Categorii
Arhiva Blogging Online

Cum vede YouTube ideea de drept de autor?

Margaret Gould Stewart, șef peste tot ce înseamnă UX – user experience sau responsabilul de experiența utilizatorului la YouTube -, are o părere foarte corectă legată de materialele care sunt încărcate pe site și asupra cărora utilizatorii nu au drept de autor: menținerea acelor filme în rețea, dar obținerea de venituri pentru creatorii originali prin afișarea unor reclame.

Exemplu bun este Sony, care a fost de acord cu păstrarea filmului unor nuntași foarte jucăuși, film care avea ca fundal melodia lui Chris Brown, Forever. Chiar când avea loc nunta mirii au făcut spectacol pe melodia lui Chris Brown iar acel video a strâns peste 40 de milioane de vizualizări. Sony a avut foarte mult de câștigat de pe urma faptului că a permis existenta filmului pe YouTube.

YouTube își poate da seama că tu ai urcat un maerial asupra cărora nu ai drepturi de autor prin faptul că creatorii originali încarcă pe serverele YouTube videoclipurile și cere înregistrarea lor sub un ID special. Când încarci un material sau un film care este un mix de multe alte filme, YouTube își poate da seama de unde ai părțile filmelor și notifică autorii originali, moment în care cei din urmă au ocazia de a cere blocarea filmului ori menținerea lui, dar cu afișarea de reclame.

Se încarcă mai bine de 20 de ore de video pe minut iar YouTube trebuie să verifice mai bine de 100 de ani de video în fiecare zi. Fără sisteme automate de verificare a drepturilor de autor ar fi imposibil să ai un asemenea site în picioare.

Cred că se cuvine să aduc aminte de un articol mai vechi despre originea ideii de copyright și să pun filmul mai jos:

Unii ar putea fi exagerați și să zică faptul că dacă dai link către ei, tu îi încalci drepturile de autor. Cere-i să citească articolul despre linkuri și drepturi de autor și își va da seama că bate câmpii.

Așadar, este bine să fii în cunoștință de cauză când te plimbi pe net. Nu totul este gratis și nu totul este permis.

4 răspunsuri la “Cum vede YouTube ideea de drept de autor?”

Este si in interesul lor sa ramana cat mai multfilme sus, chiar si mixuri. De ce? Ei castiga incredere de la oamenii care le urca (nu mai au teama ca le sunt date jos filmele) si isi iau o cota parte din reclamele difuzate pe acele filme. Toti castiga.

E bun de stiut cand le vei aplica la urcarea filmelor pe YouTube. Daca stii vreun amic care vrea sa puna niste filme acolo, trimite-l aici sa vada ce e scris in articol.