Ideea de leader și leadership ce o tot aud pe la facultăți mă pune pe gânduri. În modul negativ. Întrebarea mea este: cum vrei ca un om să fie lider în ceva când nici nu a trecut prin experiența vieții, nu știe ce e aia o factură plătită, ce sunt responsabilitățile? Dacă el nu e în stare să se conducă pe sine, cum va conduce alte persoane? Și dacă faci parte dintr-o organizație mare de tot, tot leader ești?
Un lucru bun poate ieși din asta: dacă înveți să iei inițiativa, atunci mai e speranță.
În filmul de mai sus Seth Godin, antreprenor, marketer și blogger, povestește puțin despre ideea de triburi și lideri. Am terminat de citit curând cartea Triburile și mi-a răspuns la câteva întrebări legate de evenimente recente.
Triburile îți vorbește despre faptul că există o mulțime de grupuri de oameni care așteptă ca unul dintre ei să preia inițiativa, să le dea o direcție, să îi unească sub același acoperiș. Dacă este să mă uit la bloggeri, unul dintre scopurile lor este să creeze o audiență în jurul blogului, să unească oamenii care au aceleași pasiuni care i-au adus pe acel blog.
Lucrând în mai multe locuri am avut ocazia să văd diferența dintre un șef (manager) și un șef care știe să conducă (leader). Cartea face diferențe între cei doi prin aceea că managerul are un set de instrucțiuni și indici de perfomanță pe care echipa lui TREBUIE să o îndeplinească. El trebuie să se supună regulilor și nu are voie să iasă din tipar. În opoziție, leaderul se opune stării de fapt (status quo), nu respectă regulile cum te-ai aștepta și caută noi metode de a face un lucru. Iar cei care îl urmează fac asta pentru puterea exemplului dat de el.
Mulți manageri, mult prea puțini leaderi.
Seth Godin lansează ideea că un leader poate fi găsit în orice nivel al organizației, nu neapărat în vârful ei. Leaderul este în stare să facă ceva diferit și să pornească o mișcare care să schimbe lucrurile din jur.
Întrebările la care un leader trebuie să răspundă sunt:
– pe cine superi?
– pe cine conectezi?
– pe cine conduci?
Există o mulțime de grupuri care au nevoie de direcție. Ce poți face tu (ca blogger, de exemplu) este să descoperi o nevoie și vezi dacă experiența ta în lucrurile de care ești pasionat îi poate ajuta cu ceva. Acela este punctul de început.
Scopul principal al bloggerilor nu trebuie să fie succesul, banii, femeile, averile și alte cele, ci acela de a oferi răspuns la întrebările oamenilor și de a sprijini într-un fel comunitatea.
Fiecare în felul lui poate face asta. Unii caută să ofere răspuns la întrebarea Ce este internetul?, alții au văzut că ceva lipsește și caută răspunsuri, alții trag semnale de alarmă, alții pun mase de voluntari în mișcare, alții se opun zicalei că românii vor numai nimicuri și scriu despre cărți, alții pun Brașovul pe hartă.
Te las cu un gând: ai văzut reacția de la finele filmului? Acolo este răspunsul la întrebarea: de ce nu fac mai mulți ceva? Pentru că e prea greu să ieșim din zona de confort. Și pentru că nu credem în ceea ce dorim să facem.
10 răspunsuri la “Fă ceva pentru tine și citește Triburile, de Seth Godin”
Cu prima fraza ai spus totul, Manule. Deja, dupa asta, orice argument de mai jos devine irelevant.
Eh, as fi scris mult mai mult, dar ma dadea internetul afara de pe blog :))
Bune intrebari la care ar trebui sa raspunda un lider si sunt DE ACORD cu tine: „multi manageri, mult prea putin lideri”!
Oricum, zicem multe, dar parca e prea grea schimbarea. Mi-a ramas in minte reactia multimii de la finalul filmului. Precious.
o carte buna e si Personalitatea Alpha care cam tot la fel vorbeste in ea e scrisa de catre Pera Novacovici daca vrei sa o citesti e foarte buna 😉
O sa ma informez despre carte. Mersi.
Am dat jos cartea (MP3). O să o studiez! Oricum, filmul e super! De altfel, Seth Godin m-a pus pe gânduri mai de prin 2007, când m-am întâlnit prima oară cu numele acesta. Are o carte de marketing care e considerată cel puţin la nivelul cărţii „părintelui” marketingului, Philip Koettler. Totuşi, dacă ne despărţim de ideea de marketing (ia-o bă şi p’asta şi p’asta şi p’asta, să-mi fac şi io targhetu’ ) , „Tribes” vine cu ceva mai uman…
Cât priveşte chestia cu leader/manager, asta ţine de exerciţiul dialogului. Noi încă mai tânjim fiecare după tribuna lui. Proprietate personală, care să includă şi 22 milioane de auditori garantaţi în pachetul produsului. Şi dacă se poate, FREE! Acum! (Altfel fac grevă/demonstraţie/răzmeriţă/revoluţie! Sic! Iac-aşa!) 😛
Free. toata lumea freee is fara bani. Cine a mintit in halul asta ca daca intri pe net totul e free? Poate ca nu dai o avere, dar munca tot trebuie sa o faci.
Seth mai are o tona de carti dintre care as mai citit Purple Cow. Cam multe despre marketing, dar intamplarea face ca lucrez deja in domeniul asta (desi pe o parte tehnica, ironia sortii :D). Indiferent de carti sau autori zic ca e important sa citim cat mai mult despre tot felul de domenii. Cu atat mai mult cu cat aparem „public” cu articolasele noastre de pe bloguri 😀
Fa ceva pentru tine si citeste Outliers, de Gladwell. 😉
O sa ma informez de cartea asta. Mersi.