Îl urmăresc pe Thunderf00t de mult timp și îmi plac filmele științifice și cele de combatere a miturilor. De curând a avut vreo câteva filme demonetizate și chiar șterse de pe platformă pentru că AI-ul YouTube le-a marcat drept „inacceptabile”. Omul a ajuns să facă un „email captcha” când a descoperit că primește răspunsuri complexe, dar automate. Bun de ținut minte sfatul lui.
Uitându-mă la filmul lui mi-am adus aminte de o zicală veche cât lumea, zicală valabilă pentru orice blogger, podcaster, vlogger sau creator de conținut: când postezi conținutul tău pe platforme dedicate asupra cărora nu ai control, atunci consideră acel conținut pierdut
.
Nu știu cine a venit cu vorba asta, dar are mare dreptate, mai ales în contextul Facebook, YouTube, Spotify. Decât să pui statusuri lungi pe Facebook mai bine scrii articole. La un moment dat, când Facebook îți va închide contul, tot conținutul tău se va duce pe apa sâmbetei. La fel cu YouTube. La fel cu podcasterii care fac contracte exclusive cu Spotify. Ei nu mai sunt podcasteri, ci doar au o emisiune pe acolo și atât.
În lumea largă a netizenilor este important să îți protejezi conținutul, să ai un colț al tău de internet și să te asiguri că nu poate fi șters de terțe părți. Mă uit cu milă la cei care au comentariile de blog prin Disqus sau Facebook. Dacă își închid conturile pe acolo, nu va fi deloc ușor să integreze acele comentarii în blogul lor.
Sunt fan WordPress și îmi place libertatea de a avea conținutul și comentariile sub o singură umbrelă. WordPress este ușor de folosit și de modificat. De multe ori comentariile unui articol pot avea mai multă valoare decât articolul în sine, așa că este bine să ai totul sub nasul tău.
Revenind la situația lui Thunderf00t trebuie să remarci un lucru: dacă faci gălăgie pe social media, atunci este posibil să ai anumite probleme rezolvate. Pentru asta trebuie să fii cât de cât celebru.
Cât durează până când Thunderf00t va vedea alte filme șterse aiurea? Există mereu riscul ăsta atunci când nu deții platforma de distribuire. În acel caz caz trebuie să ai măcar backup la ceea ce ai creat.
Un răspuns la “YouTube: când efortul tău ajunge la gunoi”
[…] Ce am scris: – Spotify: un mic truc prin care nu mai auzi reclame așa de des – YouTube: când efortul tău ajunge la gunoi […]