Categorii
Arhiva General

Psihologie în viața de zi cu zi: efectul Dunning – Kruger în acțiune


David McRaney are o emisiune interesantă numită You Are Not So Smart din care înveți multe lucruri despre psihologia umană. O urmăresc cu interest pentru că vreau să mă cunosc mai bine, să îmi văd limitele, să le văd și pe ale altora. În emisiunea de față, legată de efectul Dunning – Kruger, aflăm că oamenii incompetenți se cred competenți pentru că ei chiar nu știu că sunt incompetenți.

Efectul acesta este prezent și în oamenii competenți, pe cum sunt arhitecții sau programatorii, atunci când stabilesc anumite valori pentru proiecte, valori care sunt, de cele mai multe ori, subevaluate.

Știind că oamenii au tendința de a-și exagera competențe și de a subevalua anumite situații, trebuie să compensăm din timp. Așadar, dacă un software developer zile că îi ia o lună să facă un cod și cere X bani, știi că trebuie să îți ajustezi orarul pentru două luni și 3X bani.

În podcastul de mai sus mai afli de ce amatorii se cred așa de buni și de ce iau bătaie așa de ușor de la seniori. La fel, amatori sau novici fiind într-un domeniu anume, nu realizăm cât de slabi suntem pentru că ne lipsesc tocmai informațiile care ne-ar arăta acea slăbiciune. Acele informații vin odată cu dobândirea experienței.

Pe scurt, prostul nu vede și nu știe că este prost. Ține cont de acest lucru când dai de unul care este prea sigur pe el chiar dacă realitatea îl contrazice.

Un alt lucru pe scurt: înconjoară-te de oameni care nu se jenează să îți atragă atenția când gresești. Altfel, pățești ca femeia care avea un ochi leneș și nu a știut asta până după vârsta de 30 de ani pentru că prietenii ei se jenau să îi zică acest lucru.