Am zis mereu că este bine să vedem ce se petrece peste hotare, mai ales în SUA, legat de evoluția lumii digitale. Internetul a trecut deja prin câteva etape de evoluție acolo și poți vedea procese care aici ni se par absurde.
În articolul scris de Ars Technica despre procesul Newegg vs Soverain Software se pomenește despre un „patent troll”, o companie care deține anumite brevete și, fiind la limita protecției oferită de acele brevete, caută să stoarcă bani de la o întreagă industrie.
În cazul de mai sus este vorba de industria ecommerce (mersi Mihai Ghita de link) unde Soverain Software deține trei brevete pentru tehnologia de coș virtual și dorea să ceară 1% din câștigul tuturor magazinelor online din lume. Ce-i drept, văd că mulți oameni folosesc magazine virtuale fără a-și da seama că pot fi dați în judecată pentru că folosesc o tehnlogie fără a plăti inventatorul de drept.
Cei de la ARS Technica spun că povestea este destul de spinoasă și că cei de la Soverain nu aveau dreptul să sară în acest fel pe tot felul de magazine online mari de pe urma cărora au câștigat zeci de milioane de dolari. Problema a apărut când cei de la Newegg au creat propriul cod pentru coș virtual, fără a ști metodele folosite de Soverain, și și-au făcut liniștiți treaba.
Când respectiva firmă a zis că ei au încălcat prevederile legale folosind o tehnologie deja brevetată, cei de la Newegg au putut demonstra că au dezvoltat independent întregul cod. Au avut, totuși, de plătit vreo 2,5 milioane de dolari, dar nu 34 de milioane pe cum ceruseră cei de la Soverain.
Acum problema se pune în acest fel: dacă inventatorul bloggingului vine mâine și cere taxă pentru folosirea tehnologiei de blogging, ajungem să plătim sau nu? Când dai click pe butonul de Comment ar putea zice inventatorul/dezvoltatorul inițial: „dă-mi bani”?
Mă întreb câte tehnologii digitale folosim fără a ne da seama dacă sunt sau nu un bun public? Sau, dacă eu văd un lucru undeva și apoi îl creez în laboratorul meu, pot zice că am încălcat vreo lege?
Eu zic că merită să citești întregul articol de la Ars Technica pentru a-ți face o idee. Te trece puțin prin istoricul acelui patent troll și cum au fost opriți de cei de la Newegg.
Traiul în lumea digitală nu este deloc pe atât de simplu pe cât credem. Este bine să fim mereu cu ochii în patru in această lume paralelă.
17 răspunsuri la “Dacă dai clic pe butonul de Comment, trebuie să îmi dai 5 cenți”
Mi se pare ca e o mare prostie. Eu zic ca mai sunt si alte tehnologii ca aceasta si nu stim inca..
Cele mai multe lucruri pe care le folosim sunt pe GPL, licenta publica, cu acces la cod si drept de redistribuire, dar nu poti stii cand un anumit plugin foloseste, de fapt, oarece fucntii complexe in javascript pe care nu ar fi trebuit si pentru care trebuie sa platesti un anumit procent.
Acolo fun!
pai sa plateasca google daca ai blog pe blogspot 😀 e putin ciudat sa platesti pentru un site/blog pe care l-ai construit tu sau ai platit.
Da, dar conteaza sa stii bine cine si ce a facut inaintea ta ca sa eviti necazurile. 😀
E incalcita si va fi si mai problematica, odata cu dezvoltarea internetului, dezbaterea asta referitor la patente si drepturi de autor. Neinventand nimic la viata mea, imi e usor sa adopt o pozitie mai socialista si sa spun ca ar trebui „expropriati” pentru utilitate publica astia cu inventiile lor. Insa daca m-ar fi dus capatana la ceva constructiv iti dai seama ca as fi fost de parte cealalta a baricadei…
Da, exista protectie pe max 25 de ani pentru brevete si pe 70 sau mai mult pe drept de autor. Acum se pune problema daca inventeaza cineva ceva independent, tre sa plateasca?
In felul asta o sa ajungem sa le platim drepturi de autor urmasilor lu’ Mendeleev daca vrem sa mai invatam chimia intr-a 7-a…
Fa deosebirea intee platforma wP si pluginuri.
Si sa nu uitam de teme platite de WP. Sunt cazuri si cazuri, dar e bine sa deschidem bine ochii. 😀
Mi se pare normal ca munca ta să fie răsplătită.
Una este ca munca sa fie rasplatita si alta este sa umbli dupa companii de colo-colo si sa storci oamenii de bani. Cazul Newegg e unul din multe. De ce sa dau bani lui Fors pentru ca acum inventez eu o masina?
Dupa o vreme toate patentele devin disponibile pentru toata lumea, nu poti sa tragi de ele la nesfarsit. Din fericire pentru noi, cine a invntat blogul si-a dorit ca acest concept sa fie liber si ne-restrictionat. Si mai ales gratis.
WordPress este open source, ceea ce inseamna ca si daca incalca vre-un patent e gratis si open, nu castiga nimic deci n-are nimic de platit. Blogger-ii castiga bani din continut, nu din platforma asa ca nu cred ca avem de ce sa ne facem griji.
Acum cu patentele. Da, suna putin dubios, dar imagineaza-ti ca scrii o super aplicatie, si toata industrie castiga miliarde cu aplicatia ta, iar tu inca te duci 12 ore pe zi la servici pentru ca tie, omul care a facut posibil tot, nu-ti revine nimic. Patentele sunt necesare, rasplatesc munca grea. Urat e cand companii mari se folosesc de patente pentru a castiga bani nemeritati. Si aici poate ca e nevoie de reglementari noi. Sau de limite 🙂
La cazul Newegg vs Soverain treaba a fost clara: au dezvoltat o tehnologie in mod independednt. Cei de la Soverain nu au putut demonstra ca Newegg a furat aplicarea ideii, dar tot au continuat. Bine ca si-au luat-o peste cap.
La partea cu bloggerii, as fi putin rezevrat. De ce? Pentru ca ceea ce ai tu in spatiul tau de hosting este responsabilitatea ta. Nu stii daca la un moment dat instalezi un plugin sau cine stie ce fara sa iti dai seama ca ar fi bine sa platesti pentru el. Dar, in linie generala, bloggerii trebuie sa aiba grija de continut, ca doar asta e seva muncii lor 😀
1% din castigurile tuturor magazinelor online pentru ca folosesc cos virtual? ok, dar daca ai cumparat acel magazin de la o firma, nu ar trebui sa plateasca acea firma? cum ar fi ca cei de la Volvo ca au inventat centura de siguranta in 3 puncte sa ceara bani pentru fiecare masina vanduta sau mai mult fiecarui utilizator? Americanii procesomani fiind dau in judecata pe oricine pentru orice.
Acolo au un alt sistem fata de noi. Tot felul de procese pe nimic dureaza mutlt imp. Daca ai avocati si bani, esti sef.
Chestia asta cu patentu’ e destul de dubioasa. Personal as prefera sa avem mentalitatea contributiei benevole la progresul umanitatii. Stiu ca cel ce inventeaza poate petrece mii de ore muncind pentru acel proiect insa pot exista si alte forme de recompensare a muncii, nu doar bau-baul cu brevetul si amenintarea proceselor… parerea mea.
Foarte bun articolul, mi-a deschis ochii si am ajuns sa privesc lucrurile altfel.