Categorii
Arhiva Blogging

Bani din scris? Nu prea!

Dincolo de concursuri și diferite invitații pe la evenimente, nu se fac bani din scris în România. Puțini sunt cei care trăiesc din scris și îi poți număra pe degetele de la o mână.

Concursul SuperBlog mi-a adus 2500 de dolari în 2010, apoi am scris pentru o revistă din Galați vreo câteva articole și mai apoi am scris o serie de articole plătite în engleză pentru o firmă din Italia. Ocazional am scris ceva articole-reclamă pe blogul acesta, dar deloc suficient încât să îmi trăiesc viața din blogging.

Dacă pornești un blog pe ideea că vei trăi din el, atunci trebuie să fii 100% dedicat lui și să faci ceva care nu a mai fost făcut de alții la noi. Sau să faci ceva mai bine ca cei vechi. Arhi are în articolul acesta exemple de oameni care scriu bine și care îți pot fi modele.

Peste 99.99% dintre bloggeri nu vor trăi din blog. Motivul principal pentru situația asta va fi mereu faptul că oamenii pornesc un blog auzind de la amici că pot câștiga 10 lei sau un stick USB la nu-știu-ce concurs irelevant ori la cine-știe-ce campanie.

Așa cum am mai scris adesea pe aici, blogul trebuie folosit ca un instrument de exprimare. Dacă ieși în evidență, atunci va deveni și o făbricuță de bani, dar trebuie să urmezi regula de aur: află nevoile oamenilor, vezi cum poți ajuta și pune umărul la treabă. Apoi, scrie și fă-o frumos, senzațional chiar.

Totuși, dacă ajungi să câștigi bani din pasiunea de a scrie, s-ar putea să nu fie tocmai raiul visat. Exemplu sunt programatorii de jocuri video despre care a scris Dorin. Un programator mi-a zis că nu i se mai pare așa de funny programarea, marea sa pasiune, după ce a ajuns să muncească drept programator.

Ai grijă ce îți dorești!
keep-on-blogging

img via