Categorii
Arhiva Locuri pe net

PTM.ro – un nou shortlink URL românesc

ptm short url linkuri scurteDeși mai sunt și alte site-uri românești care fac micșorări de linkuri (short URL gen t.co sau bit.ly- site-uri străine) azi vreau să scriu câteva cuvinte despre PTM short URL, al lui Șerban Păun.

Cu Șerban m-am întâlnit prima oară la #summetweetmeet și de curând a obținut un scor mai mare ca mine la testele MENSA România. Să îi fie rușine 😛 .

Ce este un short URL? Nu este altceva decât un link mult mai scurt decât al celui pe care vrei să îl scurtezi. Să zicem că ai un link în genul: http://www.neatorama.com/2011/06/26/dozer-the-goldendoodle-joins-maryland-half-marathon/ . Altfel este când poți trimite cuiva, pe mail sau Twitter, un link mai scurt în genul http://ptm.ro/16. Ambele linkuri duc în același loc.

Cum funcționează un asemenea sistem? Ei bine, linkul lung este memorat în baza de date și primește un identificator unic. Când cineva accesează linkul scurt, serverul caută în baza de date linkul lung care îi corespunde și apoi redireționează utilizatorul către site-ul de origine. Cel mai interesant la un asemenea sistem este că poți urmări și câte clicuri s-au dat pe linkul scurt.

Șerban mai are în lucru proiecte precum PTM Tech Support (oferă sfaturi la probleme practice fără răspuns ușor de aflat) sau PTM Design (servicii variante în domeniul IT). Îl poți găsi și pe blogul personal.

Dacă vrei să scapi de bătăi de cap cu linkuri lungi, atunci te invit să dai clic pe imaginea de mai jos și să faci o probă.
ptm short url linkuri scurte

2 răspunsuri la “PTM.ro – un nou shortlink URL românesc”

bine de stiut insa eu f rar folosesc asa ceva, TweetDeck le face auto si personal nu am nevoie pentru moment de alt link shortener.

Toate cele bune cu site-ul ! 😀

Ii urez si eu succes. Este fain ca mai afce si cate un roman cate ceva ce merita mentionat 😀