Am denaturat puțin titlul original al filmului pentru a aduce în discuție motto-ul neoficial al Google: Don’t be evil. Am auzit pentru prima dată de expresia asta într-un episod din seria de podcasturi This Weeks in Google, creat și moderat de către Leo Laporte.
Don’t be evil este un termen folosit de către oficialii Google pentru a demonstra că această companie este împotriva confictelor de interese, obiectivă și nepărtinitoare. În ceea ce privește rezultatele de căutare (care nu sunt mereu cele mai bune) creatorii Google, Lawrence E. Page și Sergey Brin, au spus că locurile favorabile (gen prima pagină) nu se pot cumpăra și că reclamele sunt clar delimitate de restul conținutului (condiție clar exprimată în legea americană).
Google a primit destul de multe critici în legătură cu cenzurarea rezultatelor în China sau cu recentul contract cu Verizon în care neutralitatea internetului nu este aplicată în cazul ISP-urilor wireless (telefonie mobilă). Neutralitatea internetului se referă la faptul că toți trebuie să aibă acces nerestricționat la internet, indiferent de conținut, site-uri, platforme, tipul de echipament folosit sau nodurile de comunicare.
Cazul concret cu Verizon se referea la faptul că poți avea acces la internet, în acea rețea, numai de la anumite terminale, lucru ce contravine neutralității internetului.
În filmul de mai jos vei vedea tehnologiile folosite de Google pentru a urmări traficul și pentru a oferi cele mai targetate reclame. Pentru că, într-un final, se ajunge la banii din reclame. Eu sunt fan Google, dar, în mod curios, mai mult al altor produse în afară de căutare.
Ciudat cum Google a făcut niște achiziții interesante (inclusiv firme de imobiliare). Mă întreb: dacă Google se îndepărtează de sufletul activității care l-a adus așa de departe, și anume căutările, nu va avea de suferit? Mi-ar părea rău să văd că Google cade dramatic. Dar sper ca acesta să fie numai un gând aiurit venit în minte în miez de noapte.
Urmărește filmul de mai jos și fii uimit cum de modul în care se poate dezvolta o afacere dacă știi ce și cum să faci. Filmul a fost realizat de către Patrick Clair pentru canalul australian ABC. Totuși, Google, don’t be evil. We love you!
6 răspunsuri la “Google don’t be evil – film extraordinar de prezentare”
Excelent articol! Excelent video! Ceva în genul „we want your soul”. Și ca să parafrazez… „we want your digital soul. Don’t worry! We won’t harm it!”. 🙂
Funcțional, dar periculos în același timp…
Periculos, dar nu numai Google face asta. Ia ca exemplu Facebook. Si ei cauta sa se extinda: cautari, home page, promotii, telefoane, aplicatii… Google este doar unul dintre mai multi care urmaresc fiecare pas pe internet. In numele binelui, desigur. Al binelui reclamelor 😀
Și acum să zic aia cu „…și marmota…”? 😆
Venitul din Google AdWords va fi maruntis pentru ei, peste cateva primaveri. Ei urmaresc cu maxima atentie toti indicatorii internetului.
Urmaresc si cauta sa se si extinda. Foarte mult chiar. In tot felul de domenii. Nu stiu daca asta face bine.
[…] cea mai mare companie de care nu ai auzit (conform The Guardian). Tot de la Patrick am publicat Google, don’t be evil. Neapărat să îl vezi și pe […]