Categorii
Arhiva Blogging Online Personal

Pay the blogger


In interviul genial de mai sus Harlan Ellison, scriitor a peste 1700 de nuvele, texte scurte, antologii și șcenarii, spune clar că: „Nu merg nici la toaletă fără să fiu plătit!”. De aici mi-a venit ideea unui scurt articol din care să se înțeleagă că „Pay the blogger”, trebuie să fie o mantra în online-ul românesc.

Îmi aduc aminte adesea de episodul 50 de lei, când bloggerii brașoveni s-au diferențiat net de restul blogosferei din România și au zis: „Vrei să scriem? Plătește-ne!” De atunci bloggerii din Brașov au fost ocoliți de o serie de campanii pe online și ne-am simțit foarte bine pentru asta. De ce? Pentru că prima reacție a oricăruia din companii/agenții când ia legătura cu noi este: „Cât mă costă?”

Nu avem fluvii de cititori, nici cele mai celebre bloguri, dar știm că timpul și energia noastră costă. Cine vrea pomană să meargă ca mulții bloggeri care scriu un articol pentru 3 euro. Dacă vreau să fac campanii pentru Reeija, ocolesc asemenea bloggeri de 3 euro.

Vai, dar cereți mult…

E o vorbă ce o aud des. Hai nu zău? Pentru un articol eu pun la bătaie:
– timp: timp de research să văd cine ești, mai dau un email sau un telefon să aflu care e treaba cu tine, apoi să cunosc produsul tău și site-ul (dacă ai) și apoi timpul de scriere efectivă
– energie: nu mai bine stau și ma uit la un film în timpul ăsta?
– obrazul meu: un blogger nu poate scrie despre orice mizerie și să îi facă reclamă. Ăla se numește blogat, dar nu blogger, indiferent de cercurile în care se învârte și cât de celebru e.

Mulți dintre noi nu ne știm valoarea. Un „anonim” pe internetul românesc a scris Despre valoarea noastră, un text cu care rezonez 100%. Suntem prea des obișnuiți să stăm închiși în cutia noatră și să nu ne uităm în oglină sau de la distanță.

Dacă l-ai vedea pe stradă pe unul care face ce faci tu și este cum ești tu, l-ai aprecia? Dacă da, atunci trebuie să te uiți cu alți ochi la tine.

Cei care te contactează sunt plătiți. Tu trebuie să plăteși pentru hosting, domeniu și pentru pâinea ta. Așadar, pay the fucking blogger.

3 răspunsuri la “Pay the blogger”

[…] blogul obisnuit.eu a apărut un articol intitulat „Pay the blogger”. Nu comentez, deoarece explică foarte bine ideea din spatele postului […]