Categorii
Arhiva Infografice

Uniunile europene și comerțul echitabil – infografice

Europa nu este aceeași peste tot. Am zis-o. Cel mai bine iese în evidență acest fapt când te uiți la diagrama de mai jos. Da, știu, nu este un infografic în sensul strict, dar tot ne ajută să ne formăm o idee despre diferitele zone, consilii și uniuni din Europa.

A se înțelege: Europa nu este egal Uniunea Europeană. În Europa există : Consiliul Europei, Uniunea Europeană,Zona Euro, Uniunea Vamală a UE, Acord pentru a bate (fabrica) moneda Euro, Zona Schengen, Zona Economică Europeană și Asociația Europeană a Liberului Schimb. Clic pe fiecare steag sau nume pentru a afla detalii.

Această hartă interactivă am preluat-o de pe Wikipedia de aici. Nu credeam că există așa de multe uniunui și grupuri, dar se pare că aflăm zi de zi lucruri noi.

De exemplu, România face parte din UE, Uniunea Vamală a UE și din Zona Economică a UE, dar nu face parte din Spațiul Schengen și nici din Zona Euro. Tot așa poți face exerciții să vezi și ce alte țări aparțin sau nu uniunilor din Europa. Avem o Europă unită în… diferite grupuri.

Council of Europe Albania Armenia Azerbaijan Bosnia and Herzegovina Croatia Georgia Moldova Montenegro Macedonia Russia Serbia Ukraine European Free Trade Association Switzerland Liechtenstein Iceland Norway European Union Customs Union Andorra Turkey San Marino Monaco European Union Bulgaria Romania United Kingdom Czech Republic Denmark Hungary Latvia Lituania Poland Sweden Eurozone Cyprus Republic of Ireland Austria Belgium Estonia Finland France Germany Greece Italy Luxembourg Malta Netherlands Portugal Slovakia Slovenia Spain European Economic Area Schengen Area International status and usage of the euro#States with issuing rights Vatican City

În infograficul de mai jos poți citi ce înseamnă comerț echitabil sau transparent. De vreme ce produsele pentru care se eliberează această etichetă sunt create de oameni care au un nivel de viață foarte scăzut, se cere respectarea unor drepturi minime legate de condițiile de muncă și salarizare. Că nu se întâmplă asta este o altă poveste.

Produsele incluse în categoria Comerț Echitabil sunt: cafea, banane, cacao, zahăr și ceai. Mai nou sunt incluse și : bumbac, vanilie, fructe și legume, vin, nuci și uleiuri. Mișcarea aceasta este bună și sper să ajute oamenii de rând, mai ales că este vorba de o piață de 5 miliarde de dolari care crește cu 22% anual. Via [Good.is].

transparency-fair-trade

2 răspunsuri la “Uniunile europene și comerțul echitabil – infografice”

interesanta diagrama, oricum asta cu zona EURO nu cred ca va fi un lucru bun pentru Romania daca va intra in zona Euro

Zici bine. Vezi ce a fost in Grecia. Se pare ca introducerea monedei euro i-a cam ametit. 😐