Categorii
Arhiva Blogging

Asociația Bloggerilor Români?

Începe Groparu și aruncă piatra în balta blogosferică vrând să atragă atenția că o asociație a bloggerilor clujeni ar fi ceva fain, dar trebuie să scrii des, regulat, fără oprire. Zicu spune că nu ar fi potrivită o asemenea asociație dacă nu există o comunitate iar Arhi preia ideea și atrage atenția că o asemenea asociație ar apăra și ar promova drepturile/ideile bloggerilor.

Toți au dreptate. Inclusiv cei care sunt împotriva oficializării comunităților de bloggeri de prin țară.

Sunt de părere că ar fi bine să existe o Asociație a Bloggerilor Români precum există asociații de orice fel în țară. La nivel de bază o asemenea asociație are parteneriate cu avocați, cu ONG-uri și pot oferi măcar sprijin juridic și un avocat unui blogger aflat în nevoie.

Tot o asemenea asociație ar putea milita pentru introducerea profesiei de blogger ( sau blogăr? ) la profesii libere. Ai lua „diploma” de blogger și calitatea de membru după ceva teste de limba română și dacă ai semna ghidul de conduită al bloggerului, un fel de etichetă obligatorie stabilită pentru membri. Nu ar putea fi membri cei care au înșelat opinia publică si cei care au rulat campanii mincinoase stil piramidal, de exemplu.

O asemenea asociație ar face puțină ordine în blogosfera noastră și ar da blogosferei o greutate mai mare in probleme juridice ori de politici locale măcar. Da, bloggerii scriu pentru că vor să fie auziți și pentru că vor schimbare. Cu Asociația Bloggerilor Români în spate ar putea cere crearea unei legi specifice jurnalismului cetățenesc, cu protecție a surselor de care pomenește Arhi.

S-ar putea face multe. La Brașov am avut, mai demult, ideea unui ONG, Arhi și Manafu au avut ideea asta de mult timp deja iar Clujul a venit cu ideea mai de curând. Cel mai bine ar fi să se facă ceva pe plan național, nu o multime de asociații locale.

Ca președinte de Asociației l-aș recomanda pe Bogdan Manolea, director APTI, om care înțelege internetul, bloggingul și are background juridic.

Au mai scris despre asta: Manafu, Dorin și Robin.

4 răspunsuri la “Asociația Bloggerilor Români?”

Nu vad sa aiba postat un cod fiscal sau ceva de genul. Vreau sa stiu ca ei sunt persoana juridica. In rest ideea este ok. Ar merge ceva national 😀

[…] Manu Cheța se avântă și, în pur spirit etatist pe care l-ar disprețui dacă ar sta cineva să-… (nu i-a explicat nimeni că există “publicist”). Evident, Manu uită că unei astfel de organizații i-ar păsa de el și de Brașov cam cât le pasă guvernelor României (2015, și nu avem nici autostradă și nici aeroport). Dar el e bine intenționat și inimos, pe el îl văd conducătorul unei astfel de organizații brașovene. Care ar putea fi o idee bună. […]

[…] pornit discuția de la articolul despre Asociația Bloggerilor. Exista destule motive pro și contra unui ONG. Am subliniat nevoia de a avea obiective practice […]