Protecția bună te ferește de primejdia rea, nu? Prezentarea aceasta am primit-o de ceva vreme și am ținut neapărat să o public. Metodele prin care hoții îți pot fura banii de pe card sunt de mai multe feluri.
În prezentarea de mai jos poți vedea una dintre ele. Se folosește o fâșie de material pentru a-ți prinde în capcană cardul, după care cinvea se oferă să te ajute să îți scoți banii. Bineînțeles că nu reușește și, după ce sunteți amândoi convinși că acel card este într-adevăr blocat, plecați. Totuși, individul (jigodia, așa cum îi pot alinta pe mizeriile astea de oameni) se întoarce și, știindu-ți deja PIN-ul, te golește de bănuți.
Așa-i că este o bucurie mare să faci pomană unor hoți din banii tăi munciți cu greu? În afară de metoda deja pomenită se mai folosesc dispozitive numite „pisică” și „motan„, amplasate pe automate pentru a reuși să îți fure datele fără să trebuiească să fie cineva prezent lângă tine.
Metoda presupune amplasarea „pisicii”, dispozitiv de citire a cardurilor, chiar peste fanta prin care îți introduci cardul în bancomat. Având aceeași culoare ca cea a automatului pentru a te induce în eroare nu îți dai seama din prima.
După ce ai introdus cardul în fantă datele de pe el sunt trimise prin wireless (sau memorate în dispozitivul care, oricum, urmează sa fie luat de acolo) către un laptop la care stau indivizii pregătiți să facă deja o clonă a cardului.
Pentru partea cu obținerea PIN-ului se recurge la folosirea „motanului”, dispozitiv amplasat chiar deasupra tastaturii, lipit de bancomat, care are o camera de filmat chiar în partea de jos. Așa, ei te pot vedea ce cod introduci și, după ce ai plecat, se întorc cu cardul clonat și te golesc de bani.
De obicei ei nu sunt atât de proști încât să scoată bani tot de acolo ci sunt șanse mari să plece în alt oraș (sau în altă țară) și de acolo scot bani. Dacă nu sunt prea hulpavi ei nu vor scoate toți banii tăi deodată ci vor scoate câte puțin în fiecare lună, ca să nu îți dai seama.
Dacă vor să te golească de-a binelea sunt șanse să fie prezenți la bancomat (unul, oarecare de pe Planeta asta) în apropierea orei 24:00. De ce? Pentru că există limita de bani care se poate scoate pe zi. Așa, dacă ei sunt acolo înainte de miezul nopții iau atunci ceva bani iar restul după căteva minute, la schimbarea zilei.
De proști nu sunt proști, dar noi trebuie să fim atenți la ce facem cu cardurile și nu vor reuși să ne fure.
Mici sfaturi pentru a te proteja:
- Nu scrie PIN-ul pe card. Dacă îl pierzi ai șansa să îi oferi vreunui oportunist un cadou în bani.
- Uită-te atent la bancomat să nu fie ceva diferit, care nu ți se pare în ordine. De preferat să mergi să îți scoți banii direct din bănci sau de la bancomatele unde ai mai luat, DAR mereu să fii atent la lucruri diferite de pe automat.
- Când mergi în zone necunoscute e mai bine să ai cash la tine. Doar atât cât îți trebuie, ca să nu trebuiască să recurgi nepărat la card.
- Dacă observi că ceva nu este în ordine dai telefon la 112 și la bancă pentru a-ți bloca acel card. Dar fă totul ca și cum ai vorbi cu o cunoșință, pentru că este posibil ca hoții să fie aproape și să își dea seama ca ma apoi să fugă.
- O altă metodă, dar care nu știu dacă funcționează, este să introduci codul PIN de la coadă la cap (invers) în caz că ți-ai dat seama că ai nimerit într-o capcană. Ex: codul PIN e 2345, introduci 5432 și Poliția va fi alertată de problema din zona ta. Repet, nu știu dacă metoda aceasta merge sigur. Dacă a folosit-o cineva îl rog să îmi scrie la comentarii.[UPDATE 10.12.2010: metoda este un mit urban. A reprezentat la un moment dat un proiect în genul acesta, dar a fost abandonat din cauza simetriei unor PIN-uri gen 1221!]
Conform unui articol de la Gizmodo.com, din investigațiile făcute de ei reiese că infractorii în cauză mai pot folosi și tastaturi false, pe care le suprapun peste cele obișnuite. Cu aceste tastaturi îți pot fura PIN-ul cât ai zice pește. Be safe.
[slideshare id=6013970&doc=furturidinbancomate-show-101203021917-phpapp01]
Descarcă prezentarea : Furturi din bancomate!
5 răspunsuri la “Nu fi victima furturilor din automate”
[…] Nu fii victima furturilor din automate Fri Dec 03, 2010 10:58 am Protecția bună te ferește de primejdia rea, nu? Prezentarea aceasta am primit-o de ceva vreme și am ținut neapărat să o public. Metodele prin care hoții îți pot fura banii de pe card sunt de mai multe feluri. În prezentarea de mai jos poți vedea una dintre ele. Se folosește o fâșie de material pentru […] […]
[…] blogul ca fiind unul plin de umor și util tuturor celor pasionați de IT. Pentru articolul Nu fi victima furturilor din automate am găsit chiar și un material foarte ajutător legat de investigațiiile pe care le-au făcut ei […]
Ha, ha! Am doua carduri, ambele cu cate 100 ron pe ele si ambele blocate de prietenii de la finante pt. neplata impozitelor. :))
Welcome in da club. Am la o banca vreo 60 de mil, dar nu mi-au facut nimic pt ca is in somaj. A, cu plata la curent sunt in urma. Draci….. Da, ce sa-i faci. Rezolv eu treburile :)) O bere pentru toti romanii 😀
[…] de aici […]