Categorii
Arhiva Personal

În timp ce Roșia Montană se îneacă în cianură pădurile României ajung hârtie igienică prin alte țări

Mai mulți oameni au atras atenția că fenomenul Roșia Montană a fost folosit pe post de paravan pentru diferite jocuri politice de la noi. Eftimie zicea de curând că o victorie a protestatarilor în cazul Roșia Montană va fi foarte asemănătoare cu victoria lui Pyrrhus: o victorie la un preț foarte mare.

Pe când protestatarii luptau să pună capac proiectului RMGC, mai marii țării s-au ascuns în umbra conflictului și au făcut o mulțime de măgării, printre care mărirea taxelor pentru 2014.

Un lucru care trebuie urmărit este faptul că pădurile din țară sunt tăiate pe bandă rulantă și nimeni nu a ajuns la închisoare pentru asta. Pro TV a făcut un reportaj la România, Te iubesc legat de situația asta.

Eu aș vrea să văd energiile consumate la protestele pentru Roșia Montană și pentru atragerea atenției în legătură cu multe alte lucruri din țară. Aș vrea să văd că se iese din spectrul Numai Roșia Montană la o mișcare mult mai largă, ce să înglobeze toate supărările.

Tu ce zici? Iată reportajul făcut de Pro Tv. Trist ce se întâmplă.

18 răspunsuri la “În timp ce Roșia Montană se îneacă în cianură pădurile României ajung hârtie igienică prin alte țări”

Nimeni nu iasa in strada pt altceva deoarece nu se primesc bani pt asta. Dupa cum se vede peste tot in tara nr protestatarilor a scazut drastic si asta datorita bugetelor care s-au subtiat considerabil in randul ecologistilor.Plus ca cei din „Tara Motilor” nu vor protesta impotriva taierilor de paduri deoarece cu asta se ocupa si ei.

Protestele nu sun organizate de ecologisti. Din pacate protestatrii sunt vazuti ca ecologisti, da rmotivul principal este tocmai coruptia ce a dus la scandalul de acum. Eu cred in continuare ca nu sunt platiti sa iasa in strada, ci pentru ca ei cred in ceva. Ce mi-as dori este sa extinda eforturile pentru a acoperi zone foarte importante, nu numai rosia.

Ba exact de ecologisti sunt organizate. Motivul principal e scoaterea unui investitor din zona muntilor Apuseni pentru ca nu vrea George Soros ca romanii sa prospere.
Sunt cativa piloni instruiti de acest Soros si care ii duc de nas pe restul!
In ce cred, sa-mi fie cu iertare? In povestile apocaliptice emise de Mircea Toma, Stephanie Roth, Renate Webber si de Mungiu Pippidi??? Toti cu state vechi de plata la Fundatia Soros sau la CEE Trust!
Da’ uite ca lumea se desteapta…in weekendul trecut, chiar in fieful opozantilor, la Cluj, s-au strans sub 50 de persoane iar lumea din piata i-a luat la intrebari: cat iau si de la cine iau bani?

Nu mi se pare ca oamenii ar fi platiti. Cei din Brasov nu au trecut de ecologisti iar cerintele au fost de bun simt: sa fie transparenta, sa nu ramanem cu nimic dupa ce se face explaotarea, sa nu otraveasca zona, sa se investigheze cum de s-au dat nite legi/avize pe sub maneca, sa se vada de ce reclamele rmgc mint si inca destule.

Faptul ca tie ti-e comod sa ii injuri pe protestatari ca is ecologisti prosti nu inseamna ca nu exista o problema acolo. Motivele enumerate de mine mai sus, la care adaugam distrugerea padurilor sub obladuirea statutui + marire de taxe aiurea + masuri populiste total aiurea, sunt suficiente sa iasa toti romanii in strada.

Da, exista in continuare un bai cu proiectul Rosia Montana si sunt lucruri ce ar trebui verificare de catre politie, dna etc. Oamenii prefera sa sara la concluzia ca toti sunt platiti in loc sa iasa EI in strada pentru ceea ce cred ca ar fi bine. E mai comod sa razi de prostul din strada si sa zici ca ASA E, nimic nu se schimba.

La Arieseni, jud. Alba padurile sunt rase de pe fata pamantului iar duminica de duminica coboara la Campeni sa protesteze impotriva proiectului de la Rosia Montana unde investitorul propune plantarea a 1000 de hectare de padure.
Care sunt interesele de vor sa opreasca acest proiect minier care e atat de benefic pentru jud. Alba? Si culmea ca tot ei, cei care protesteaza impotriva mineritului vor sa saboteze ziua nationala a Romaniei manati de indemnurile bine platite ale lui Soros. Cand se vor opri acesti tradatori sa iasa in strada?

