Categorii
Arhiva Blogging Optimism

Libertate. Nișă. Succes. [bonus: film wingsuit skydive]

film-wingsuit-skydive-yan-wolfsonNumai asta nu îmi mai trebuia sâmbăta seara, dar știi cum sunt bloggerii: scriu când și despre ce vor. Sau așa ar trebui.

Citeam la Zoso despre viața lui extraordinară și mi-am adus aminte de o vorbă mai veche de-a lui: că blogurile de tehnologie nu prezintă interes la fel de mare ca turismul sau cele care oferă păreri pe anumite subiecte.

Știu că are dreptate pentru că am văzut interesul relativ scăzut pentru materiale educative, cultură generală în… general și tehnologie, bineînțeles.

Libertatea bloggerului

Vine cu o responsabilitate. Alegerile noastre duc la construirea unei audiențe care se mulează pe ceea ce scriem. O vorbă spune că începutul construirii unei comunități pe blog este acel prim fan (first follower). Pentru că avem o mică responsabilitate față de cei care vin și revin pe blogul nostru zic că e ok dacă rămânem constant pe ideea cu care am pornit.

Deci da, deși blogul meu, care are și parte de tehnologie, nu atrage multe priviri mă folosesc de libertate ca să continui în aceeași manieră. O vorbă zice că nu contează traficul (atât timp cât nu îl ai – situația mea) iar altă vorbă spune că blogul este pentru a scrie pe el liber despre ceea ce vrei.

Am libertatea de a scrie despre lucrurile care mă supără în viața asta. Dar nu o fac. Am libertatea de a face din blogul acesta unul care ajunge la un succes rapid schimbând radical temele abordate (să merg cumva pe scandaluri?). Dar nu o fac.

De aceeași libertate mă folosesc să scriu despre lucrurile care îmi plac și pentru care, într-un fel sau altul, mă trezesc dimineața. Va să zică nu urmăresc rețete de succes :D, dar îmi place că atunci când revin pe blog găsesc articolele care îmi place să le citesc. My home, my rules.

Ce nișă aleg?

E puțin cam complicat să alegi un domeniu pe care să rămâi și să faci blogging. Am ales să scriu despre tehnologie și alte lucruri interesante de care dau pe internet pentru că astea sunt motivul pentru care intru pe World Wide Web. Nu am ce căuta pe mizerii gen can-can (scris mic după cum bine vezi).

Revenind la vorba de început legată de lucrurile care se caută la noi, nu am să scriu despre turism sau bucătărie pentru că an prea puține tangențe cu domeniile acestea. Și nu îmi pare rău de alegerea făcută. La un an de blogging fac același lucru ca în iulie 2010 și sper să fac la fel și peste 10 ani.

E important să îți alegi un lucru la care ții (la care eventual te și pricepi) și să te menții pe linie. Vei descoperi cât de curând că nu știi nimic din domeniul preferat de tine. Bloggingul în domeniul tău te va învăța mai bine ca orice alt profesor.

Succes sau nu?

Îmi place să cred că am succes. Nu am nu știu câți cititori, nici averi de pe urma blogului, nici intrare la Președinte sau altele în gen.

Totuși:

  • Faptul că scriind pe blog m-a obligat să învăț multe lucruri este un punct pentru succes.
  • Faptul că mi-am făcut prieteni care au un cuvânt de zis în orașul sau țara asta este un succes.
  • Faptul că am cititori mai inteligenți și mai experimentați ca mine este un succes.
  • Faptul că fac parte din Social Media Brașov este un succes.
  • Faptul că tu ai citit fiecare cuvânt până aici este un succes 😀

Un cuvânt despre succes: dacă urmărim succesul fără să știm cum vine, atunci vom fi dezamăgiți. Crunt. Succesul nu e un scop în sine. Este rezultatul muncii. Am băgat asta la cap și continui ce am de făcut.

La fel, care este diferența dintre autoritate și responsabilitate? Toți vor autoritate, dar fără să fie trași la răspundere. Cere responsabilitate și, dacă faci bine treaba, vei deveni o autoritate. Scurt și la obiect.

Bonus: winsuit skydive cu Yan Wolfson

Inițial am vrut să scriu numai despre filmul de mai jos, dar citind ce a scris Zoso mai sus mi-am adus aminte că aveam ideile din articolul de azi de mult în minte. Și am scris.

Filmul cu zborul (mai degrabă planarea) a fost realizat de către Yan Wolfson. Deși nu are multe vizualizări îmi place cum prezintă el sportivii și cum se vede linia orizontului. Zborul este unul dintre lucrurile pe care mi le-am dorit de mult să le fac.

Mi se pare potrivită și melodia folosită pentru clip: Bee Gees – Stayin alive. Va să zică nene blogger: fii liber, alege ce ți se potrivește și lasă succesul pe seama altora 😀 Enjoy!

Wingsuits at the Ranch, July-2011. from Yan Wolfson on Vimeo.

9 răspunsuri la “Libertate. Nișă. Succes. [bonus: film wingsuit skydive]”

Mi-a plăcut articolul tău. 🙂 Foarte mult. Spre deosebire de ”începuturile” tale ( și sunt chiar mândră că am fost acolo!! ), se poate face o diferență – înspre bine, desigur. Nu-s eu A-lister-ă, dar știi că eu una apreciez de mii de ori mai mult un blog ca al tău, pentru care se vede că muncești și că pui pasiune în ce faci, decât unul oarecare, în top doar pentru că .. cine știe de ce e acolo. 🙂
Să nu te descurajezi, poate că oamenii, deși te urmăresc, nu îți comentează întotdeauna, însă videoclipurile și știrile cu noi tehnologii ( și mai ales artă ) sunt chiar interesante și aduc NOUL. Cam asta legat de conținutul articolului.
Cât despre wingsuit … e clar că vreau și eu așa ceva, mi-am exprimat dorința pentru zbor de nenumărate ori .. și da, melodia e potrivită! :))))

Hey, asta da sustinere. Multumesc 😀 Am multe subiecte despre care vreau sa scriu, dar nu imi permite timpul si sa las doar o fraza acolo si un film nu e tocmai ok. Incerc sa emntin un ritm de macar 2 articole/zi ca sa fie in fiecare zi ceva nou. Faine vremurile de inceput, nu?

Asta cu tehnologia mereu va fi complicat.

Am stat de multe ori și m-am gândit la chestia asta. Uite, un om din domeniul real, tehnic, a mai citit o carte de beletristică, l-a mai interesat geografia și istoria măcar așa minimal… adică tot a avut ceva legătură cu umanul. Dar în sfera umană e mai greu să obții cunoștințe mai mari de tehnologie… pentru că aici îți trebuie mai mult baza.

Fiecare lucru își are frumosul lui, până la urmă.
Dar eu mă bucur că faci ceea ce faci.
Deși sunt în domeniul ăsta mai tehnic… nu știu… blogul tău e singurul de genul ăsta care m-a atras și m-a făcut să tot revin.

Am avut la inceput articole mai tehnice in acre explicat din fir a par tot ce era de zis. Imi lua si cate 8 ore sa scriu un articol :)) Cu timpul am ajuns la o varianta ceva mai simpla in acre sa indic printr-un link detaliile tehnice. Ma bucur ca iti place blogul meu 😀

Ca tot ziceam in articol de primul follwer. Am doi, cel putin, si sunt mandru de ei 😛

Felicitari pentru acest articol. Un blogger adevarat este cel care se bucura de libertate din partea blogului si progreseaza alaturi de el.

[…] Libertate. Nișă. Succes. […]