Categorii
Arhiva Blogging

Mici concluzii de la blogmeet #4 2014, cu Social Media Brașov

Sâmbăta trecută, pe 26 aprilie 2014, ne-am văzut cu câțiva dintre membrii Social Media Brașov la un blogmeet așa cum aș fi vrut să fie fiecare blogmeet de până acum: strict legat de blogging și chestiunile personale lăsate undeva, în fundal.

Au fost Razvan, Camelia, Angelo și am avut discuții animate în jurul scopului unui blog, proiectelor ce le avem pe lângă bloguri, perseverență, bani din blog și ajutor reciproc.

Așadar, iată ceva idei ce merită pomenite.

Proiecte la care lucrezi

Să ai proiecte la care lucrezi și, mai ales, proiecte faine de tot și să nu le promovezi pe blogul tău este regretabil. Răzvan face Seară de Carte în Brașov, în ziua de joi o dată la două săptămâni, orele 18, la Casa Baiulescu. Tu ai auzit de un asemenea eveniment? Nici eu.

Am făcut echipă comună cu Camelia și l-am pus la colț pe Răzvan. Dacă are omul un proiect fain, iar Răzvan mai are cel puțin un proiect fain, atunci este obligatoriu să îl prezinte lumii. Și alții au dreptul să afle de chestiile faine făcute de tine și poate chiar pun umărul la promovarea lor.

Dacă ai proiecte la care lucri, pune și pe blog câte un update din când în când și nu te rușina să ceri părerea în jur, ba chiar scere să se participe ori să se dea mai departe vestea.

Blogger is, blogging does, și asta înseamnă și auto-promovare.

Timp

Nu ai timp de scris, dar vrei să fi un blogger mai bun. Dar nu ai timp de scris.

Ce e de făcut?

Ca să devii un bucătar mai bun trebuie să bucătărești, tot așa trebuie să te ocupi și de blog. Scrie, scrie des, scrie orice îți vine în cap, chiar dacă argumentele aduse de tine nu sunt cele mai bune. Numai scriind poți vedea unde te poți corecta și poți evolua.

Faptul că n-ai timp 10 – 20 de minute să scrii un articol scurt pe azi se va simți în lunile în care tu te bucuri că ai blog, dar nu evoluezi și nu vii cu nimic în blogosferă. E drept că e greu să vii cu ceva nou, dar este un loc în care poți câștiga teren: vii cu o perspectivă a ta, cu istoria ta, cu modul tău de a reda lucrurile.

Dar asta numai exersând, de preferat zilnic, scrisul.

Eu, de exemplu, așa am învățat să mă corectez gramatical, deși mai am ceva scăpări.

Timpul? E o problemă doar atunci când nu vrei să ți-l faci.

Scopul

Angelo zicea că vrea bani de la blogul lui. Răzvan zicea că nu e un scop tocmai bun de urmat. Eu zic că, atât cât nu ai scopuri rele (înșelătorie, minciună etc) scopul ce ți-l alegi este ok.

Vrei bani? Bun, ai un scop. Ce e mai important decât scopul tău, fie că vrei să salvezi planeta, fie că vrei să ai femei aliniate la ușa ta, este modul în care lucrezi să îndeplinești acel scop.

Dacă scrii ocazional, o faci cu jumătate de măsură, dar zici că ai un scop, atunci trebuie să vezi că ceva nu merge. Aici ajungem la priorități. Dacă blogul este ceva important pentru tine și vrei să obții ceva, atunci e clar că trebuie să te ții de el, cum vine vorba.

Nu e mare lucru să îți dai seama ce ai de făcut ca să îți îndeplinești scopul. Problema se pune în alt fel: ești dispus să investești energie pentru blog, este scopul tău ceva real ori doar o amăgire?

Cauți rețeta succesului? Ei bine, nu există. Sau, mai bine zis, nu în modul în care am vrea să existe: rapid și fără efort.

Îmi place o vorbă faină, spusă de un om mare al Brașovului, Rectorul Universității Transilvania, Ioan Abrudan:

Nu am văzut om care să muncească și să nu-i fi reușit planul!

No comment.

Banii

Aici am ajuns la partea prin care se deosebesc cei din Social Media Brașov de restul bloggerilor. Social Media Brașov nu cuprinde toți bloggerii din Brașov, dar îi are pe cei mai activi și mai influenți.

Cadrul expus contează pentru că, în privința banilor, membrii deplini ai Social Media Brașov, sunt sfătuiți să nu ceară mai puțin de 100 de lei pentru advertoriale, indiferent că au 1 cititor pe zi sau 1000. Punct.

Dacă în timpul serviciului sunt plătit un un anumte preț orar, în afara serviciului îmi vând pielea destul de scump. Timpul meu valorează destul de mult pentru mine, așa că cer cât cer. Vrei, bine, nu vrei, mergi la cei ieftini. Brașovul are și de ăștia.

Un alt aspect legat de plată, bani, foloase. Chiar dacă nu vin ofertele, gândește-te că fiecare articol pe care îl scrii pentru blogul tău e ca și cum te-ai plăti pe tine însuți cu 50 – 100 – 200 de lei pentru a avea conținut nou.

