Deși social media nu este pe atât de revoluționară pe cât pare, trebuie să înțelegem contextul nou în care ne aflăm de ani buni: avem și o identitate online, una digitală, care ne poate afecta cursul vieții offline.
E drept că Libertatea mi se pare un site de doi bani, dar articolul ăsta are dreptate prin aceea că postările de pe Facebook te pot pune în dificultate.
Mai precis, procurorii DNA au urmărit ceva gușteri hoțomani și au văzut ce au pus ei pe Facebook, de la imagini cu lucruri cumpărate cu banii furați, până la călătoriile în care plecau respectivii. Și lucrurile acestea pot fi considerate probe.
Tot ce pui pe Facebook poate fi considerat probă la un moment dat pentru că este vorba de manifestare într-un cadru public. Așadar, pentru simplul fapt că tu stai la PC și ți-e ușor să arunci cu înjurături sau amenințări din spatele monitorului pe Facebook, acest lucru nu înseamnă că legea nu ți se aplică.
Interesant mi s-a părut faptul că Răduleasca a fost obligată de instanță să își închidă contul de Facebook. Aici îmi pare că avem de-a face cu o exagerare. Facebook este una dintre casele mele digitale. Mă poți condamna pentru ceea ce zic în timp ce arunc în public cu oarece vorbe, dar nu îmi poți cere să îmi închid casa digitală.
E ca și cum un om înjură lumea de la geam și judecătorul, în loc să îi dea amendă ori să îl trimită la închisoare, îl evacuează din casă. Nu este tocmai ok.
Pe ce bază poate judecătorul să îți ceară închiderea contului? Dacă publici informații de interest public pe blog, dar care deranjează, îți poate ordona instanța să închizi blogul?
La ambele intuiția îmi zice că nu.
2 răspunsuri la “Facebook te bagă la pușcărie?”
Din cate stiu, fotografiile puse pe Facebook sunt indicii si nu sunt considerate probe in instanta in lipsa altor dovezi.
Dar, dar sunt indicii chiar bune 😀