Categorii
Arhiva Blogging Personal

La bookmark: 10 moduri prin care noi gândim prost

Cei de la Big Think au ceva neuroni pe care îi pun binișor la muncă. În articolul 10 Problems With How We Think înveți câte ceva despre modul în care gândești și de ce gândești prost.

Nu ni se pare că greșim chiar și în lucruri elementare, dar uite că se întâmplă. Așa funcționează creierul nostru. Își aduci aminte de biasul supraviețuitorului? Acolo povesteam de niște generali de armată care, după ce vedeau unde erau găurite avioanele ce venea de la luptă, cereau ca acele locuri să fie întărite.

Nimic mai greșit.

Ceea ce făceau ei era să se uite la rănile supraviețuitorilor și să ceară tratarea lor, dar ei nu luau în calcul elementul principal: unde au fost lovite avioanele ce nu s-au întors? Acolo trebuia verificat acest fapt și puse protecții în locurile unde fuseseară lovite avioanele ce au căzut.

Și uite cum ai descoperit primul mod greșit de a gândi.

Din articolul celor de la Big Think îmi atrag atenția sunk cost fallacy ( eroarea costului înecat), ori ancorarea (anchoring) ori availability heuristic (scrutătura disponibilității). Ideea este că noi suntem ușor de manipulat, oricât suntem noi de convinși de părerile noastre.

Bloguri recomandate pentru a-ți reclădi gândirea:
Cum Sa Fii Destept
Gandeste Rational
O Privire Sceptica
Podcast Sceptici
Adrian Avarvarei
TehnoCultura

2 răspunsuri la “La bookmark: 10 moduri prin care noi gândim prost”

Am citit articolul cu cele 10 erori comune.
Sunt foarte dezamăgit de îngustimea de vederi de-acolo!
Categoria mea, e pur şi simplu exclusă din analiză. Tot ce se discută acolo, se referă la RAŢIONAL, LOGICĂ, EXTRAPOLARE, CALCUL MATEMATIC. Din păcate, asta dovedeşte primitivismul feroce al societăţii în care trăim şi mai încolo de atât, ignoranţa cruntă în care se scaldă aşa-zişii savanţi din psihologie.
Pentru mine, toţi inşii invocaţi în acel articol sunt nişte NULITĂŢI în domeniu.
Pot argumenta pe câteva sute de pagini, dar într-o lume „mică de se măsură cu cotul”, mi se pare o pierdere de vreme!
Mi s-a acrit de aroganţa fără limite a americanilor, care sunt de-o incultură proverbială şi de o nesimiţire pe măsură.
Am reţinut ca valabil însă SPIRITUL DE TURMĂ. Asta chiar caracterizează civilizaţia umană: dacă americanii zic „aşa e!” toată specia umană pupă-n *** americanii, pentru că „ei e frumoşi şi dăştepţi foc!”. Scopul de fapt e unul mercantil şi toţi ştim asta, dar într-o societate/civilizaţie mercantilă prin definiţie, la ce m-aş putea aştepta?
Românaşul nostru, a aşteptat venirea americanilor vreo 50 de ani. Iaca, au venit! Aşa şi?
Au venit cu căsătorii între homosexuali, cu prezervative aromate şi parfumate. Şi cu baze militare şi pretenţia ca infractorii americani să fie exoneraţi de orice răspundere pe teritoriul României.
WOW! That is the deal of the century! Or maybe more: of the millenia! Şi precizez că „millenia”, e pluralul de la „millenium”.

Legat de relatia americani-romani sunt destule de discutat si orice liberate peste masura au americanii aici este „meritul” nostru.

Exemplu: americanii au voie sa vina fara viza in Romania? Bine, vrem si noi si nu oricum: acum.

Aici trebuiau mai marii nostrii sa traga tare, dar si noi sa iesim in strada: „vrem liber, daca tot americanul are voie”. Macar puteam incerca.

Ca in orice negociere nu putem da vina pe colegul mai bun de negociere ca a fost in stare sa ne ia si haina de pe noi. Noi trebuie sa invatam mai mult, sa ne educam, sa fim mai priceputi in negociere incat sa ii luam noi haina.

In ceea ce priveste americanii, in speta oamenii de stiinta, eu le dau mare dreptate pentru ca acolo chiar se investesc bani in cercetare. chiar daca unele studii ni se par idioate, macar stii ca acolo se misca ceva si inca bine.

Desigur ca anumite chestii nu imi plac, dar pentru destule altele ma declar pro-american si asta pentru ca am vazut ca ei misca ceva.