Infograficul de mai jos vorbește despre istoria îndelungată a luptei dintre Twiter și malware. Deși știm că trebuie să ne ferim să dăm clic pe orice link apare în timeline sunt și situații în care contul a fost compormis fără ca tu să fi făcut ceva în direcția aceasta.
Încă din 2008, dacă dădeai clic pe o imagine a cyberinfractorilor ajungeai pe un site de unde îți infectai calculatorul. Prin 2009 apare clickjacking, o metodă prin care se execută un cod doar dând clic pe un link. Multe calculatoare au fost infectate în felul acesta. În august 2009 un cont de Twitter este folosit ca și centru de control pentru un botnet.
Contul de Twitter trimitea actualizări la statusuri ce conțineau coduri care, la rândul lor, actualizau informațiile din programele malware din calculatoarele care erau deja infectate. Un botnet este o rețea de calculatoare infectate și aflate sub controlul unui calculator, care trimite comenzile.
Prin septembrie 2010 apare un nou tip de atac: cel cu mouseover. Mouseover este evenimentul prin care tu ești cu pointerul mausului peste un link (imagine, portiune din site) si se executa un cod. Ca să vezi cum se face acest lucru, nu trebuie decât să duci pointerul peste textul de mai jos. Va apărea un mesaj, dar nu vei fi virusat :D.
Codul folosit mai sus este acesta: <a href=”http://manuelcheta.com” onMouseOver=”alert(‘Computer virusat, NOT! :))’)”;>Vino cu mausul aici dacă ai curaj!</a> Îl poți folosi să îți sperii prietenii:D .
Este atât de simplu să ai probleme dacă nu știi pe unde mergi. Exemplul de sus este doar o linie de cod. Imaginează-ți că se pot transmite în calculatorul tău programe întregi fără să îți apară o fereastră ca cea de mai sus și fără să îți arate browserul că se încarcă ceva. Așa că grijă mare.
Ca să nu mă mai intind cu scrisul, inforgaficul a fost creat de către SecureList, blogul companiei de anivirus Karpersky. E bine că ne-au adus aminte de pericolele de pe net. Be safe. Via [Mashable].