Așadar, mergi de fă bani, fie scriind articole pentru tine, fie scriind pentru alții.

Întrebare: dacă mă dau rotund cu scrisul des, de ce nu scriu mai des pe manuelcheta.com? Ei bine, scriu zilnic între 4-6 articole pe Tehgeektive.com, blogul meu în engleză, încă 1-3 articole pe tehnocultura.com și încă 1-2 pe acest blog. În fiecare zi, de luni până vineri, scriu între 5 – 10 articole zilnic. Îți dai seama că, dacă vine cineva și cere reclamă, cer un ban bun pentru că sacrific din conținutul meu pentru advertiser.

Țin să îi laud pe Daniel și pe Vali pentru cadența cu care publică articole noi. Sunt ca niște mici reviste online.

În rest, blogging is fun. Pe bune!

11 răspunsuri la “Mici concluzii de la blogmeet #4 2014, cu Social Media Brașov”

Zilele trecute i-am raspuns unui tip ca prefer sa scriu un articol gratis decat unul pe suma maxima oferita de el si s-a simtit atacat. 🙂

Atunci sa se bucure de ieftinaciunile lui. Ai lucrat ani intregi sa ridici blogul. e normal sa iti respecti munca ta.

Mai bine sa zica „nu imi permit”, decat sa zica „ceri prea mult”. La plimbare.

Doru, „Câinii latră, caravana trece!” şi mai sunt şi altele, tot de la Înţeleptul Neamului!
Am scris şi eu DE CE REFUZ şi am argumentat. Când o companie de marketing mă contacteaqză să-mi spună ce servicii uriaşe îmi face că îi promovez EU, PE BANII MEI, CLIENŢII EI, am terminat orice discuţie cu astfel de demagogi! PUNCT!
Şi da, am primit replici ofensate pe chesrtia asta. Darm ie îmi e ruşine de lipsa lor de ruşine să îi pun la zid. Şi de altfel, eu cred că e mai de folos să ignor şi să-mi fac EU treaba la standardele la care SIMT NEVOIA.

ştii prea bine care este părerea mea despre monetizare, mai cu seamă că ne-am distrat copios pe seama „solicitării” pe care am primit-o eu zilele trecute.
cât despre timp! c’mooon! aşa mă irită cei care se plâng!
ce este timpul? o bucată de pâine? o scândură? o portocală? timpul îl faci, dacă vrei să faci ceva. dacă ai, aşa cum am discutat, un scop.

Da. Normal ca e greu sa fii constant si sa ti se para undeva, departe scopul, dar trebuie. Daca trebuie, e musai 😀

Eu prefer să-mi petrec timpul cu familia. Viața e prea scurtă ca să o irosești punânduți ideile pe care-l citești doar tu și ai tăi (vorbesc de mine, să nu se înțeleagă altceva).

In cazul meu sunt ceva oameni care citesc si ma iau ca exemplu, asa ca trebuie sa fiu un exemplu bun 😀

„blogging is fun. Pe bune!” – atunci cand il faci cu placere si nu-l consideri o „obligatie contractuala”.

Sa tot fie obligatii contractuale, pentru ca vor fi bani acolo :)) Important e sa faci ceva in primul rand pentru ca iti place, nu din alte motive. Apoi vei vedea.

Manuel, mi-a plăcut la nebunie articolul, aşa că, o să caut să îţi răspund. Poate cu mai mult de un articol. Mai reflectez…
Oricum, am dat share cu mult entuziasm, pentru că am tot scris şi eu despre aspectele astea şi mă bucură când văd că se discută astea la nivel serios.
Eu cred că valoarea blogosferei, e dată de fiecare blogger şi aici, acţionează LEGEA LANŢULUI: „Tăria lanţului, e dată de veriga cea mai slabă.” E destul un blogger care scrie MOCA, pentru a pune o anatemă pe toată blogosfera. Dar putem face front comun şi să refuzăm. Putem fi ignoraţi? Evident că da! Şi? E şi acesta un semn „al milei măriei tale”, vorba cuiva. E un semn al atitudinii celor care vor promovare pe bani de semninţe.
Sunt multe de zis, dar oricum, m-a uns pe suflet!
Păcat că stau departe de voi şi mi-e greu să vin acolo, dar aş fi moţ la toate întâlnirile voastre!
O rezolv eu cumva, măcar 1 dată!
Restul, o să scriu pe blog şi o să urmez planul propus de tine aici. 😉

…Mă tot gândesc la ziua în care ne-am văzut la Webstock… De atunci îmi tot doresc să ne vedem. Şi mai am pe cineva… Cami…
The pressure is growing… ‘Need to do something!
Zi faină!

Holla. Long time no see 😀

Se tot zice ca blogosfera este dezbinata. La Brasov avem ocazia sa fim un grup unit unde ne ajutam si dincolo de blogging. Suntem priteni si de aceea tragem unii de altii sa nu fim veriga slaba a lantului.