Categorii
Arhiva Locuri pe net

Tools of the week #1 – browserscope, collusion și traceroute

collusion-ip-tracing-urmarire-pe-netSă îmi fie scuzată romgleza din titlu, dar trebuie să recunosc că mai bine din 80% de lucrurile pe care le folosesc pe net și din articolele pe care le citesc sunt în engleză. Plus că ascult podcasturi în engleză despre tot felul de lucruri, de la autori ca Seth Godin până la Leo Laporte sau Todd Cochrane.

De două dintre tool-urile de azi am auzit pentru prima dată la podcastul Security Now pe care îl face Leo Laporte cu Steve Gibson. În acest podcast poți afla tot felul de lucruri despre securitatea computerelor și pe internet.

Browserscope – află dacă browserul tău te protejează așa cum ar trebui

Browserscope este un website unde poți face teste de securitate și de rețea, plus alte tipuri mai puțin cunoscute. Eu am Chrome 12 și, la testul de securitate, am ieșit destul de bine. Vezi imaginea de mai jos. Încearcă și tu!
browserscope-securitatea-browserului

Collusion – nimeni nu te știu mai bine ca ei

Collusion este un site care îți poate demonstra cine te urmărește pe internet și care este relația dintre companiile de tracking și anumite site-uri. Să explic: când te plimbi de la un site la altul un serviciu de tracking ca Google DoubleClick, Atlas sau quantserve știe ce ai făcut pe un site și construiește un profil al tău în funcție de ale website-urile pe care te plimbi.

Interesant? Da. De speriat? Poate. Zic poate pentru că aceste companii care ne urmăresc comportamentul pe net nu fac asta pentru a ne răpi copii, ci pentru a afla profilul general al unui utilizator pentru a, ai ghicit!, servi reclame targetate. Așa că nu te speria! Există totuși o soluție dacă nu vrei să mai fii urmărit: add-on-ul TrackerBlock pentru Firefox și IE.

Dacă vrei să afli care companii se ocupă cu interesanta/ciudata meserie de tracking, nu trebuie decât să mergi pe PrivacyChoice.org. Acolo poți selecta companiile sau domeniile pe care se face urmărirea. Și sunt multe, te asigur :D.

Înapoi la Collusion. În imaginea de mai jos sunt noduri gri și roșii. Gri pentru site-urile pe care m-am plimbat și roșii pentru site-urile care m-au urmărit.
collusion-ip-tracing-urmarire-pe-net

Ca să afli în fiecare secundă cine te urmărește trebuie să îți instalezi add-onul Collusion pentru Firefox. După aceasta trebuie să ai mereu deschis un tab cu adresa http://collusion.toolness.org/ și să navighezi în alte taburi. În acest prim tab vei vedea nodurile cu site-urile pe unde ai fost și cine te-a urmărit. Ba chiar poți trage acele noduri de colo-colo dacă nu vezi prea bine imaginea. Sweet. Probează și tu Collusion și zi-mi ce părere ai!

Network-tools – whois, trace, ping, lookup

Network-tools te ajută să afli ce companii hostează un site (afli și nameserverele), cine deține un domeniu sau ce traseu urmează informația prin internet. Pe mine m-a interesat să aflu pe unde trec pachetele de date până să ajungă la mine.

Așa că, pentru a primi orice fel de informație de la site-ula acesta datele au trecut prin: Dallas, Atlanta, Washington (începe cablul submarin), Paris (capătul cablului submarin, bifurcația duce către Londra), Frankfurt (cel mai mare nod de internet din Europa), București și Brașov. Simpatic, nu? Poți folosi orice IP să afli traseul!
trace-brasov-ip

Urmărește tagul Tool of the week pentru a fi la curent cu cele mai noi tool-uri de care aflu pe internet. Voi publica la finalul fiecărei săptămâni un articol pe această temă.