David McRaney este pasionat de psihologia omului într-atât de mult încât a scris o carte despre modul greșit în care vedem lucrurile din jurul nostru și în relațiile cu ceilalți. Cel mai recent articol al lui, o lucrare excelent expusă, Survivorship Bias, poate fi considerat o teză de doctorat pe subiectul succesului.
Un mic background
Deși este un articol lung, „Survivorship Bias”, tradus pe românește prin „Favorizarea Supraviețuitorilor”, ne vorbește despre o echipă de matematicieni care a ajutat SUA în timpului celui de-al Doilea Război Mondial. Echipa respectivă se numea Statistical Research Group și avea rolul de a folosi matematica pentru a detecta tipare în desfășurarea evenimentelor pe terenul de luptă, ca mai apoi să găsească soluții ingenioase prin care soldații americani să iasă în câștig.
La un moment dat li s-a cerut să afle unde trebuie plasate plăci metalice pe corpul bombardierelor pentru a nu mai fi doborâte atât de ușor. Abraham Wald, membru al acestui grup select, a cerut comandanților să prezinte situația. Aceștia au arătat imagini cu aparate care reușiseră să revină la sol și se vedeau locurile unde obuzele nimeriseră avionul.
Comandanții au presupus că în acele locuri trebuie puse plăcile de metal. Greșit. Abraham Wald le-a atras atenția că tocmai acele locuri sunt cele mai rezistente iar avioanele care nu au revenit fuseseră lovite în orice alte puncte. Punând protecție în locurile tari nu ar fi ajutat cu nimic.
Wald le-a spus că trebuie verificate avioanele care au fost nimicite pentru a afla unde au fost lovite și unde trebuie pusă protecție în plus. Așa este și cu modul în care mulți gândesc: se uită la supraviețuitori, cei care au succes, adică cei care au reușit să treacă prin greul zilelor și sunt vizibili, dar îi ignoră pe pierzători. Trebuie știut faptul că lucrurile cele mai multe sunt de învățat de la cei care au picat.
Despre succes
Dacă ești într-un domeniu oarecare și vrei să fii cel mai bun, te uiți la cei din vârful piramidei și cauți să adopți metodele lor. Poate, făcând ce au făcut oamenii de succes, vei avea și tu succes. Dacă #1 a sărit de trei ori peste cap, sigur trebuie să faci ceva asemănător și vei reuși și tu.
Ceea ce este dăunător la acest mod de a vedea lucrurile este că îți arată unde ai putea ajunge, dar nu îți prezintă hăul de lângă tine.
Urmărind numai oamenii de succes vezi doar o parte a realității. Este un mod deficitar de a vedea lucrurile și este una dintre sursele nefericirii multora. Nu au avut succes tocmai pentru că urmăreau succesul.
Așa cum zice David McRaney în articolul său, nu faptul că te uiți la poveștile de succes este periculos, ci faptul că te uiți numai la poveștile de succes. Atunci când te uiți la oamenii care au avut succes și la cei care au fost zdrobiți, vei putea zice că ai o imagine completă asupra a ceea ce ai de făcut.
Mirajul succesului este exploatat la maxim peste tot. Nu auzi de oameni ai căror dinți NU sunt albi în reclamele cu produse de albit dinții. Acolo vezi un zâmbet perfect strălucitor, cu dinți mai albi ca laptele, dar nimeni nu merge la stomatologi să îi întrebe de secretele dureroase ale albirii dinților. Nimeni nu vrea să știe de pierzători. Toți își aduc aminte de #1 și, uitându-se la #1, calcă liniștit în hăul de lângă ei.
Secretul succesului?
Munca. Poate chiar munca din greu, aș putea zice. Dar sunt câteva elemente asupra cărora mă uit EU, dacă vreau să am succes în orice ar fi:
- Vezi ce înseamnă succesul pentru tine (bani, avere, mașini etc).
- Urmărește persoanele care au avut succes în nișa ta, dar ține-i în vizor și pe pierzători (de la cei cu succes înveți ce să faci, de la pierzători înveți ce să NU faci)
- Norocul poartă un rol important, dar norocul ți-l faci cu mâna ta. Norocul este, în acest caz, format din mulțimea de experiențe noi la care te expui și de ocaziile de care profiți.
- Anticipează ce se întâmplă în nișa ta. Poți face acest lucru înțelegând mai întâi unde ești și apoi anticipând unde trebuie să se ajungă. Dacă stai în urma lui #1 și îți ții ochii ațintiți către el, nu vei vedea când cade într-o râpă.
- Învață. Mult. Des. În fiecare zi. Mereu.
- Muncește.
Așadar, la succes înainte. 😀
Un răspuns la “„Survivorship bias” sau de ce să nu urmărești poveștile de succes”
[…] “Survivorship bias” sau de ce să nu urmărești poveștile de succes […]