Categorii
Arhiva Optimism

Iluzii optice de început de an

Am văzut că sunt destul de mulți care ajung pe blogul meu căutând jocuri sau imagini care să creeze iluzii optice. Ei bine, avem cu toții noroc pentru că sunt destul de mulți oameni care fac asemenea imagini.

După proverbialul “unde-i iluzia optică pentru că nu o văd” te invit să îți chinui creierul în cel mai clasic mod cu puțință: uitându-te la tot felul de imagini care fie te lasă confuz, fie îți dă impresia că există aievea.

iluzie-ceasAm văzut că sunt destul de mulți care ajung pe blogul meu căutând jocuri sau imagini care să creeze iluzii optice. Ei bine, avem cu toții noroc pentru că sunt destul de mulți oameni care fac asemenea imagini.

După proverbialul „unde-i iluzia optică pentru că nu o văd” te invit să îți chinui creierul în cel mai clasic mod cu puțință: uitându-te la tot felul de imagini care fie te lasă confuz, fie îți dă impresia că există aievea.

Încep prin a-ți prezenta un film care explică modul în care creierul percepe distanțele și cum se creează iluzia optică. Sunt folosite mai multe cercuri de aceeași dimensiune care își vor modifica dimensiunile sub ochii tăi. Cum așa? Vezi filmul de mai jos. Via [Neatorama].

Sunt sigur că îți plac tot felul de gadgeturi cu care James Bond (acel Bond) își petrece timpul. Ce ai zice de un ceas care îți arată ora și numai tu poți înțelege despre ce este vorba? Există de ceva vreme conceptul unui ceas cu iluzii optice despre care poți citi mai multe pe MoiIllusion. Uită-te mai mult în partea din centrul imaginii și vei observa că indică 05:36. Have fun.
timpul-iluzie-optica

Weirdlyodd ne arată cum ne putem juca uitându-ne la câteva imagini care ne păcălesc. Cele trei imagini de mai jos conțin, în ordine: buline care nu se mișcă, pătrate plasate central care tot pătrate sunt și alte buline care stau la fel de grațios ca și primele.
iluzie-optica-buline-miscatoare

iluzie-optica-patrate

iluzie-optica-ceata-miscatoare

A auzit cineva de iluzii anamorfice? Sunt imagini care creează o iluzie numai dacă te uiți la ele dintr-un anumit unghi. Schimbi unghiul, ai spart balonul de basm. Mai jos vei vedea două filme care îți prezintă foarte bine ideea din spatele unor asemenea iluzii. Mai multe asemenea filme găsești pe Gizmodo. Pentru realizarea acetor iluzii s-a folosit bandă izolatoare.

MoiIllusions vine la atac și cu alte iluzii optice. Prima este o revărsare de lavă peste o stradă. În următoarele două imagini apa nu este chiar apă iar unul dintre cei doi oameni este desenat. Dacă vrei să vezi mai multe de la MoiIllusion intră aici.
eruptie-lava-iluzie-optica

beever-iluzie

gemeni-iluzie

Care din exemplele de aici ți-a plăcut cel mai mult? Dă-mi de știre.


2 răspunsuri la “Iluzii optice de început de an”

Cel mai mult clar cea cu masina si cubul. 😀 O iluzie care se aplica in natura este si fenomenul „masina care urca la deal”. Cred ca deja l-ai citit. 😀

Am am vazut niste filmulete, dar cred ca e mai bine daca as merge acolo sa vad pe viu, cu altimetru, boloboc, giroscop si alte asemenea. Ciudata treaba acolo:D