Categorii
Arhiva Infografice

Auzi bine? Sigur? – infografic

Prietenii mei știu că trebuie să îmi repete uneori de mai multe ori până înțeleg ceea ce zic. Aș fi crezut că e din cauza celor 196 de centimetri ai mei, dar e posibil să fie auzul de vină. Știi care este cel mai interesant lucru? Oricât de surd ai fi, tot auzi când te înjură careva. Ei bine, aici mi se încurcă matematica.

S-au făcut tot felul de studii care ne spun că muzica dată tare ne afectează urechile. Cât de tare? Ca aceea de la concertele cu AC/DC, dacă ar fi să stai pe lângă boxe, țin să adaug. Am o curiozitate: se ia în calcul și situația în care prietena/soția te bate la cap toată ziua cu pălăvrăgelile ei? În acest caz surzenia pare o soluție de compomis pe care o adoptă mulți oameni.

Cel mai mare sunet făcut vreodată (300 db – decibeli) a fost cel al meteoritului care a căzut în zona Tunguska, Rusia. Țipătul uni copil poate ajunge și la 114 db, chiar mai mult decât cel al unui pick-hammer. Prin comparație, dacă stai 8 ore în zone cu sunet de 85db poți ajunge să surzești treptat. Simply sweet, not. Link via [Howtogeek].toleranta-sunet-decibeli-infografic

Mai jos ai o listă cu lucruri și sunetele produse de ele. Curios lucru, mă așteptam ca în librării să fie mai puțin de 40 db, dar se pare că liniștea este înșelătoare. Totuși, atunci când este suficient de liniște încât să îți auzi gândurile înseamnă că este un bai pe undeva.

Aceste infografice ne dau un sfat: să avem grijă la intensitatea sunetului din jurul nostru. Acest lucru nu înseamnă să tăiem curentul vecinului care dă mereu muzica la maxim. Nu m-am referit la așa ceva. 😀 Alte informații interesante în imaginea de mai jos. Link via [Coolinfographics].hearing-loss-infographic-auz-toleranta