Categorii
Arhiva Infografice

Infografic Social Media – bula dot com reeditată?

Se pare că sumele uriașe de bani care se dau la cumpărarea unor afaceri online de către giganții lumii pun mari semne de întrebare. Mai precis, când ajungi să dai 8,5 miliarde de dolari pentru Skype începi să te întrebi dacă nu cumva se retrăiește visul iluzoriu din perioada 1995 – 2000 care a culminat cu spargerea bulei dot com, în martie 2000.

Legat de similaritățile cu bula dot com ArenaBiz are un articol interesant, datat 25 ianuarie 2011. Este vorba de faptul că, în acea perioadă cei care înființau firme în spațiul .com, primeau sume foarte mari de bani, fără a exista profit sau încasări. Ei se bazau pe construirea unei baze de useri, fiind construite pe sistem piramidal, în care doar unii aveau de câștigat.

Cam același lucru se petrece și azi. În infograficul de mai jos, creat de către G+, poți vedea că Skype face 860 de milioane de dolari pe an și a fost cumpărat cu 8,5 miliarde de Microsoft. Bula este calculată ca raportul dintre valoarea companiei și venitul anual realziat. Skype are bula de 9,8. Delicious, serviciul de bookmarking de la Yahoo recent vândut către Youtube, are o bulă infinită, pentru că a fost evaluat la 15 – 30 de milioane de dolari și nu produce nimic.

Facebook are bula de 37,5x iar Twitter de 50x. Au fost aceste companii supraevaluate? Faptul că au zeci sau sute de milioane de useri i-ar putea salva dacă nu s-ar mai investi bani în ele? Mai multe detalii în inforgrafic. Acolo ai și o mică istorie a fiecărei rețele menționate. Via [Mashable].
bula-social-media-valuations-statistici-valori-date-informatii

4 răspunsuri la “Infografic Social Media – bula dot com reeditată?”

Coincidenta sau nu, toate aceste proiecte supraevaluate fructifica naivitatea oamenilor. E foarte greu sa discuti doar despre nr de conturi, nr de afisari, nr de fotografii incarcate si sa obtii valoare in aur.

Mai aels cand aurul nu exista. Citeam unele comenatrii pe Mashabl;e si se pare ca banii astia nici nu sunt efectiv in conturile retelelor sociale. E posibil sa pice unele si inca rau de tot.