Categorii
Arhiva Online Personal

Mizerii pseudo-științifice promovate de TVR 1, Național TV, Nașul Tv care îți pun viața în pericol

Scriam azi pe Tehnocultura despre șarlatanii ce apar la canalele TV de genul TVR 1, Nașul TV sau Național TV care nu sunt nimic din punctul de vedere al științei, dar sunt somități în domeniul ezoterismului și a falsei științe (pseudo-știința).

Faptul că debitează niște enormități, în frunte cu Oreste, nu contează prea mult. Suntem liberi să gândim ce vrem, dar când gândim prost și mai promitem că vom vindeca cancerul pe baza a ceea ce credem că știm, asta ne face periculoși.

Zeci de milioane de dolari se duc în cercetări care să dea de capătul cancerului și tot suntem limitați în ceea ce se poate face, dar acești clarvăzători vin cu dispozitive care nu fac nimic și cu teorii vechi de sute de ani ca să îți promită salvarea. Problema este că unii oameni, aflați pe ultima sută de metri din cauza bolii, în loc să apeleze la știință, la medicina care i-ar putea ajuta, se duc la „alternativi” sau alternasini, alternativi asasini, pe cum îi numesc eu.

Din păcate televiziunile nu testează ce dau pe canal și este clar că lucrurile miraculoase, magia, ezoterismul, aparatece ciudate vând, dar cu ce cost? Careva, acolo, în redacția televiziunilor trebuie să verifice veridicitatea afirmațiilor, să ceară dovezi, studii științifice, confirmări de la echipe de cercetători de prin lume. În schimb televiziunile preiau materialele așa cum vin fără să se uite la ele și le dau mai departe unor oameni care nu își dau seama că li se vând minciuni pe baza cărora ar putea muri.

Orice blogger care citește ce am scris aici și a dat de emisiuni în care se promiteau tratamente miraculoase ar trebui să se uite ma atent la acele emisuni și să scrie despre ele. Internetul românesc ar trebui să se ridice împotriva mizeriei promovate la TV, măcar pe partea cu promovarea unor dispozitive sau tratamente așa-zise miraculoase.

Ce te faci dacă mama ta este bolnavă și, în loc să se folosească de tratamentele medicale care ar putea-o salva ar folosi procedee alternative și ar muri? Nu e o imagine deloc bună.

Vezi filmul de mai jos și fii cu ochii deschiși:

Ce aiureli ai văzut la TV și la ce canale? Ce s-a promovat acolo?