Da, de ce nu? Dacă oferi informații relevante și/sau știi cum să prezinți în mod concis o idee, atunci se vor ivi ocazii prin care să obții venit suplimentar.
Să nu crezi acum că vei face avere, dar, dacă dai de asemenea oportunități, folosește-te de ele. Sunt destui oameni care au un venit stabil din activitatea de blogger, un exemplu fiind Bobby Voicu, care are o mulțime de proiecte în lucru.
Să știi că la baza tuturor beneficiilor este munca, de cele mai multe ori răsplătită cu câte un „like” sau cu câte un comentariu la articolul scris. Nu îți fă probleme: drumul este lung și mulți s-au înecat pe parcurs. Începutul în blogosferă este, de cele mai multe ori, dificil și tu nu vei fi scutit de efort. Ia sarcasmul meu ca un duș rece și citește mai departe câteva mici idei legate de blogging și banii din blogging.
Nu rătăci
Înainte de a-ți pune întrebarea dacă vrei să faci din blogul tău o afacere trebuie să te concentrezi serios asupra scopului blogului tău.
Deși blogul meu a luat naștere dintr-un „accident” (nu așa vin mulți copii pe lume?) pot spune că l-am folosit ca punct de sprijin și ca platformă prin care să mă promovez pe mine și ideile mele. Da, tot ce scriu pe blog vorbește despre mine și, eventual, mă „recomandă” lumii întregi. Cum ajung să fiu perceput de ceilalți depinde de informațiile pe care le ofer și de modul în care știu să le „servesc” cititorilor mei.
Care este scopul blogului tău? Eu îl folosesc ca instrument de promovare, tu pentru ce l-ai creat? Aceasta este o întrebare la care trebuie să îți răspunzi sincer și în mod obligatoriu. Având în minte scopul declarat îți alegi calea pe care vrei să o urmezi și vei afla cât de curând ce trebuie să faci pentru a-ți câștiga locul în blogosferă.
Așa că, până la bani, vizualizează-ți scopul și pregătește-te mental pentru lumea online, care este plină de aventuri, capcane și experiențe din care înveți în fiecare zi.
Printre altele, scopul blogului tău poate fi:
- promovare personală;
- dobândirea de experiență în ceea ce privește new media și internetul în genere;
- ajutarea comunității prin oferirea de sfaturi, expertize sau conținut de divertisment;
- obținerea unui câștig financiar sau de natură materială;
- bifarea unui hobby în CV-ul tău;
- obținerea unui loc de muncă sau a unor parteneriate;
- satisfacție personală (completare: poți face blogul și pentru a te simți bine că ai făcut ceva);
- un simplu jurnal online în care scrii întâmplările din viața ta (blog vine de la „web log”= jurnal online).
Pasiunea
După ce ți-ai definit scopul, trebuie să iei și pasiunea în căruță. Adică, degeaba umbli după bani de nebun, scrii articole de dragul de a fi scrise și nu pui pasiune în ceea ce faci. Acest lucru se va simți în scriitura ta și vei avea neșansa de a-ți pierde cititorii fideli.
Pasiunea are două laturi:
- domeniul tău de interes (pasiunea ca și hobby);
- afecțiunea față de ceea ce scrii (pasiunea ca și atitudine).
Exact. Dacă vrei să faci ceva care să conteze și mai vrei ca și lumea întreagă să afle atunci ai face bine să vezi ce îți face ziua mai frumoasă, ce te face să tresari de bucurie când te gândești la acel lucru. În alte cuvinte, ai un hobby despre care ai scrie toată ziua? Aceea este pasiunea ta.
Când scrii un articol despre ceva care îți place nu uita să pui suflet în acel text. Oamenii vor simți atașamentul tău față de acel domeniu și, chiar dacă nu au același hobby ca și tine, vor fi atrași de modul în care îți prezinți ideea.
Mie îmi place tehnologia nouă și tot cea are de oferit motiv pentru care mi-am numit blogul „Tehnologie și optimism”. Optimismul este atitudinea cu care trebuie privită tehnologia și este în același timp și un termen pe care il folosesc pentru a-mi da libertatea de a scrie și despre alte lucruri care îmi plac sau simt că trebuie pomenite.