E bun ca avem si un sustinator al RMGC aici, vad. Intrebare de 1000 de puncte: unde vor mai marii tai RMCG sa planteze cei 1000 de ha de copaci? In exact acelasi loc unde ar trebui sa fie lacul de cianuri? Ori unde o sa fie cariera?

Proiect benefic este numai pentru un numar limitat de oameni, nicidecum pentru intreaga Alba sau Romania. Ori pentru ca tu crezi ca e benefic pt Alba esit gata sa sari peste neregulile ce inconjoara proiectul, pornind inclusiv de la un proiect de lege care nu a priit girul Ministerului Justitiei? Va sa zica RMGC, cei care au determinat aparitia unor nereguli la noi si care nu garanteaza ca nu vor incalca legea (chiar ei au zis asta), sunt iubitorii de tara si cei care ies in strada tradatori?

Imi place cum gandesti. De nu i-ai da vecinului tau in cap cu toporul pentru ca a pus grau anul asta si nu a pus porumb?

In ce ma priveste, nici RMGC, nici Soros, nu au ce cauta sa puna mana pe aurul de la Rosia pana nu se rezolva ceva chestii mari:
– legislatie care cere sa nu se foloseasca cianurarea
– garantii reale date de firme
– transparenta si ne-secretizarea dosarelor
– romania sa primeasca mult mai multe din contractele cu firmele mari
– reziduurile sa nu fie lasate pe teritoriul Romaniei

Eu ce cer e de bun simt. Abia atunci as zice ca o exploatare acolo ar fi ok.

dl manuel cheta
-Tehnologia cu cianura este acceptata de UE si proiectul de la Rosia respecta toate reglementarile
-Banii pt ecologizare se depun inaintea inceperii lucrarilor
-Contractul e public
-participatia statului e 25%(una dintre cele mai mari din lume pt proiecte similare), redeventa 6% (cea mai mare din europa), 16% impozit, bani in cercetare, restaurare, arheologie + infrastructura, materiale de constructii pt uzina, utilaje, combustibil etc etc joburi pt 3000 oameni din zona (care platesc si ei taxe)

eu zic ca e de bun simt ce primeste Romania. Nimeni nu spune ca o sa faca acte de caritate, ca orice firma privata e aici pt profit, dar nici nu putem spune ca dam pe gratis resursele. pana unde sa mai mergem cu pretentiile ? sa exploateze ei si sa ne dea tot pe gratis? nu merge asa.
Eu cred ca ne-ar prinde bine proiectul de la Rosia

Exploatarea cu cianuri nu este acceptata in UE. UE a lasat la latitudinea tarilor sa laeaga daca accepta sa faca exploatari in felul asta sau nu. Romania a preferat sa fie mai bleaga si sa zica da.

Exista si alte metode (cu amidon, inventata in SUA sau una inventata la noi), dar RMGC nu a aratat nici un interes in directia asta. Vrea sa scoata totul ieftin, rapid si fara sa prezinte interes real pentru mediu.

Intrebare: partea cu arheaologia mis e pare interesanta. De vreme ce curata toate dealurile alea de acolo, cu ce mai faci arheaologie in zona? Cat despre 3000 de oameni ce vor avea de munca, asta e valabil la inceput pentru faza cu barajul, dar pemanent vor fi angajati pana in 600 de oameni, cei mai multi adusi de dincolo. Din Rosia vor fi angajati mult prea putini ca sa zici ca fac ei mari eforturi sociale.

Redeventa mi se pare totusi mica. Ce ne facem cu celelalte metale prezente acolo?

Plus, ce ne facem cu ce au mai facut investitorii RMGC in alte tari? Ai sa imi zicic a brusc au devenit constienti de regulile de mediu pentru ca au ajung in romania? Zic de cazul Honduras, Peru si altele. Castigurile sunt prea mici fata de riscurile si abaterile ce s-au constatat.

