Categorii
Arhiva Blogging Online

ecomTEAM, loc unde oamenii știu ce vorbesc

Am fost la câteva conferințe de social media. Apoi la ecomTEAM. Se vede diferența. Dacă la conferințele de social media aflai ce campanii mișto au făcut Coca Cola și alții care au avut mii de euro bugete de campanie, la ecomTEAM s-a discutat pe cifre, bani și mulți bani, lucruri mult mai aproape de concretul magazinelor online.

Cele câteva prezentări au arătat un tablou al magazinului online modern:
– folosește tehnica mobile first
– oferă metode de plată cât mai multe
– oferă newslettere personalizate
– nu abuzează de reclamele targetate

Românii plătesc cel mai mult în ramburs, dar există planuri pentru a-i muta pe plăți online, mai sigure și mai rapide. Pintre trucuri se numără și oferirea unui discount la plata online.

Sunt și eu de acord cu plata online, pentru că poți cere băncii să îți fie returnați banii, merge totul mai repede și poți primi banii de la magazin într-un timp mai rapid. Proprietarii de magazine online au contracte cu MobilPay sau PayU, sisteme de plată online, și pot face returnarea banilor din câteva clicuri.

Au fost acolo speakeri de la eMag, PayU, Google, Visa, Metro, Microsoft, DPD și alte câteva companii locale cum sunt Elefant.ro sau Floridelux.ro.

Discuțiile s-au purtat mereu în direcții optimiste, mai ales că lumea ecommerce devine din ce în ce mai tare de-a lungul anilor. Încă mai e loc de creștere la noi și asta e un lucru bun.

M-a interesat să văd care este asentimentul general, mai ales că lucrez ca asociat la Reeija și pentru că tocmai am lansat gențile pentu fete. Este loc de creștere pentru noi, la Reeija, mai ales că avem de-a face cu o piața a accesoriilor de damă de cel puțin 1 mil euro pe an.

Conferința mi-a arătat care sunt cauzele unui magazin online gata de a eșua:
– îi oferi prea puțin timp
– lipsa entuziasmului
– frica de riscuri

Oricum, nu mergi la conferințe ca să înveți, ci ca să îți pui în ordine gândurile, să faci contacte și, eventual, ceva parteneriate.

Fun fact: eMag are marketplace, loc unde alte magazine online își listează produsele. Este vorba ca cei mici să vândă prin eMag, dar nu își dau seama de capana întinsă.

Capcana:
– eMag îți promite trafic mai mare și vănzări și tu listezi produsele tale în Marketplace
– dacă vreodată vrei să te ridici, oamenii îți vor căuta produsele tot în eMag, nu pe site-ul tău
– chiar dacă vei scoate produsele de pe eMag, paginile acelea vor rămâne sus și tu vei avea magazinul tău listat în pagina 2
– rezultat: eMag, la fel ca Amazon în SUa, te-a înghițit cu acceptul tău

Vrei să faci ceva, fă-o de capul tău și nu căuta prea mulți binevoitori în jur. Undeva, în palatul zeului eMag, acesta tocmai ronțăie de zor la magazine mici pe bandă rulantă. 😀