Cu toate că există o groază de hype în jurul social media, exemplele de succese în acest domeniu cuprind companii mari care au bugete dedicate, nu oricine își face veacul pe acolo. Micii retaileri nu trebuie să își petreacă vremea de nebuni pe Facebook, când mai important este să se ocupe de dezvoltarea afacerii. Nu o zic eu, o zic oarece oameni deștepți pe online.
Nu înseamnă să ignori social media, dar să nu fie pe clocul 1 dacă nu ai resursele necesare să dansezi pe acel plan. De ce este bine să fii totuși pe rețelele sociale? Vezi în filmul de mai jos via Victor Kapra.
Dacă te uiți la studiul Nielsen (via Bogdana) îți dai seama că social media contează pentru că acolo sunt prietenii mei și ai tăi și pentru că preferăm sfaturile lor când luăm decizii de cumpărare. Social care, suport clienți prin social media, prinde tot mai mult în US iar dispozitivele mobile prind din urmă desktopurile ca timp de utilizare a social media. Nu e de glumă. Clic pe imaginea de mai jos pentru studiu.
Cei de la OnlineCollege au evidențial un lucru: social media creează dependență chiar mai mare ca TV-ul sau sexul. Grav aș zice, dar nu este ceva de ignorat. Se întâmplă așa în special pentru că pe social media discutăm mult despre noi. Suntem vedetele propriului nostru Univers iar ceilalți sunt chemați să ne admire. Cam asa s-ar traduce infograficul de mai jos:
Dacă tot vedem că social media este o forță și decidem să fim cu trup și suflet acolo, atunci ar fi bine să vezi prezentarea de mai jos. Marius Sescu a publicat un articol despre aceasta și cred că este un bun exemplu de practică generală.
Vei observa o idee în toate slide-urile: vezi ce merge în respectiva rețea socială, mergi acolo unde sunt mai mulți și nu fă o autopromovare insistentă. Foarte important pentru oricine este să ofere valoare și să posteze statusuri care să ajute prietenii/clienții/fanii oferindu-le informații din domeniul de lucru, nu numai linkuri către articolele sale sau produsele de pe site.
Enjoy social media and follow PTAT!
2 răspunsuri la “Despre social media în 2012 și 2013 – linkuri utile”
Hmm…nu stiu exact ce ai vrut sa spui prin buget dedicat. Nu cred ca o companie are nevoie mai mult de 1 angajat care sa se ocupe de social media.
Zici tu. Daca ai mai multe canale pe FB, Twitter si altele, atunci va trebui o echipa, nu un om. ?Buget dedicat inseamna buget pentru un birou/deparmaent special pentru asta. Normal, firmele mici nu vor investi prea mult in asta pentru ca centrul atentyiei trebuie sa fie pe cresterea firmei 😀