Puterea cuvintelor pe care le citești sau auzi este dată de autoritatea oferită de tine mesajului dus de acele cuvinte. Cam greu de înghițit această propoziție din prima, nu?
Și spun lucrul acesta din proprie experiență: în urmă cu ani, fiind introvert și închis în mine, specie vecină cu inadaptații sociali, cuvintele adresate mie aveau o încărcătură mult mai mare decât ar fi trebuit. Semnificațiile multor fraze erau distorsionate, fără a fi vreun motiv anume, și acest lucru se întâmpla din două motive: interpretare și autoritatea dată mesajului.
De când am blog am reușit să văd cât de mult ajută o interpretare corectă a unor articole și ce înseamnă să oferi autoritate unui material pe care îl citești. Ca și blogăr sunt pus în situația de a învăța foarte multe lucruri noi, poate chiar fără voia mea. Dacă ești interesat de evoluție personală, atunci poți face acest lucru învățând și aplicând.
Un lucru cât se poate de interesant este acela că, oricât de bun ar fi mesajul, dacă nu îi dăm importanța necesară, s-ar putea să ratăm ocazia de a face ceva folositor pentru noi sau pentru ceilalți. Citind Ghidul carierei tale , de Ștefan Murgeanu, mi-a venit în minte ideea aceasta: dacă nu dai crezare acestor 50 de pagini de sfaturi pentru viața ta, atunci nu te vor ajuta nici 1000 de pagini scrise pe același subiect.
Da, cuvintele au putere. Dar puterea lor este dată de autoritatea pe care o oferi TU mesajului. Adică, acele cuvinte sunt doar vorbe în vânt, dacă tu nu le consideri bune de luat în seamă.
Consider că, oameni fiind, avem datoria de a ne folosi de cuvinte în modul cel mai bun cu puțință. Dacă ne întrebăm de ce ne afectează vorbe aruncate aiurea, atunci trebuie să știm că ne afectează pentru că le încărcăm NOI cu autoritate.
În ceea ce privește autoritatea, putem considera că autorul mesajului este o persoană cu autoritate, de unde și faptul că sunt șanse să acceptăm ca fiind bun orice mesaj ni-l dă. Sau, putem considera că autoritatea derivă din mesajul în sine și facem abstracție de mesager.
În blogosfera românească am văzut două tipuri de comentatori: cei care iau de bun tot ce zic anumiți blogări (foarte mulți) și cei care verifică mesajul și se opun tendințelor generale, atunci când e un mesaj nepotrivit (mai puțini).
Zic că este de preferat să dăm întâietate mesajelor cu autoritate și să punem autorul pe locul doi. De ce? Pentru că ne ajută la crearea propriei individualități. Un mesaj bun îl recunoști ca atare, îl accepți și îi conferi autoritatea cuvenită. Sunt de părere că, dacă vrei să câștigi experiență de viață, trebuie să ai ochii și urechile deschise. Un mesaj care îți poate schimba viața poate veni chiar și de la cerșetorul pe care îl eviți zi de zi în drumul spre casă.
Ce zici? Accepți un mesaj bun chiar dacă vine de la o sursă pe care nu o accepți în mod normal?
Sursa imagine!
7 răspunsuri la “Cuvintele au putere”
Eu nu evit cersetorii.
Scurt si plin de talc. Multumesc 😀
Clar! Mesajul are intaietate in fata autorului.
Si asa putem sa vedem mai bine daca ceea ce zic cei mari este bun sau nu 😀
La inceput a fost cuvantul. Si cuvantul a devenit blog.
Felicitari. Ai inteles esenta blogosferei. 🙂
Multumesc. Ma straduiesc sa invat asa cum trebe 😀
[…] recomand un articol interesant obisnuit.eu Cuvintele au putere din care […]