Categorii
Arhiva Personal

Băi, nu fi ignorant

Interesant cum în ultimele săptămâni am învățat mai multe despre politică, social și România decât în ultimii câțiva ani. M-am pus să înțeleg mai bine cum vine treaba cu dreapta și stânga în politică, ce e cu socialismul și libertanianismul, comunismul, nazismul, capitalismul, democrația.

Diferențe fine, dar deloc de neglijat, între lucruri ce seamănă mult cum sunt nazismul și comunismul au început să îmi sune mai clar în minte. Le datorez lui Dorin și lui Radu scurta introducere în domeniu și faptul că mi-au adus aminte de un lucru: „We’re on the losing side!”

Vorba asta îmi sună în minte când mă gândesc la protestele legate de Roșia Montană (RMGC). Mai ales că media, în frunte cu motocelul de Gâdea, au pornit un jihad împotriva „interneților”.

Avea dreptate Efu când zicea că este bine să mai învăț ceva istorie. Odată cu participarea, ocazională, ce-i drept, la proteste trebuie să înveți multe și să fii gata să răspunzi la multe întrebări.

Faza cu „adevărul te va elibera” este o minciună groaznică, pentru că afli multe și îți dai seama că tot atât de multe sunt prea greu de schimbat.

Ignorance is bliss și, probabil, de aia mulți preferă să își închidă mintea și urechile la tâmpeniile din jur. Își păstreză sănătatea mintală intactă 😀

Pentru cei care zilele astea participă la proteste: informați-vă cât mai mult și citiți în nebunie, fiți paranoici și fanatici în ceea ce privește filtrarea datelor și informațiilor și fiți gata să ne asumăm consecințele.

O notă de subsol: dacă grupul de protestatari blochează un drum sau intersecție TOȚI sunt ilegali și pasibili de amendă ori dosar penal. Dacă ești gata să îți iei dosar penal pentru a-ți face auzit glasul sus, atunci strada e a ta.

6 răspunsuri la “Băi, nu fi ignorant”

Stimabile, stii ce fac eu cand ma intereseaza cu adevarat daca opinia mea chiar e realista? Exact ce ai spus tu, devin fanatic si citesc in prostie… argumentele contrare convingerii mele. Si asta pana sunt sigur ca nu sunt atat de puternice incat sa ma faca sa-mi schimb parerea. Citind fanatic si mult doar ceea ce esti convins ca-ti va sustine parerea nu faci alceva decat sa te transformi dintr-un fanatic al informarii intr-un fanatic al cauzelor moarte…

Clar. Trebuie citit din toate partile ca sa vezi daca argumentele tale stau in picioare 😀

Eu prefer sa stau in ignoranta. Am ales constient asta, si imi e bine asa. Nu am 80 de ani dar in scurta mea viata am sustinut cateva idei in care credeam cu tarie si de cele mai multe ori drept recompensa am primit dezamagiri.

Prefer sa ma concentrez pe lucruri mici, atunci cand cineva arunca o hartie pe jos pe strada sa o ridic sa o pun la cos si sa sper ca altii ma vor vedea facand asta si vor face si ei la fel. Prefer sa imi pese in primul rand de familia mea, de comunitatea mea si apoi de ce se intampla in alte judete.

Inainte sa mor otravit de cianurile de la nu stiu ce exploatare s-ar putea sa-mi dea in cap tovarasul de alta etnie de la mine din cartier, mai bine sa il ajut sa-si educe puradelul intai ca sa pot sa fiu viu si sanatos peste 20-30 de ani si in putere sa-mi pese si de exploatari miniere.

Mai sus am luat niste exemple pe care le-am exagerat putin dar sper sa prindeti ideea nu sa luati totul mot-a-mot.

E drept si cum zici tu. Conteaza sa fii proactiv in orice loc esti. Doar asa se poate face schimbare. Dar macar sa stii despre ce e vorba cu proiectul RMGC si apoi sa le zici si altora. Poate ei vor sa se implice.

Chestia asta va exploda urat de tot pentru ca:
– s-a facut o lege special pt o firma
– pentru cele 300 de locuri de munca pentru mineri vor fi afectati 20 000 de oameni ( pensiunile din zona nu o sa mai aiba clienti pt ca e poluat, agricultura si zootehnia la pamant din cauza otravurilor, o fabrica de mobila din zona va pierde 1000 de muncitori dintr-un foc si restul satenilor care vor fi afectati)
– Romania primeste 6% din aur si argint, da rnimic din metalele pretioase care is the zeci de ori mai valoroase
– se va face un lac de 6 km patrati de cianuri (incap trei Biserici Negre una peste alta acolo pe verticala)
– promosiunea statului ca va avea grija de barajul de 185 de metri inaltime care va tine cianurile la 1-2 km de orasul Abrud – chiar crezi ca nu va urma o catastrofa?
– apoi mai e propaganda la Tv, unde media e cumparata si nu transmite protestele

Chiar crezi ca nu te priveste si pe tine? Este o chestie care va afecta fiecare roman in parte daca nu miscam degetul, fiecare cum stie si cum poate.

Salut, Manuel!
Ştii, e greu de zis ceva.
Am scris multe pe blogul meu referitor la schimbare.
Schimbarea, ori vine DIN INTERIOR, din EVOLUŢIE PERSONALĂ (==> 1% inspitaţie + 99% transpiraţie!!), ori e cosmetizare.
Iar de cosmetizare, cine are nevoie? Cosmeticienii/cosmeticienele!
Poţi continua analogia, cu ce meseriaşi vrei tu.
Eu, îi dau dreptate lui haotik. L-am văzut la #webstockro, cum te-am văzut şi pe tine. Şi, crede-mă, mi se pare un tip ponderat. A întrebat frumos şi „cu miez”.
Ce zice el, e posibil de realizat. Civilizaţie cu bazooka, au încercat fraţii noştri Turbinka. Ce a ieşit, ştim cu toţii. Eu unul, cel puţin, ştiu că am făcut facultatea în 1984 – 1988 şi vedeam cum îngheaţă pe tablă, apa scursă din burete, când profesorul umplea ultima dintre cele 6 table culisante. Am scris cu creionul, pentru că cerneala îngheţa în stilou, iar pasta de la pixuri, devenea o gelatină, cam ca răciturile de anul nou. Vrei tu să cred că dacă se iese în stradă cu topoarele, sau se urlă, CONŞTIINŢA homo erectus va face un salt brusc către homo informaticus?
TU, chiar crezi asta?
Şi în televiziuni şi peste tot la Roşia, avem o populaţie de homo habilis şi homo erectus. Vrei dovezi? 1991, marşul minerilor. A cui regie a fost acolo?
Dar regia, ca regia!… ACTORII?
Că poţi să ai şi pe Zefirelli şi pe Hitchock şi pe Dan Piţa şi pe cine mai vrei tu, aliniaţi pe platouri, ca la armată. Filmul, se toarnă cu actori! Got that?
Şi dacă actorii sunt în faza de loulou-mimimi-lilulilu-amamama-iiiiieeeee-lolololo…,
mai au până să înveţe pe de rost un text întreg, pe urmă dicţie, respiraţie, mişcare scenică, diferenţa dintre actorie şi cabotinaj,…

Eu prefer sa stiu. E greu sa stii cate ceva si sa vezi ca nu se schimba, dar macar tragi de unul si de altul din jur atunci cand stii o chestie. Iau dezamagirile ca un fapt si merg mai departe 😀