Chiar așa, de ce? Răspunsul este cât se poate de evident: pentru că este în natura umană să aibă variație în toate aspectele vieții. Nu mă crezi? Atunci îți propun să mănânci același fel de mâncare timp de o lună, de trei ori pe zi. Așa-i că se schimbă datele problemei?
Am observat că numărul de sărbători pe an vorbește despre destul de multe despre cultura unui popor. Să facem o comparație simplă dintre români și spanioli.
Spaniolii au tot felul de sărbători, ba chiar mi s-a spus, mai în glumă, că ei au mai multe sărbători decât zile lucrătoare. Ei iau viața ceva mai ușor, petrec mai mult și sunt mai relaxați. Siesta e la ea acasă pe meleagurile acelea, nu?
Ei bine, noi nu avem atât de multe sărbători și se poate vedea în felul nostru de a fi: vedem din viață o luptă continuă în care trebuie să „supraviețuim” și nu să trăim. Este o diferență fundamentală între cele două. Prima este atitudinea unui om asuprit, a doua este atitudinea unui om încrezător în destinul său.
Sărbătorile sunt o necesitate tocmai pentru că fac un lucru: ne aduc aminte că s-ar putea să fi uitat niște aspecte importante din viața noastră. Imaginează-ți o viață fără sărbători. Nu ai cum. Monotonia nu este caracteristică omului iar unii ar fi în stare să facă orice numai pentru a scăpa de jugul acesteia.
Curios lucru, sărbătorile nu sunt motivul pentru care ne întâlnim cu prietenii și familia, ci sunt ocazia. Cu ei te întâlnești oricând, dar parcă e altfel atunci când faci acest lucru tocmai de sărbători. Așa că eu consider că nu trebuie priviți cu ochi răi cei care fac un bine sau dau cadouri în preajma acestor zile speciale. Bine că o fac.
În perioada aceasta au loc tot felul de evenimente în cadrul cărora se împart cadouri de către Moși, mulți Moși. Mă întreb cum de a reușit Moșul să se cloneze așa de mult, pentru că sfidează legile fizicii… Să tot fie asemenea Moși peste tot.
La mine au venit sărbătorile mai devreme și am primit un cadou un voucher cu care îmi voi lua tot felul de lucruri de la Azerty.ro, unul dintre sponsorii concursului SuperBlog 2010. Cei de la Azerty s-au implicat în această perioadă în campania “Dăruiți un zâmbet de sărbători” prin intermediul căreia au fost la copiii de la SOS Satele Copiilor și le-au făcut o zi mai frumoasă.
Mulți intreabă: de ce companiile fac asemenea cadouri numai de sărbători? Nu pot face și în timpul anului? Da, pot face acest lucru și în timpul anului, dar se pare că de sărbători contează cel mai mult pentru copii. Cum ar fi ca ei să vadă că la alții vine Moșul și pe ei îi ocolește? Nu este vorba aici de sărbători ca motiv, ci de sărbători ca și ocazie.
Mă bucură faptul că tot felul de firme se implică iar inițiativa celor de la Azerty este binevenită. Pentru noi, care suntem în afară, poate părea a fi un efect de imagine, dar pentru copii contează că cineva i-a vizitat și nu a venit cu mâna goală.
Dacă vrei să citești mai multe despre acestă inițiativă frumoasă te invit să intri aici. Mai jos poți vedea și un film de prezentare.
Așa că, de ce avem nevoie de sărbători? Pentru că se dau cadouri și pentru că eu mai am de primit încă vreo câteva. Luna asta este tot o sărbătoare și așa îți doresc și ție.
[vimeo http://vimeo.com/17877776]
3 răspunsuri la “De ce avem nevoie de Sărbători?”
[…] This post was mentioned on Twitter by Cheta Manuel, Cheta Manuel. Cheta Manuel said: De ce avem nevoie de Sărbători?: http://wp.me/pYWxX-10R […]
Ca să fiu mai serioasă, sărbătorile ( cel puțin cele religioase ) sunt bazate pe asta, pe evenimente din istoria diverselor curente religioase … pe care oamenii le sărbătoresc, ca mulțumire, pomenire etc. Și nici măcar nu știm dacă merită … eh, asta-i o altă discuție 😛
Dar într-adevăr, ai dreptate, legat de monotonie. Și dacă n-ar fi fost religiile, oamenii tot ar fi inventat ziua somnului sau ceva care să le acorde câteva zile de destindere și voie bună 😀
Clar, inventam sarbatoarea tastaturii sau a planelor de casa si tot aveam zile deosebite. :)) Ideea e ca sarbatorile sunt binevenite.