Categorii
Arhiva Personal

Pungești: un nou motiv de ceartă

La noi e ceartă, așa, una micuță între bloggeri pe site-uri și pe Facebook. Partea dureroasă este în Pungești, acolo unde oamenii nu mai sunt proprietari pe pământul lor. La fel ca la Roșia Montană, statul s-a gândit să secretizeze, dn nou, un contract cu o firmă privată, Chevron, pentru a scoate de acolo gaze de șist.

Mica problemă în totul este că oamenii s-au trezit cu pământurile lor ocupate, fără să fie avertizați, fără să li se arate o lege/autorizație, fără ca ei să primească nimic în schimb.

Pământul ce îl foloseau până de curând să își pună buruieni sau ce-or fi avut e acum ocupat de jandarmi și de cei de la chevron. Cică e vorba de interes național acolo, dar contractul e secret.

Am mai scris despre așa-zisa independență energetică și despre mizeria de acolo. Sub paravanul acesta comuniștii încearcă să mascheze afacerile necurate din care românii nu vor avea de câștigat nimic.

Am pus un status pe Facebook prin care lăudam ucrainienii că nu au stat la oile blegi, cum fac românii. Îmi place explicația lui Sergiu, dată comentariul la acel status, la ceea ce se întâmplă la Pungești:

Din punct de vedere juridic e destul de simplu: Chevron-ul are voie să facă tot ce vrea mușchiul lui în perimetrele respective, pentru că a obținut de la statul român licența de explorare. Încă 2-3 ani va fi totul roz sub soare, pentru că în stadiul de explorare impactul asupra mediului este minim.

Dar dacă se va constata că există gaze de șist la greu, atunci va începe distracția cu adevărat. Exact ca la Roșia Montană. Pentru că strategia tuturor corporațiilor este aceeași. Mai întâi angajează niște case de avocatură solide, care să negocieze cu statul român.

Probabil că Dan Șova va reprezenta și statul român, și Chevron-ul. Îl recomandă experiența acumulată în contractul cu Bechtel. După care se face o lege specială, în care se specifică clar că firma al cărei nume începe cu Che și se termină cu vron, va avea facilități, preemțiuni și alte beneficii stipulate într-un contract secret, dar în interesul românilor.

Pentru asta, americanii vor ști să răsplătească pe cine se cuvine, adică pe politicienii mârșavi și corupți. Finalul va fi previzibil și sunt 2 variante de lucru. Chevron-ul obține profitul scontat în urma acestei afaceri și toată lumea e fericită. Chevron-ul nu obține profitul scontat și atunci statul român reziliază contractul, pentru a le plăti despăgubiri masive, care vor fi redistribuite între cele 2 părți.

Varianta utopică ar fi următoarea: după ce se termină explorarea și se constată că sunt rezerve uriașe, statul român nu mai oferă și licența de explorare. Atunci Chevron-ul se supără și îi dă în gât pe toți cei care au luat bani de la ei pentru a face posibilă afacerea. Și printre ăia care au luat bani, s-ar putea să fie și ceva ”țărani”. Dacă nu cumva, aproape toți.

Ce are loc acum la Pungești este o naționalizare în stil comunist-mafiot, naționalizare în urmă căreia beneficiază numai Chevron și cei câțiva politruci care și-au dat acordul.

Între timp 1000 de jandarmi îi blochează pe oameni să între pe propriile pământuri, plus filtre la tot pasul iar pământurile de acolo devin o zonă de război.

Tu ce ai face dacă ai vedea că pământul tău este ocupat în felul ăsta și că nu te vei mai folosi de el? Să zicem că Chevron găsește ce vrea acolo și terenurile alea râmân ocupate de ei. Tu, care ai acel pământ, unde îți mai cultivi recolta?

Un film de acolo:

Ce zic eu: ar trebui să ieșim ca ucrainienii. Nu trimitem un semnal că nu vrem investiții străine. Trimitem semnal că vrem legalitate, transparență, beneficiu reciproc, dialog.

Fiind on the losing side a istoriei pare că este o obișnuință la noi…

Un răspuns la “Pungești: un nou motiv de ceartă”

NU exploatărilor de la Roșia Montană – CRONOLOGIE A PROTESTELOR | Obisnuit.euspune:

[…] Pungești: un nou motiv de ceartă | Obisnuit.eu – 03. Dec, 2013 […]