Categorii
Arhiva Blogging Online

Pot fi bloggerii trași la răspundere pentru comentariile la articolele lor?

Urmăresc EDRI de ceva vreme și aflu lucruri esențiale pentru viața de blogger. Sunt de părere că un om informat, mai ales dacă este blogger, se poate proteja mult mai bine de relele ce pândesc la fiecare colț de internet.

EDRI este o publicație bi-săptămânală unde poți citi despre drepturile digitale ale europenilor. Ei publică tot felul de cazuri, procese, situații din care suntem învățați ceea ce este considerată a fi bună practică prin lumea digitală (online).

Cel mai recent caz este al unui blogger numit Andrzej Jezior, care este și consilier în orașul polonez Ryglice, ce a fost dat în judecată pentru niște comentarii postate la el pe blog. Cu toate că el le-a șters la cerere, bloggerul a fost purtat prin tribunale mai bine de un an până s-a dat decizia că el nu este responsabil de comentariile postate.

Organizația Article 19 cere UE ca orice ceere de ștergere a oricărui comentariu să fie însoțită de ordin judecătoresc.

Mă bucură că, până la urmă, bloggerul nu a fost condamnat în nici un fel, dar rămâne faptul că a fost purtat prin tribunal de atâtea ori.

Consider că nu trebuie să fii considerat vinovat de comentariile pe blog și, dacă cineva vrea să ștergi comentariile la articole, ar trebui să vină cu un act la mână.

Decomadată nu știu să existe lege în România să te tragă la răspundere pentru comentariile pe blogul tău, dar, daca ar fi, atunci aș zice că este total pe lângă normele de bune practici prin lumea internetului.

13 răspunsuri la “Pot fi bloggerii trași la răspundere pentru comentariile la articolele lor?”

Heh, păi cred o mare parte din probleme o poți evita la noi alegând orice alt domeniu în afară de cel .RO ;

Ca să poată începe cineva o acțiune împotriva ta cred că trebuie să demonstreze că un domeniul e al tău, iar chestia asta o poate face după date de înregistrare de la ROTLD (la care probabil poate avea acces) și prin constrângerea hostingului să declare cine achită hostingul. Cu cât cele 2 (TLD și hostingul) nu sunt în România, cu atât îți crește nivelul de protecție la un eventual abuz/intimidare gen WordPress/ColonHelp.

Da, dar nu vreau a fac asta. Blogul este identitatea mea online. Obisnuit.eu este EU. De aceea nu ma ascund si cand zic ceva este exact ca atunci cand le-as zice in fata. Exista si riscul intimidarii si plimbari la tribunale, dar sunt lucruri asumate atunci cand vrei sa transmiti un lucru in care crezi.

Pai daca nu avem lege sa „pedepsim” amenintari cu moartea pe o retea sociala te astepti sa avem legi sa reglementeze comentariile?

Nu stii cand interese politice, ca in cazul mentionat de mine in articol, se infiripa si vor dreptate pe bloguri :))

Traim intr-o lume plina de contradictii, in care dreptatea este ridicata in slavi pe toate caile dar denigrata prin actiuni.
Cu ACTA nu s-a reusit, sigur vor fi folosite alte metode pentru a „inchide gura lumii” si pentru a pune lacat pe ultimul bastion al comunicarii libere, Internetul. Parca traim in romanul lui Orwell, „84”

De aia este bine sa fim noi informati ca sa tragem de maneca populatia 😀

Asa am vrea sa ramana, dar nu va fi asa. De aceea este bine sa scriu despre ce se intampla.

De obicei lucrurile bune nu se raspandesc pe cand cele rele sunt adoptate de cat mai multa lume. Cand este vorba de inchiderea gurilor rele nu prea se tine cont de libertatea la exprimare sau codul bunelor practici. Acum depinde pe cine „jignesti” si ce influenta are acea persoana.

Nu depinde de persoana pe care o „jignesti” , daca stii bine ce ai de facut si cum sa te protejezi. Pun din cand in cand articole aici cu situatii mai ciudate ca sa putem invata cate ceva pentru viata de zi cu zi pe net.

Am patit si eu un incident cam asemanator.
Plangere de la ANSPDCP.. somatie prin care mi s-a cerut sa sterg ce nu era ok.

Deci si prin Romania se vor apropia astfel de procese.

Hmm, nu stiu daca somatia ajunge. Deocamdata, din ce vad eu, nu esti obligat sa stergi nici un fel de comentariu. Normal, ca sa eviti un proces poate il stergi, poate nu. Un lucru este sigur: nimeni nu te poate obliga sa tii un comentariu postat si nici nu iti poate face capul calendar daca il editezi. 😀