Categorii
Arhiva Optimism

Cât de real este efectul placebo?

efect-placebo

Bodgan scria în urmă cu ceva timp despre efectul placebo și întreba dacă credem în el. Eu am răspuns afirmativ, deși exemplul ales a fost oarecum nefericit.

Efectul placebo este îmbunătățirea sănătății care nu are legătură cu nici un tratament real. Cu alte cuvinte, iei pilule magice care te vor face să te simți bine, deși ele sunt complet inutile. Mintea ta și corpul fac toată treaba. Este un lucru ciudat și interesant deopotrivă și l-am văzut de multe ori aplicat în viața mea.

Lucru demn de ținut minte, efectul placebo se obține nu numai prin folosirea de pastile, prafuri sau injecții, ci și prin alte obiecte sau acțiuni. De exemplu, dacă îți zice cineva că te vei face bine uitându-te la emisiuni de comedie și tu îl crezi, atunci vei simți o ameliorare a sănătății.

Contează să știm faptul că modul în care ne relaționăm la lumea din jur și modul în care gândim (ce gânduri aiurite ne mai trec prin cap) ne influențează, pe termen lung, sănătatea fizică. La început nu am crezut acest lucru, dar acum sunt sigur că atitudinea noastră ne poate construi un paravan în plus pentru păstrarea sănătății.

Urmărește mai jos un filmuleț care îți explică foarte bine ce este efectul placebo, de câte tipuri este el și la ce concluzii au ajuns cercetătorii. Ce ai folosit în viața ta ca placebo? Eu, de multe ori, jocurile video. Via [Graphjam].

9 răspunsuri la “Cât de real este efectul placebo?”

Foarte interesant clipul. Cel mai tare mi-a placut exemplul cu butonul de la lift pentru inchiderea usilor 🙂

treaba asta e ca religia .. Dumnezeu.
it is all in your head ! :))

trezirea oameni buni 😀

De unde trezire? Matrix e peste tot :)))

Si eu cred in asemeenea efecte. Calatoriile sunt un fel de placebo 😀

Pretty freaking weird indeed 😀 Și io-s fascinată de creierul uman.

eh, nu sunt prea multe in creierul uman :)))