Blogul

Când am aflat despre WordPress și ce poate să facă nu am rămas indiferent.

M-am hotărât să intru și eu în era web 2.0, să primesc și să dau, să împart și să mi se împartă vasta bogație a internetului așa cum a fost imaginat de creatorii lui.

Îmi place să citesc, dar și să scriu asa ca fac ce au facut și alții: răspund chemării. Cele câteva gânduri despre blog le-am împărțit în trei puncte:

Ideea din spatele blogului

Acest blog se centrează pe publicarea celor mai interesante sau rare (din punctul meu de vedere) lucruri peste care poți da pe internet, și nu numai. Vei găsi aici subiecte ce țin de infotainment: tehnologie (invenții, concepte), informații (cărți digitale gratuite, site-uri rare sau interesante, infografice) și divertismentul (filme stop-motion, time-lapse, design, artă).

Manuelcheta.com este modul meu prin care vreau să transmit că nu avem nevoie uneori decât de o mică scânteie ca să ne alegem un drum în viață, să scăpăm de cercul vicios în care ne plângem de situația noastră, nu facem nimic concret în direcția aceea și apoi ne plângem și mai tare. Cum viața este o chestiune de alegere iar noi suntem suma alegerilor noastre, pot spune că depinde de noi dacă transformăm într-o obișnuiță o viață mediocră sau dacă vom face ca viața noastră obișnuită să fie una extraordinară.

Văzând ce au făcut alții avem șansa să facem și noi ceva, în primul rând pentru noi înșine.

Tehnologiile viitorului bat la ușă iar articolele din blog vor vorbi despre ele, despre concepte interesante și despre idei rar întâlnite, dar voi lua în discuție și multe lucruri interesante din domeniile designului, artei, de fapt, a tot ceea ce îmi face mie o impresie foarte bună.

Fiind un blog cât se poate de personal și generalist, unde aleg să public lucrurile care îmi plac foarte mult, i-am și stabilit un slogan pe măsură: o sumă de atomi curioși. Vechiul slogan era: noi suntem suma alegerilor noastre.

Nu există retetă magică. Fiecare își găsește scăparea din mentalitatea care zice că nu se poate mai bine. O să facem schimb de idei și de învățături și, în mod sigur, din multitudinea de discuții vom avea fiecare de câștigat câte ceva.

Ce mai pot spune este că viitorul e la un pas distanță. Acea scânteie este sigur undeva pentru fiecare dintre noi. Fii optimist(ă).

Cuvinte despre tehnologie

Categoriile principale ale acestui blog au fost tehnologia și optimismul. Tehnologia am mutat-o pe tehnocultura.com, alt site ce îl dețin, iar restul sunt puse aici. Zilele acestea discut despre viața în Londra, despre imigrație, tehnologie, gânduri aleatorii. Ocazional vor apărea și materiale pentru celelalte categorii, fiecare interesantă în felul său.

Un lucru e sigur: mulți dintre noi nu ne-am îndrăgostit de matematică, fizică sau alte asemenea. Dar fără ele voi nu ați putea citi ce am scris eu aici. Ideea este ca tehnologia ne înconjoară și aduce la viață acele formule matematice și fizice complicate cu care oamenii de știință se mândresc atâta, punându-ne în brațe mult îndrăgitul telefon sau atot-necesarul calculator.

Răsfoind internetul am aflat foarte multe despre subiectele care îmi plac și am văzut cât de mult ne-a schimbat tehnologia modul nostru de a fi și de a gândi. Azi nu mai trimitem așa de multe scrisori, ci „dăm mess”, nu ne mai uităm așa de mult la hărți, doar există navigatorul, care adesea ne duce direct în prima casă de după colț și nici măcar nu ne dăm jos din pat pentru că avem telecomenzi universale.

Transformările care se petrec sub ochii noștri sunt rezultatul tehnologiei asupra culturii noastre, a modului în care percepem tot ce ne înconjoară. Lucru bun de altfel, pentru că dacă am rămâne cu obiceiuri vechi, la tehnologii noi, am ajunge într-o epocă în care atunci când vrem să trimitem un mesaj text i-am arunca destinatarului telefonul în cap ca să fim siguri ca l-a primit.

Uneori rămân uimit de avansările tehnologiei, alteori dezamăgit, dar îmi exprim părerea (a mea, proprie și personală) că prin tehnologie și o etică sănătoasă putem ajunge la stele, la propriu. Nu aș putea să trăiesc în secolul al XVII- lea știind că apar noi jocuri video sau că în viitorul apropiat voi zbura cu mașina din garaj direct la locul de muncă. Trăim o vreme în care suntem dependenți de tehnologie și de confortul ei.

Totuși, nu sunt nici pe departe de acord ca tehnologia să fie ridicată la rangul de religie, rolul tehnologiei fiind acela de a ne face viața mai ușoară și de a ne ajuta să înțelegem mai bine Universul care ne înconjoară.

Unele dintre noile tehnologii, cum ar fi crearea vieții sintetice, ne vor schimba radical părerea despre unele dintre conceptele fundamentale legate de etică și viață.

Oare cum ar fi să te întorci de la școală știind ca ai creat în laborator un animal cu roți? Cum ar fi ca vecinul tău să fie de fapt o vietate umanoidă non-biologică? Și cum ar fi ca dimineața să bei cafeaua pe Lună iar seara să te plimbi pe malul Mării Negre?

Oricât de exagerate par a fi aceste întrebări ele vor fi un lucru obișnuit în viitorul care vine și nu ne întreabă dacă suntem pregătiți.

Sunt, pe undeva în lumea aceasta, oameni care gândesc mult înaintea vremii noastre. De ce nu am gândi și noi ca ei?

Link către categoria Tehnologie: clic aici., dar mai important vizitează tehnocultura.com unde am mutat tot conținutul de tehnologie creat până în 2012 și unde am pus linkuri către filmele de YouTube făcute între timp și episoadele de podcast cu show notes cu tot..

Cum vad eu optimismul

O vorbă înțeleaptă zicea că dacă lași să treacă o zi fără să zâmbești măcar o dată atunci acea zi este pierdută.

La categoria optimism scriu și fac trimiteri la articole care să ne creeze dispoziție bună, la lucruri pe care le găsesc pe internet și mi se par relevante pentru viață și care ne pot aduce un zâmbet pe față.

Ce înseamnă pentru mine optimismul?

Curajul de a continua atunci când simți că nu se mai poate.
Curajul de a spera că va fi mai bine.
Curajul de a mă accepta așa cum sunt și de a face schimbările necesare.
Curajul de a zâmbi în mijlocul furtunii.

Fie că sunt filme, muzică, jocuri sau orice altceva, dacă îmi plac le voi posta la această categorie.

Fără o doză de optimism totul în jur ni se pare gri, întunecat, fără un scop. Care e scopul nostru în viață? Asta trebuie să descopere fiecare, eu numai încerc să aduc un zâmbet.

Începeți ziua de dimineață, trăiți azi, nu ieri sau mâine, zâmbiți unui străin pe stradă și poate îi înveseliți ziua, faceți ceea ce vă face să vă simțiți bine, construiți-vă obiceiuri frumoase și țineți-vă de ele, înconjurați-vă de lucruri și oameni care vă înalță. Vorba bună nu întoarce timpul înapoi și nici nu salvează urșii polari, dar poate mângâia suflete, sfatul e bun atunci când e dat de cineva care e în stare să îl și urmeze iar a fi prieten la nevoie se cunoaște.

Link către categoria Optimism: clic aici.

Un răspuns la “Blogul”