Webstock 2012 a ajuns la a cincea ediție și îmi place să văd că Vodafone și Evensys continuă tradiția cu brațele deschise.
Un efort susținut din partea mai multor companii și grupuri este necesar ca să ne apropiem de ceea ce vedem dincolo, dar se fac pași siguri în direcția aceasta.
Cei 30 de vorbitori au purtat audiența prin ceea ce este mai important în social media, ca activitate și ca instrumente folosite, s-au prezentat tendințele de pe la noi și speranțele pentru viitor. Pentru un articol detaliat despre tot ce s-a vorbit la evenimentul online al anului citește ce a scris Dragoș.
Relatări detaliate s-au tot făcut așa că eu vreau să punctez doar câteva lucruri care îmi vin în minte când mă gandesc la Webstock 2012 😀
La Sesiunea 1 – Inspired to inspire am avut ocazia să îl văd de aproape pe Cristian Gog și am fost interesat de povestea vieții lui, nu de iluzionism. Un lucru care este de ținut minte din discursului: „Fake it until you make it”. Pe scurt, ar fi vorba să adopți gândirea și faptele persoanei care vrei să devii căutând mereu să înveți lucruri noi și să faci totul din ce ăn ce mai bine.
Un blogger surpriză, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la București, a început activitatea de blogging când a venit în România, acum doi ani. Îi place și a rămas singurul ambasador de pe tărâmurile noastre cu blog. Hats down, Sir.
Manafu ne-a arătat cât de mult se poate bucura un blogger când vede că există engagement pe blog. cu cât mai mult, cu atât mai bine. A fost impresionat de numărul de bloggeri care au participat la campania 11 fără să ceară nimic în schimb. Se întâmplă multe lucruri bune în mica și fragmentata blogosferă românească.
Mădălina Uceanu a prezentat la Sesiunea 2 – New Trends în Social Media și Tehnologie câteva statistici. Concluzia: joburile de social media [whatver function here] încep să devină un lucru necesar, deși salariile scad de la an la an (apar tot mai mulți, lipsa fondurilor, etc).
Mihai Holhoș, Mike de la Doza de Haș, ne-a povestit că nu se aștepta la succesul pe care îl are în România cu emisiunea lui de pe YouTube. Este iubit de o mulțime de internauți iar filmele lui ajuns adesea să depășească 200 000 de vizualizări. Un om cu viziune și perspectivă care muncește câte o săptămână pentru fiecare film.
Aici trebuie făcută o pauză: dacă îți place să faci ceva și depui suficient de mult efort, ai șanse să ajungi celebru ca Mihai. Felicitări unui român youtuber de succes.
Vali a explicat de ce anumite campanii de pe online nu au avut efectul dorit și a dat un sfat important: lasă oamenii profesioniști să se ocupe de social media și investește tot ce trebuie în crearea unei strategii coerente pentru orice e legat de online.
La Webstock l-am cunoscut și pe Radu Oncescu, cu care am mai schimbat doar ceva vorbe pe online, și am făcut turul expozanților din holul hotelului JW Mariott, din București. Am făcut poze cu două gemene frumoase de la HP, care a rintat pe loc o poză cu imprimantele de acolo. Rezultatul: poză superbă.
M-am înscris la un concurs organizat de Staropramen cu plecare pe dincolo. Instrumentul de înscriere a fost o tastatură din doze de bere, un lucru de-a dreptul original pus la punct de Robofun, de unde poți lua piese să îți faci propriul tău robot. Am primit și o carte cadou „Ardruino pentru începători” creată tot de Robofun.ro și abia aștept să pun în aplicare unul din cele peste 20 de proiecte prezentate în carte.
Țin neapărat să povestesc puțin de tastatura din doze de bere făcută de Robofun, dată fiind pasiunea mea pentru orice fel de invenții. Dozele de bere nu erau puse pe butoane care transmiteau apoi literele către calculator. Tastatura nu a avut nimic mobil, ci fiecare doză de bere era un senzor capacitiv. Cam cum vezi la sistemul multitouch/touch de la smartphoneuri. La atingerea suprafeței fiecărei doze de bere se detecta o diferență de potențial (așa funcționează ecranele capacitive) iar acea diferență de potențial este considerată input iar sistemul Ardruino, care dă viață tastaturii, trimite mai departe către PC informația. Genial, frumos, cu stil. Felicitări Robotfun pentru implementare și Staropramen pentru idee.
Iată tastatura în filmul de mai jos. Alte info le găsești aici.
BitDefender a avut un mic concurs și îmi pare rău că nu am schimbat ceva vorbe cu Cristina Andrei, unul dintre românii care știe ce e SEO și care lucrează ca SEO Manager la BitDefender. Felicitări.
Am participat la secțiunea Social Media Prossionals ca să văd cum se aplică principiile de lucru în social media pe la noi. Vodafone a arătat că știe cum vine treaba și are o echipă dedicată pe online, vreo șapte oameni de toți. Și fac bine treaba. Din păcate nu am văzut exemple de succes răsunător pe online/social media de la firme pur românești și mă refer aici la tot felul de campanii. Concluzia la această secțiune: forumurile nu trebuie evitate. E un mare potențial acolo.
La Webstock awards s-au dat peste 36 de premii pentru bloggeri, companii sau agenții care au participat la acest concurs. Au fost premiate ideile cele mai originale și cele care au avut un impact mare. Pe acolo am aflat de CTRL-D, o revistă online de design, development și design care trebuie urmărită îndeaproape.
Spre seară am mers la Club Chat Noir (Pagina Facebook), din Centrul Vechi, București, unde petrecerea fost sponsorizată de Staropramen. Locul este chiar făinuț, muzica nu îți omoară urechile și au climatronic. Nu simți că mori chiar dacă e sala plină și au karaoke pentru pasionați. Merită vizitat.
Poze de la party-ul de aseară sunt la linkul acesta. După cum vezi, sunt un om plictisitor ca de fiecare dată. Stau în loc cu berea în mână și nu fac nimic mai mult decât să exist 😀
Concluzie finală: 1) intră pe online pentru că de nu, pierzi multe oportunități ți 2) ia-ți timp să înveți tot ce e de invățat pentru a fi relevant (și să ai rezultatul sperat). Ne vedem la Webstock 2013 și apoi la Webstock 2039?
4 răspunsuri la “Webstock 2012 – de 5 ani pe .ro”
ne revedem si la 2013 🙂
Obligatoriu domnule 😀
Am apucat sa vad o mica parte online … multumesc pentru amanunte.
[…] 2 , asa ca-i prezint pe ambii: Obisnuit.eu (in sfarsit un .eu , prea multi .ro in blogosfera asta) si Tudor (staupenet) . La Tudor chiar am […]