Nu caut neapărat să îmi fac din blogul meu un bussiness, dar, datorită modului în care scriu și a pasiunii pe care o pun de cele mai multe ori în joc, am ocazia de a realiza venituri suplimentare. Și acest lucru nu este rău deloc.
Bani, dar cum?
Ei bine, după ce ai descoperit scopul blogului tău și ai pus pasiunea la loc de cinste începe distracția. Și nu mă refer la bani. Cum așa!? Adică, până să vină banii vei scrie mult, te vei informa mult, vei promova articolele tale în directori de bloguri și vor trece săptămâni, luni sau poate mai mult până să vezi vreo mișcare.
În primele trei luni de la crearea blogului aveam maxim doi vizitatori pe zi. DOI. Și eram bucuros. Acum sunt și mai bucuros pentru că am câteva zeci, care vor deveni sute și, cu timpul, mii. Ține minte: nimic nu vine la tine pur și simplu. Înainte de orice este munca și pasiunea ta. Restul – vizitatorii, banii și parteneriatele – vor veni cu timpul.
Ca să faci bani cu blogul tău sunt mai multe metode: afișezi reclame AdSense, scrii articole sponsorizate, faci marketing afiliat, afișezi bannere de la firme cu care ai contract sau participi la concursuri.
Ca să obțin ceva bănuți am scris până acum câteva articole prin care fac reclamă unor produse sau websituri. Pe lângă acest lucru, blogul meu îl mai monetizez prin participarea la concursuri. În momentul de față particip la concursul SuperBlog 2010 iar acest articol este sponsorizat de către Hostway, companie internațională de hosting și soluții de blogging (vezi Blogway). De curând Hostway a lansat abonamentul de hosting care se tarifează la numărul de afișări.
Metoda participării la concursuri îți dă șansa de a învăța lucruri noi și de a-ți face reclamă. Așa că, dacă nu câștigi bani, te vei alege cel puțin cu experiență mai multă și, poate, cu cunoștințe noi. În orice caz, vei fi remarcat.
Folosirea AdSense și a marketingului afiliat au rost doar dacă ai un număr mare de vizitatori care ar fi dispuși fie să dea clicuri pe reclamele de pe blog, fie să cumpere ceva prin intermediul blogului tău.
Pentru viitor eu prefer să rămân la concursuri și articole sponsorizate. O direcție în care vreau să mă îndrept este cea a afișarii bannerelor pentru care să fiu plătit. În acel caz plata se face pentru durata afișării și nu pentru numărul de clicuri date pe banner.
Așa că te sfătuiesc să faci ceea ce îți place cel mai mult, scrie despre ce îți place și rămâi fidel stilului ales. Restul… vin.
Acest articol participă la concursul Superblog 2010, etapa 40.
4 răspunsuri la “Bani din blogging?”
[…] Bani din blogging? Sat Nov 27, 2010 22:11 pm Da, de ce nu? Dacă oferi informații relevante și/sau știi cum să prezinți în mod concis o idee, atunci se vor ivi ocazii prin care să obții venit suplimentar. Să nu crezi acum că vei face avere, dar, dacă dai de asemenea oportunități, folosește-te de ele. Sunt destui oameni care au un venit stabil din […] […]
Pentru bani cred ca se poate face un sit de nimic… ceva reclame si spam la greu, sau chestiuni arzatoare pe google 🙂
Blogging-ul e de placere, daca vin si banii e ok, daca nu… oricum nu erau luati in calcul 🙂
Da, se poate face un sit mic, dar merita? Ma gandesc la reputatia pe care ti-o poti face in felul asta. Bloggingul oricum il faci de placere. Daca mai vin bani e si mai bine. Si daca faci bani suficient de multi atunci placerea e dubla, nu?
[…] că este important de citit pe tema aceasta articolul scris de mine despre bani din blogging, mai ales părțile “Nu rătăci” și “Pasiunea“. Contează mult să știi […]