E drept, dat fiind că scepticii pot fi destul de bine pregătiți în domeniile științei și tehnologiei, ei pot fi și neam prost, prima reacție la auzul că Dumnezeu există fiind un râs superior. Totuși, dincolo de aparentele răbufniri de superioritate scepticii au un rol crucial într-o societate în care avem prea multă informație și prea puțină minte: ei discern adevărurile științifice de mizeriile pseudoștiințifice care ne sunt aruncate sub nas de prieteni sau media. Ne feresc să gândim prost atunci când ne e mai comod să înghițim informațiile inutile din jur.
Filmul de mai sus explică clar ce fac scepticii și de ce este bine să fii informat din punct de vedere științific privitor la o mulțime de lucruri. Nu, cuptorul cu microunde nu este nociv, folosirea telefonului mobil nu îți face tumoare la creier iar pentru a mia oară: vaccinurile nu cauzează autismul. Ele pregătesc corpul în lupta împotriva microbilor și virușilor.
Vrei să cunoști niște sceptici? Iată-i:
știința, candelă în întuneric
pseudoștiința în România
atei și agnostici români ( dislaimer: eu cred în Dumnezeu, dar sunt de părere că fenomele științifice trebuie interpretate de știință, nu de Biblie, ok?)
Insula Îndoielii
2 răspunsuri la “Lecție obligatorie: ce sunt scepticii și care e rolul lor?”
Adevarat si tottal de acord. Fara sceptici nu am stii sa facem mici diferente si sa intelegem ceea ce ne inconjoara. Este ceva de genul: nu stii cand este bine daca nu ti-a fost rau pana acum! 🙂
Ar fi bine sa adoptam toti un asemenea spirit. La noi exista mai mult comentatori si mai putin sceptici. Grupurile mentionate in articol sunt doar o mana de oameni. Mai trebuie 😀