Categorii
Arhiva Personal

Cum ne pregătim copiii de eșec?

Cum? Elevii de mâine care vor pica BAC-ul sunt copiii de care educatorii, învățătorii și profesorii își bat joc chiar azi. Florența a scris despre modul în care sunt tratați copiii în grădinițe și cum sunt pregătiți pentru o viață de lehamite prin școli.

S-a dus dragul de muncă și învățătorii de orice tip au uitat că au rol important în direcționarea vieții copiilor. Oamenii care sunt puși să descopere talentul în copii fac tot posibilul să ucidă orice urmă de inițiativă în ei și îi inundă cu o groază de teme, fără a-i ajuta să găsească ei înșiși soluția în mod constructiv.

Fiul lui văru-meu, copil de clasa a VII-a, stă până la 1-2-3 noaptea să facă toate temele de la mate ce le primește. Sunt multe, chiar prea multe pentru a-l ajuta să și învețe ceva util. Din cauza asta i-a fost greu să înțeleagă matematica și rostul ei.

Când am avut ocazia să îi explic că pentru fiecare problemă există mai multe soluții, nu doar cea propusă în mod fanatic de către profii de mate, a deschids ochii larg și chiar a fost interesat de matematică. L-am trimis pe Khan Academy, loc fain de tot pentru noi toți.

Florența descrie un peisaj sumbru pentru educația copiilor din România. Este clar că școlile nu trebuie să fie totul în educarea copiilor, dar nici așa:

Cand o duc la afterschool, in camera de studiu a copiilor mai mari este o atmosfera “de vis” – de vis urat…. Copiii isi fac temele intr-un fel silnic si indaratnic, iar invatatoarea ii impinge de la spate cu un ton iritat, afisand o lehamite de a trage de ei in continuu. Am fost de fata cand un copil a fost pedepsit dandu-i-se teme mai multe.

Dacă vezi că profesorii sunt idioți, schimbă școala.