Categorii
Arhiva General

Zilele porților deschise la fabrica Ciucaș între 7-9 august 2014

ciucas-brasov-zilele-portilor-deschise-7-9-august-2014
Ciucaș Brașov își deschide porțile între 7 și 9 august și invită fanii berii să guste aventura hameiului. Zilele acestea am publicat un articol pe Tehgeektive despre bere și m-am bucurat să văd procesul pe viu. Pe scurt, pașii clasici sunt: se ia orz și se macină (obținerea malțului), apoi se amestecă cu apă, se adaugă hamei, se fierbe, se lasă la răcit până ajunge la 10 grade, se adaugă drojdie și se lasă la fermentat timp de 16 zile. Apoi se filtrează și se îmbuteliază.

La fabrica Ciucaș am văzut că folosesc șifăină de mălai. Am avut ocazia să gust must de bere care se formează când pui apă peste malț. Este dulce și are gust de grâu fiert. După ce se adaugă hameiul ai ocazia să observi gustul amărui. Apoi am putut gusta berea Ciucaș în fermentare și, imediat după aceasta, berea nefiltrată. Sincer, îmi plăcea mai mult gustul amărui al berii neterminate, încă în fermentare, dar aici e vorba de gusturi.

Mi-a plăcut că managerii care au făcut turul sunt pasionați de ceea ce fac și au răspuns la oricâte întrebări am fi avut. Am avut ocazia să aflu că au și laboratoare care verifică berea de prezența patogenilor, a microbilor. Plus că totul este foarte curat pe acolo.

Un lucru interesant de menționat este faptul că numai 10 oameni pe schimb țin întreaga fabrică în funcțiune datorită modernizării făcută de Ciucaș. Secții întregi, pe cum este cea de fermentare sau cea de fierbere, sunt coordonate de computere iar operatorii trebuie să aibă grijă că totul este în parametrii stabiliți. Legat de parametrii de lucru, fabrica Ciucaș de la Brașov este pe locul 5 în lume dintre toate cele 100 de fabrici ale grupul SAAB Miller, care deține și fabrica de la Brașov.

Dacă în urmă cu zeci de ani sau chiar la începutul secolului al XX-lea ar fi durat săptămâni sau luni să facă berea, acum Ciucaș îți pregătește berea în 16-18 zile. Să nu uităm că Ciucaș are o istorie de pestre 120 de ani, timp în care s-a numit și Aurora până în 2010.

Am fost acolo cu Bloghiță și cu Andrei, care m-a bătut la table fără milă. Dacă ai ocazia nu uita să mergi la Fabrica Ciucaș în vizită: vezi cum funcționează fabrica de bere, ai ocazia să testezi berea în diferite stadii, bei bere cadou din partea lor și joci ceva jocuri cu amicii.

fabrica-ciucas-brasov-porti-deschise-7-9august-2014-obisnuit-eu (1)

fabrica-ciucas-brasov-porti-deschise-7-9august-2014-obisnuit-eu (4)
fabrica-ciucas-brasov-porti-deschise-7-9august-2014-obisnuit-eu (3)

fabrica-ciucas-brasov-porti-deschise-7-9august-2014-obisnuit-eu (2)