Mi s-a pus întrebarea: ce aș face dacă m-ar contacta o firmă și mi-ar da 100 de euro pentru un articol publicitar pe blogul meu? Dat fiind că sunt membru activ al BlogMoney știu că ai de a face cu oameni destul de pretențioși.
În momentul de față pot spune că o asemenea sumă este mare și m-aș întreba dacă nu au băut ceva stricat în dimineața aceea.
Prețul unui articol plătit pe un blog este un lucru cât se poate de relativ. De exemplu, dacă vrei ca un blogger din Top 10 România să îți scrie un articol și îi oferi 100 de euro mai bine l-ai înjura de mamă și tot ai ieși mai bine. Dacă însă vrei să oferi banii aceștia unuia care abia a început bineînțeles că ai fi întâmpinat cu scepticism. Eu, unul, m-aș uita lung la o asemenea ofertă, mai ales că mă gândesc că e vorba să se dea câte 100 de euro la zeci și zeci de bloggeri ca să aibă un oarecare efect campania.
Dacă se pune cazul ca o firmă de consultanță să mă contacteze ca să fac un articol privitor la serviciul lor, verific despre ce firmă este vorba înainte de a accepta. Nu sunt neapărat paranoic, dar nu vreau să mi se dea cu bâta în cap dacă este vorba de o firmă fantomă. Trăim într-o lume nebună, iar eu nu vreau să ies în evidență.
Dat fiind că am un blog la început de drum, dar în care pun suflet și muncă, nu am să zic că este prea mare o asemenea plată însă m-aș vedea obligat de situație să fac un studiu mai amănunțit decât de obicei pentru a demonstra că merit banii aceia.
Ca orice om suficient de inteligent încep să caut informațiile mai întâi la sursă. Verific websitul de la cap la coadă. Mă uit la cât de profesioniști sunt în aranjarea lui, verific cât de corecte sunt informațiile scrise acolo și, mai ales, la cât este de vechi, sau, dacă websitul e nou construit, la cât este de matură firma.
Dacă acea companie nu este în stare să își pună la punct un websit profesionist mă îndoiesc că vor fi capabili să trateze relația cu clienții în mod corespunzător. Obligatoriu dau o raită pe la situl Ministerului Finanțelor să văd dacă sunt cu adevărat serioși.
Mă pun apoi în acord cu politicile companiei și cu ce fel de consultanță face citind ceea ce au scris pe websit și apoi caut pe forumuri dacă găsesc mențiuni legate de firmă. Dacă mă întâlnesc cu multe mențiuni negative și văd că sunt bine argumentate atunci este probabil că voi contacta compania pentru lămuriri. Dacă reușeșc să îmi dea vreo explicație plauzibilă atunci continui activitatea articolului, în caz contrar mă pot lipsi de banii lor. Nu este bine deloc să te asociezi cu grupuri în care nu se poate avea încredere.
După ce constat că totul este bine, pornind de la prezentarea websitului și ajungând la modul în care ei fac consultanța, și că datele sunt corecte trec la publicarea articolului. Date corecte înseamnă pentru mine : localizarea geografica (adresa completa), numere de telefon valide, mail propriu (nu yahoo sau altele) și domeniu propriu („.ro”, „.com” ș.a., nu „cu coadă”).
Materialul poate fi ușor publicat în mai mulți directori de bloguri, în felul acesta campania poate avea un efect mai puternic. Printre directorii care pot fi folosiți sunt și : cica.ro, meritacitit.ro, digg.no-link-ro, mixx.ro și altele. Și în social media se poate face reclamă mai ales pe facebook, twitter, linked in și altele.
Cu o sută de euro nu se poate face mult, dar primul lucru care îmi stă în minte este să îmi iau un domeniu al meu ca să nu îmi mai țin blogul pe platformă gratuită. Ai alt efect cînd se vede că ai investit niște bani în blogul tău. Nu mai zic că trebuie să îmi iau și un UPS pentru că Electrica are prostul obicei de a tăia întregului bloc alimentarea cu curent electric fără să ne anunțe, doar pentru a mai petici ici-colo câte o problemă, probabil inexistentă.
Activitatea de publicitate se poate face la toate nivelurile, atât în off-line cât și în on-line. Folosirea blogurilor care postează articole sponsorizate este o variantă bună pentru că blogurile reprezintă, în parte, un jurnalism alternativ, mai personal și mai apropiat de potențialii clienți. Pentru un efect mai bun trebuie ca aceste articole-reclamă să se facă pe bloguri care urmează linia de interes a companiei. Adică, nu pui articol sponsorizat legat de absorbante pe un blog de rețete culinare.
Mă aștept ca piața de articole sponsorizate să crească și să aibă un efect din ce în ce mai mare. Dar sfatul meu este ca bloggerii să se informeze foarte bine cu cine au de-a face și să publice articole legate de specificul blogului lor.
Acest articol participă la concursul Superblog 2010, etapa 7.
3 răspunsuri la “Puțină publicitate”
[…] Puțină publicitate Mon Oct 11, 2010 13:48 pm Mi s-a pus întrebarea: ce aș face dacă m-ar contacta o firmă și mi-ar da 100 de euro pentru un articol publicitar pe blogul meu? Dat fiind că sunt membru activ al BlogMoney știu că ai de a face cu oameni destul de pretențioși. În momentul de față pot spune că o asemenea sumă este […] […]
Acum, eu o consider o suma destul de mare si pentru mine. Recunosc ca am articole platite la mine pe blog, insa nu e nimic „pompos”. Reclama bruta la produsul/produsele respective. ~ 10 – 15 euro le-am luat … e criza. in + de asta, am si refuzat unele pe motiv ca nu imi plac produsele sau nu sunt fan, totusi am o reputatie si demnitate de pastrat 😀
Exact. Cum ziceam, nu vinzi absorbante daca ai blog de retete culinare. :)) Parerea mea este totusi ca daca vrea cineva sa imi dea atati bani, eu nu refuz. Cel mai important este sa iti stabilesti un loc al tau. blogul meu este mic-mic, asa ca mai are pana isi gaseste un loc in blogosfera pe care sa il numeasca al lui si de care sa tina. Viitorul va spune multe.