Categorii
Arhiva Personal

Plecat la nuntă

Am fost plecat la GCM, la nuntă, și mi-a plăcut să întreb de obiceiuri, care diferă de la zonă la zonă și de la oraș la oraș. Partea cea mai interesantă la nunți, și motivul pentru care auzi așa de multă muzică populară, este faptul că ai invitați de toate vârstele iar bancurile gen „nunta mea o voi face in blugi și în muzică punk-rock” sunt ușor uitate.

În ziua nunții mergi la Primărie, apoi la biserică. La biserică participi la slujbă, unde nașii și părinții stau la dreapta și stânga mirilor, apoi se pun inelele, apoi coroanele, apoi pișcotul cu vin, apoi se fac câteva cercuri în jurul mesei, se pupă icoanele, cărțile de acolo, părinții și nașii, apoi mai are loc o cuvântare și se cere memorarea zilei de 18 mai. Felicitări, GCM. Să aveți casă de piatră.

La restaurant ai ocazia să te vezi cu prieteni vechi, se întreabă de dar, vezi cum mireasa este făcută femeie prin îndepărtarea voalului, cum buchetul este aruncat și prins de o fată nemăritată, cum se aruncă băieții mai abitir ca la rugby după jupa (de fapt, un alt accesoriu, dar îmi scapă termenul) aruncată în spate de către mire.

După hore, sârbe, oltene, brașovene, lambade, rock’n’roll, multă voie bună și vreme frumoasă ajungi să îți dai seama că nu poți sări peste un asemenea eveniment și să zici că „facem rapid cu doi oameni, am semnat și gata”.

O întrebare care apare des pe acolo: „tu când te căsătoresți?” Nu contează când, ci cu cine.

Mi se ceruse de curând să specific X motive pentru care m-aș căsători. Ar fi doar unul: să găsesc persoana potrivită. Când faci un lucru din motivele corecte, ai șansa de obține un rezultat mult mai bun.

Cine se căsătorește pentru că e vremea, sau că îi sar neamurile în cap, sau să scape de singuratate, sau pentru toți în jur s-au căsătorit, ajunge într-o situație pe care nu și-a dorit-o.

Felicitări lui GCM din nou și să ne vedem la Nunta de Platină.

2 răspunsuri la “Plecat la nuntă”

„Tu cand te casatoresti” – cam enervanta intr-adevar dar IN CURAND o sa scapam toti de ea 🙂
O sa apara altele gen „Cand ma chemi la botez” 🙂
Ce ma dispera rau la nunti e faptul ca se danseaza in cerc.
Sambata trecuta am fost la nunta unui prieten si am fost dezamagit de „dansatori” si de muzica dar nah .. e parerea mea.
Mai ma duc si sambata asta si viitoare tot la prieteni si macar fac comparatie.

URASC dansatul in cerc cand nu e necesar 🙂

Mersi fain de urari si de prezenta, man!
Adevarul e ca ma cam saturasem si eu de „cand te insori” :))
Jartea se numeste chestia aia.