Nu doar Romania e bleaga (Finlanda e bleaga, Suedia e bleaga, Spania e bleaga etc..nu?)
Celelalte metode de care vorbiti dvs sunt teoretice si nu au fost testate la scara industriala (si sincer, cu tot respectul, sunt un pic SF si chiar amuzante). Sunt convins ca exista si o masina zburatoare electrica printr-un hangar la NASA insa asta nu inseamna ca poate inlocui masina clasica cu benzina. Suna bine in teorie dar nu se aplica in practica.
Cele mai importante tronsoane de galerii (Catalina-Monulesti, unde s-au descoperit tablitele cerate) vor fi conservate, decolmatate (sunt sub apa sau surpate) si vor fi redate circuitului turistic. Am fost la Rosia si se lucreaza la asta chiar acum. Nu toate gaurile din pamant sunt si valoroase. Muntii despre care vorbiti sunt de fapt 2 cariere (o gaura imensa in pamant lasata neecologizata de exploatarea de stat si inca una inceputa insa neterminata) si un versant de „deal” cu halde de steril pe el. Peisajul din Rosia este unul care s-a schimbat constant odata cu exploatarile, nu e nimic nou. La vizita mea acolo am ramas cu imaginea unei zone industriale.

Acum sunt aprox. 500 de angajati din zona si conducerea companiei si-a asumat sa angajeze oameni din zona in continuare. Se vor face cursuri de pregatire profesionala pt oamenii din zona.
Redeventa e cea mai mare din Europa. Majoritatea au redeventa intre 0% si 3%. Doar Rusia mai are 6%. Finlanda si Suedia au sub 2% daca nu ma insel… In legatura cu celelalte metale : au fost facute publice datele studiilor geologice si nu sunt rentabile alte metale din zona. De ce ar construi uzina de procesat aurul daca nu asta proceseaza? Cum ar scoate minereul sa-l duca la procesare altundeva? In buzunare?

In legatura cu dezastrele din america latina: acolo e alta problema. E vorba de mineritul ilegal facut de bastinasi care nu tin cont de nici o reglementare de mediu si folosesc Mercur nu Cianura. Va puteti documenta singur. Nu orice scrie Xulescu pe blog sau zice in documentarul sau e si adevarat. Am incercat sa va postez un link dar nu ma lasa…
De ce nu luati exemplele pozitive? Finlanda, Suedia, Noua Zeelanda etc… Eu asta cred ca se va intampla si la noi. Sper…:)

daca nu este acceptata in UE exploatarea cu cianuri, atunci de ce s-au facut norme de mediu si concentratii maxime admise ( cu mult mai mici decat in SUA) ?? partea cu arheologia…nu stiu cine te-a mintit domnul meu ca se vor curata dealurile de acolo..dimpotriva! ”dealurile” sunt de fapt niste cariere si halde de steril. galeriile la care se lucreaza in momentul de fata vor fi restaurate si date in circuitul turistic dupa reabilitarea mediului, pluc care istorile de patrimoniu si asa mai departe. sa nu uitam ca in momentul de fata acolo exista poluare istorica, ape acide…cu alea ce facem?
redeventa este printre cele mai mari in UE si participatia Statului Roman la fel.
In ceea ce priveste alte tari, nu am dreptul sa comentez, tot ce stiu este ca cei pusi de noi sa guverneze trebuie sa monitorizeze in timpul exploatarii respectarea legislatiei ca de aia exista.
Din punct de vedere tehnic se poate tot, vointa trebuie!
toate bune

Eu m-as simti mai confortabil sa stiu ca nu se depoziteaza acolo materiale toxice. Trebuie sa exciste si alte cai. Cine garanteaza ca barajul va tine si nu va ajunge tot sterilul in panza freatica?

domnilor cu o mana de bani unul ca Soros asta ii intoarce pe ai nostrii impotriva noastra si ii face sa uite de adevaratele probleme ale tarii, noi nu avem bani sa ne kkm la un wc public dar nici investitori nu vrem. niste spalati pe creier care dupa cum se vede au trecut in cartea de munca, protestatar. s-au furat si se fura padurile in continuare dar pe nimeni nu deranjeaza altceva decat Rosia montana…. hai sa fim seriosi ca multi nu stiu unde se afla pe harta si ce o sa se faca acolo dar, ca si romanul, sunt tari in cioc… toate bune

Concentrati pe aurul si cianurile de la Rosia Montana multi au scapat din vedere exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica … spre exemplu statiunea Baile Felix are toate sansele sa dispara pentru ca apele termale vor fi contaminate daca se incepe exploatarea pentru care „cel mai cinstit guvern” a data deja aprobare.

Da, e si frackingul. Desi nu vad sa fie bai mare cu procesul in sine, problema mare e ca se fac testele pe terenurile oamenilor fara ca ei sa fie instiintati sau sa-si fi dat acordul.