Categorii
Arhiva Blogging Optimism

Remix – copiază, transformă, combină

everything is a remix copy transform combineAm dat zilele acestea de o serie foarte interesantă numită Everything is a Remix a lui Kirby Ferguson. Seria prezintă istoria remixărilor și importanța lor în dezvoltarea noastră. Primele două părți au, mai degrabă, o componentă istorică, pe când partea a treia ne prezintă în detaliu necesitatea remixărilor.

M-a interesat și mă interesează aceste aspecte pentru că cele mai multe lucruri le-am învățat copiind acțiunile altora, ba chiar, uneori, și modul lor de a gândi. În blogging nu este altfel. Până să îți găsești locul trebuie să experimentezi și, inevitabil, vei ajunge să copiezi, să adaptezi și să modifici comportamente și moduri de a scrie tocmai pentru a găsi acel drum „al tău”.

Trebuie să îți rezervi aproape o jumătate de oră să vezi toate aceste filme, dar poți pune articolul în bookmark și să revii când ai timp. Merită să vezi aceste filme. Ele mi-au confirmat o mică teorie legată de două noțiuni importante în blogging: creativitatea și originalitatea. Aceste două noțiuni stârnesc adesea dezbateri în randul bloggerilor începători. Mai multe despre ele la filmul al treilea.

Partea I – The Song remains the same

Este vorba de o mică istorie a copierii unor arii muzicale de-a lungul timpului. Că tot veni vorba de muzică și acum îmi pare rău că nu am terminat Școala de Arte (secția muzică, chitară clasică). Aveam un profesor maghiar foarte de treabă. Eu uit des oamenii. Pe el mai greu. Mă chinuiam să mă obișnuiesc cu prinderea corzilor de gâtul chitarei și făceam acest lucru copiind gesturile lui.

Filmul de mai jos vorbește despre multe copii făcute de trupa Led Zeppelin de-a lungul timpului. Nu au fost ei primii și nici ultimii!

Everything is a Remix Part 1 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Partea a II-a – Remix Inc.

Prima parte este și un mod de a ne spune că învățăm să vorbim ascultând. Curios lucru, înveți să vorbești corect ascultând corect. Mulți știu să vorbească, dar puțini știu să transmită o idee cum trebuie sau nu au învățat să tacă atunci când trebuie!

Această a doua parte ne povestește despre remixurile făcute în filme. Orice film creat vreodată are la bază scene, imagini, sunete, idei, concepte și subiecte care au mai fost prezentate. Atunci când dăm de un film care pare a fi original, ne dăm seama că el aparține unui gen și subgen. Aceste subgenuri au propriile clișee, așa că nu scăpăm de arta remixării orice am face!

Everything is a Remix Part 2 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Partea a III-a – Anatomia remixurilor și necesitatea lor

De fapt, această a treia parte e cea pe care am văzut-o prima oară când am citit articolul de la Neatorama. Curios de fel am vrut să aflu mai multe despre mica serie de filme și nu îmi pare rău de ceea ce am descoperit. Internetul ne aduce aproape o sumedenie de informații interesante iar eu cred că e binevenit să public aici lucrurile care îmi creează o impresie bună.

Filmul de mai jos face analiza creativități din prisma remixării: copiere, transformare și combinare. Așa că, atunci când cineva ne cere să fim creativi pe blog nu înseamnă nimic altceva decât că va trebui copiem un stil (nu text), să transformăm (un subiect) și să combinăm (idei, concepte). Nu îți fă probleme, nimănui nu îi iese din prima, dar, mai devreme sau mai târziu, vei ajunge să îți stabilești propriul tău drum.

A fi original, în contextul bloggingului, nu este altceva decât prezentarea unui subiect în felul tău, așa cum îl vezi. Noi remixăm o mulțime de lucruri. Să nu uităm că remixatul nu este egal cu copiatul și atât. Copiem acțiuni, gânduri până învățăm să stăpânim noțiunile foarte bine apoi începem să le transformă, După ce am învățat să le tranformăm ne punem și le combinăm. Și uite cum putem ajunge să fim denumiți oameni creativi.

Urmărește și acest film de toată frumusețea. Chiar dacă săptămâna abia a început și fiecare zi e o copie a celeilalte, țin să cred că, putem pune în aplicare remixul 😀 Ce importanță are remixul în viața ta?

Everything is a Remix Part 3 from Kirby Ferguson on Vimeo.

3 răspunsuri la “Remix – copiază, transformă, combină”

[…] tot vorbim de copiat și de adaptat, te invit să vezi filmele despre remixare. Așadar, creativitatea nu este ceva esoteric, (numai) ceva dat de sus sau cu care ne-am născut, […]