Categorii
Arhiva General

Un mic apel pentru o educație sănătoasă


Bill Nye este un mare fan al științei și un om care a luptat pentru cunoașterea ce au dobândit-o oamenii de-a lungul mileniilor. În disputa lui cu Ken Ham, un om cu păreri pseudo-științifice și pseudo-creștine, Bill a scos la iveală câteva lucruri importante printre care și faptul că dovezile pot schimba părerea unui om care respectă cunoașterea în genere, dar aceleași dovezi nu vor schimba mintea unui om care este îndoctrinat religios.

Lucru care se vede la noi în modul în care preoțimea ortodoxă își bate joc fie de lucrurile normale, cum ar fi folosirea unor umbrele cu desene în formă de curbubeu din vreun centru de oraș, fie de școala în care sunt trimiși copii, vorba aia, să învețe materii precum biologie, chimie, fizică, adică științe exacte.

Când preotul vine și zice că Soarele se învârte în jurul Pământului îți dai seama că ceva este greșit de tot. Sunt de părere că religia nu trebuie învățată în școli, despre orice fel de religie ar fi vorba. Separarea dintre religie și stat nu există la noi și ăsta este un lucru rău de tot.

Vrei moralitate/etică în copiii României, atunci ai griă ca orele de educație civică să aibă loc „cu religiozitate”.

Sunt două lucruri de care am avea nevoie în școli: scoaterea preoților din clase și insistarea pe utilitatea practică a lecțiilor învățate acolo. Din cauză că elevii nu sunt atrași către cunoaștere în general, iar preoții atacă pe partea cealaltă vrând să te facă sclav pe plantația bisericii, mintea lor nu este gata să verifice informațiile pe care le primește pe toate canalele.

Așa ajung apoi fostele liceence, actualele mame, să se opună vaccinării sau să urmeze o mulțime de cure imposibile fără să se întrebe dacă vedeta care îi promite minunile știe ce zice.

Pe Tehnocultura pun articole care ating o mulțime de subiecte, printre care și combaterea unor mituri și dezinformări, dar e nevoie de un efort concentrat din mai multe locuri pentru a proteja mintea elevilor. Există multe asemenea insule de cunoaștere precum Tehnocultura pe net, dar nu am văzut ca nici una dintre acestea să ajungă în clase.

De două lucruri avem nevoie în școli: zero preoți, 100% profesori care vorbesc de utilitatea practică a cunoașterii materiilor. Cum se pot obține cele două?