Categorii
Arhiva Optimism

Ce le faci oamenilor bătuți în cap? Îi tratezi cu răbdare!


Clar, răbdarea nu este tocmai un lucru forte la mine, dar ăsta este sfatul dat de către Steven Novella și Jesse Walker, sceptici și psihologi care sunt fașcinați de oamenii ce cred că totul în jur este o conspirație. Cu răbdare îi poți câștiga pe oameni de partea ta. Greu lucru.

David McRaney, cel care face podcastul de mai sus, strânge tot felul de materiale din care învățăm câte ceva despre modul în care gândim și de ce gândim în felul în care o facem.

Conspirații de un fel sau altul există, mai ales unde sunt interese economice, la firme sau în cadrul grupurilor de crimă organizată, dar nu peste tot avem de-a face cu conspirații. E clar că destule lucruri în viață sunt ciudate, anumite coincidențe ne sar în ochi, dar nu totul trebuie privit ca fiind un masterplan a nu-știu-ce forță sau grup obscur.

Așadar, ce faci cu oameni care văd în totul numai o conspirație? Îi tratezi cu răbdare. Prin extensie, tot la fel trebuie să îi tratezi pe cei bătuți în cap. Asta e valabil doar dacă vrei să îi câștigi în echipa ta după mult timp. Dacă vrei să căștigi lupta de argumente pe moment, poți să îl dai gata cu dovezile tale și… el tot va crede ce va vrea.

Răbdare? Uit ce înseamnă asta destul de des, cum uit și multe alte lucruri. O legendă a zilelor noastre, pe nume Eftimius Caesarus Ovidius, îmi zicea într-o zi că una dintre calitățile unui om inteligent este tocmai memorarea lucrurilor. Să nu uit să țin minte și să țin minte să am răbdare. Gotcha.

Cum stai cu răbdarea când vezi că cineva insistă pe anumite idei despre care știi că sunt greșite.

2 răspunsuri la “Ce le faci oamenilor bătuți în cap? Îi tratezi cu răbdare!”

hmmm, manu, ce-mi faci! recunosc, nah, recunosc că nu am răbdare. da deloc!
şi pe cei care au numai teorii ale conspiraţiilor în cap îi ocolesc mai aşa, dinspre livada poştei cum ar veni, eu fiind undeva în steagu. si fuuug!
dar cel mai des folosesc expresia feţei. se vede aşa de bine pe mine ce şi cum, că nu trebuie să mai deschid gura.

:)) La expresia fetei nu m-am gandit De multe ori sunt si eu plictisit sa tot aud de cataclisme/conspiratii/masonerii si alte alea, dar trebuie sa invat sa apreciez parerea altora mai mult decat o fac acum!