așa.

Este bine să afli de câte ore de somn ai nevoie și să menții un ritm, un program în acord cu orele respective. Este iarăși bine să ai un somn scurt după-masa. Din filmul de mai sus am aflat că este bine să mergi la somn la 3 ore după ce ai învățat formule și la o oră după ce ai învațat mișcări noi la pian, de exemplu.

Dacă nu ai un program stabil de somn, atunci este grav. Fă bine și creează-ți un asemenea program și respectă-l. Ca idee, creierul își face curățenia numai atunci când dormi (NIH.gov | DOI: 10.1126/science.1241224). Dacă în timpul zilei sistemul limfatic face curățenie în corpul nostru, creierul își permite luxul acesta numai când dormi.

Așadar, oamenii care dorm suficient de mult sunt mai odihniți, pot face munca mai bine și sunt mai „normali”. Multe toxine în creier nu te ajută să iei deciziile cele mai bune.

Somn ușor, nu leneveală, da?

LE: Explicații, mai pe larg, pe Tehnocultura.ro.

Un răspuns la “Pentru 2015 hotărăște-te să dormi suficient de mult”

Eu dorm când cum. N-am treabă încă.
Îs bine şi dacă dorm puţin, de regulă nu dorm mai mult de 6-7 ore.