Nu zău. Dacă ți se pare haios să faci poante pe timpul și viața unora care CHIAR au nevoie de secundele alea, atunci zău de nu meriți să să fii măngâiat cu parul. Prietenește, nu altfel.
Nu sunt poate cel mai corect om de pe lumea asta, dar mi s-au părut de prost gust lucruri în genul: strici telefoanele publice sau mobilierul public ca să te distrezi sau dai apeluri aiurea la 112, ca să arăți că știi să faci poante. Nu e tocmai bine. Aveam de gând să fiu ofensiv, dar nu vreau să îmi sperii cititorii care vin cu drag pe aici așa că pun frână.
Despre ce este vorba totuși de am pomenit de treaba asta? Ei bine, Manafu a făcut un apel în urmă cu ceva timp și am preferat să particip și eu la campania O viață poate depinde de tine prin care să arătăm tuturora de cât de mizarabili pot fi unii.
În alte cuvinte, se pare că trei din patru apeluri sunt date în joacă către 112. Va să zică dacă eu am nevoie de o urgență și se întâmplă să aștept, atunci unul dintre copii ăștia deștepți sunt pe fir și își bat joc de timpul și viața mea. Pot spune că lucruri în genul sunt cât se poate de personale. Facem glume despre politicieni, polițiști, bloggeri sau orice, dar nu este permis să facem asemenea mizerii doar pentru că putem.
Din ce zic băieții de la Salvez.ro doar 27% din apeluri sunt reale și 20 de oameni sunt răniți grav în fiecare zi. Din ce știu se dau amenzi pentru apeluri în care zici că este o bombă undeva, dar aș vrea să știu dacă se dau amenzi pentru apeluri false. Dacă nu, ar trebui, deși este cam greu să stabilești identitatea celor cu telefon mobil.
Ia să vedem un spot scurt și interesant:
Zic că este de datoria noastră să îi tragem de mânecă pe cei ce fac asemenea lucruri și să transmitem mai departe mesajul: nu abuza de apelurile la 112. Gluma ta poate costa viața altuia.
Ajută la răspândirea veștii prin Facebook, Twitter, Google+, forumuri, unde știi mai bine. Dacă ai blog ți-aș mulțumi dacă ai scrie și tu despre campania O viață poate depinde de tine. Zic să ne folosim blogurile ca să arătăm că ne pasă. Cei de la Salvez.ro au sfaturi de bun simț pentru sitația în care suni la 112 pentru o problemă reală.
Așadar, hai să nu pătăm cu sânge 112.
16 răspunsuri la “Ce fain e să faci poante sunând la 112”
Cand ii numesti mizerabili ii alinti. Niste idioti!
Sau needucati, sa fiu politically correct 😀
Asa e Romania. E plin de prosti. Bine, si statul e de vina aici. Daca ar aplica niste amentzi de cateva mii de lei nu s-ar mai intampla asta.
Ohoo, asta doare :))
Se dau amenzi, Manule, dar stii si tu mai bine despre ce cuantum vorbim. Avand in vedere ca este un serviciu national de URGENTA ar trebui intensificata activitatea de identificare care este posibila si inasprite pedepsele.
Da, m-am informat si se dau amenzi. Plus ca este si sistem de identificare, cel putin al locului de unde vin apelurile de la telefoane fixe. Cu amenzi de ceva mii de lei s-ar face treaba.
Legislatie laconica, asta sa nu folosesc un cuvant abject…
Ori, avem lege si nu se aplica!
De obicei, apelurile false sunt catre ambulanta, daca echipajul nu sesizeaza politia odata ajunsi la fata locului, asta e deja comoditate si lipsa de cooperare intre institutii.
Melitienii fii convins ca nu lasa sa scape un pv-u’ la 61.
DECI ! Toata vina este a autoritatilor ca nu iau masuri. Daca ar da amenzi ( 500 lei + 2-3 luni de munca in folosu comunitatii) nu ar mai exista aceste apeluri FALSE!
@ochiu` si timpanu` in orice tara se aplica „educatia” prin amenzi, doar asa omu,mai ales Romanu se opreste. Crezi ca prin astfel de campanii se rezolva ceva? NU CRED! 🙂
Total de acord cu tine, spuneam doar ca pentru a putea acționa, autoritatea de represiune trebuie sa fie susținută de legislație, altfel se numește abuz.
La momentul actual, pentru un asemenea apel singura sancțiune este amenda contravențională cuprinsa intre 100 și 500 lei.
Singura excepție este alertarea nejustificata a organelor pentru cazuri de terorism unde este considerata infracțiune.
Asta stiu, dar asa cum se propune in parlament tot felu de legi „pe care le viseaza unii parlamentarii noaptea” asa poate fi propusa si o astfel de lege…
PS: nu am nimic cu Politia Romana, eu doar am spus ce am vazut pe aici ( in alta tara )
DECI! Ne-am obișnuit sa găsim vinovații în autorități…
Legislația exista sau nu exista pentru cazul nostru nu ne mai interesează, e mai simplu asa: milițianu’ e de vina ca nu face nimic. Acțiunea împotriva cetățeanului fără legislație se numește ABUZ.
Stati ca treaba nu se reduce la legi. E vorba de educatia primita acasa. De vreme ce foarte multi au parintii plecati cine credeti ca ii educa? Clar, prietenii. Prietenii stiu cel mai bine totul.
Discuția a plecat de la implicarea autorităților și forța de represiune a statului pentru ca începe sa se împământenească ideea în tărișoara noastră ca statul e responsabil pentru individ în orice situație. Ei bine, nu e chiar asa, statul e responsabil pentru societate în ansamblul ei. Dar asta e o alta discuție.
Cat despre educație, ai dreptate, numai ca de la o anumita vârstă e mai greu…